...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Društvo

Teretane od otpada za zdravlje nas i naših reka

19.07.2023.

Prva Eko teretana u Srbiji otvorena je nedavno na gradskom jezeru u Vršcu. Ovaj jedinstveni prostor za rekreaciju ima 12 sprava za vežbanje, napravljenih od drveta koje je nekada plutalo rekom Savom. Zahvaljujući ovoj teretani, građani i građanke Vršca mogu da vežbaju i u prirodi i u skladu sa njom, a cilj je da se na ovaj način podigne svest rekreativaca o značaju smanjenja otpada i očuvanja životne sredine.

.

“Ideja o eko teretani se rodila iz prijateljstva i neverovatne ideje profesora sporta i mog partnera na ovom projektu Marka Ćirića. Oboje smo zaljubljenici u reku, a on ima i splav. Gledajući sav taj otpad koji pluta rekom spojili smo lepo i korisno. Marko je došao na ideju da bi sve to drvo koje se zadržava u priobalju i stvara ogroman ekološki problem, mogao nekako da iskoristi. Pošto je već 20 godina profesor sporta, odlučio je da kreira sprave za vežbanje od drveta”, kaže za Oradio Radmila Đurković iz Centra za unapređenje preduzetništva mladih koji stoji iz ovog projekta. 

ekoteretana2 png

Radmila kaže da su drvo sami vadili iz reke. U početku su izlazili čamcima prijatelja, a zatim su im se pridruživali i brojni dobrovoljci, spasioci, volonteri, sportisti. Čamcima su se odvozili do mesta na kojima se otpad skuplja i kanapima izvlačili debla koja su kasnije sušili i obrađivali.

“Mokro drvo iz reke se najpre nosi u sušaru, a nakon sušenja mu se skida kora i dolazi se do zdravog drveta. To je drvo svetle boje. Takvo drvo se skraćuje i od njega se prave oblice od kojih se sklapaju sprave. Od kore koju skidamo i od delova koji su suvišni pravimo malč, koji koristimo kao podlogu za naše eko teretane”, opisuje nam Radmila kako izgleda proces pripreme drveta. 

Na taj način otpad potpuno iskorištavaju i stvaraju nešto što će svima biti korisno. Čak i panjeve izvlače i potpuno iskorištavaju. Njih zasecaju ukoso i na toj površini “iscrtavaju” uputstvo za upotrebu sprave. 

ekoteretana5 png

Od drveta koje je plutalo Savom u Vršcu je napravljeno 12 sprava i pomagala za vežbanja, tu su klupe za istezanje, benč, mrtvo dizanje, tu su i dodatni tegovi za otežavanje svake od sprava, kao i redovni tegovi od pet, deset i 15 kg. 

“Važnost ovakvih ideja je zapravo u tome što oni predstavljaju dobre primere kako možemo da optimizujemo korišćenje resursa, da sa linearnih sistema potrošnje i proizvodnje, prelazimo na cirkularne modele. U njima otpad prestaje da bude otpad, već postaje sirovina za neku drugu proizvodnju. Samim tim, štedimo i prirodne resurse” smatra Miroslav Tadić, vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene u UNDP-u, koji je podržao ideju Eko teretane.

Miroslav dodaje da, kada bi se modeli poput eko teretane primenili, na primer, u privredi, to bi značajno doprinelo zelenoj transformaciji. Osim toga, ozbiljno bi se smanjila količina otpada na deponijama, pa i potreba za izgradnjom deponija, uopšte što je tendencija na nivou Evropske unije. 

UNDP  često podržave ovakve projekte. Javni poziv za inovativne predloge projekata u okviru Zelene agende otvoren je tokom čitave godine. Na sajtu EU za tebe u okviru javnih poziva možete pronaći sve informacije i svi koji su zainteresovani za ekološke projekte mogu da se jave sa svojim zelenim idejama. UNDP dobrim idejama pruža tehničku podršku za razvoj ideja u zrele projekte, a onim najboljim daje određena sredstva za implementaciju projekta kao što je to bio slučaj sa Eko teretanom. 

Prvu Eko teretanu u Vršcu podržao je UNDP, a nakon toga za projekat Centra za unapređenje preduzetništva mladih zainteresovale su se i druge fondacije i to ne samo u Srbiji već i u Sloveniji. Njihov plan je da se ovakve teretane postavljaju u javnim parkovima i da budu svima od koristi,pre svega za njihovo zdravlje i poboljšanje fizičke spremnosti, a zatim i da svima pokažu da od otpada može da nastane nešto korisno.

Više o Eko teretani poslušajte u prilogu 


Alma Kovčić

Foto: instagram eko teretana

Tagovi

Možda te još zanima:

.

I Najlon ima uticaja na ekologiju

Svaki veći grad ima svoj buvljak, pijacu na kojoj možeš da pronađeš razne stvari. Od odeće i obuće, preko posuđa,…

.

Stimulacijama stanovništva do smanjenja otpada

Kako bi smanjile otpad na deponijama, mnoge države donose propise i regulative koji bi mogli da stimulišu građane da se,…

.

Prokletstvo jeftine elektronike

Elektronski otpad je jedna od najbrže rastućih kategorija otpada - iako bi se lako mogli reciklirati, gomila uređaja jednostavno završe…

.

Kako se osloboditi elektronskog otpada

Iz kompanije Apple su nedavno najavili da iPhone 15 stiže s USB-C kablom koji zamenjuje tradicionalni Lightening konektor. Drugim rečima: jedan punjač za sve…

.

Gradski autobus pređe sedam metara na koru banane

Biootpad čini pedeset odsto otpada iz domaćinstva. Kod nas se skladišti na deponije, a mogao bi da bude resurs. Prilikom…

.

Planinarenje nije turizam

Davne 1986. godine grupa Queen je napravila moćnu baladu koja postavlja večito pitanje "Who wants to live forever" za poznati…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo