...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Lifestyle / Tehnologija

Digitalni otpad, problemi i rešenja

03.05.2024.

Dnevne aktivnosti korisnika interneta povećavaju digitalni otpad jer svaki mejl, fotografija, video ili dokument koji sačuvamo online zahteva dodatni utrošak električne energije na serverima, a karbonski otisak podiže se različitim digitalnim aktivnostima, poput striminga ili korištenja klaud servisa koji procesuiraju podatke i troše energiju, objavila je kompanija Kaspersky.

.

foto: pexels.com

Nakupljanjem starih mejlova, dvostrukih fajlova i aplikacija koje ne koristimo stvaramo digitalni nered koji dodatno crpi energiju, jer ovi sistemi onda neprestano upravljaju ponovljenim ili zastarelim podacima.

Eksperti iz ove kompanije predložili su nekoliko načina za smanjenje digitalnog otpada, među kojima su otkazivanje pretplate na nepotrebne newslettere i promotivne mejlove, čime se umanjuje tok digitalnog otpada i smanjuje opterećenje servera koji se oslobađa redovnim čišćenjem starih i nevažnih emailova.

Korištenje podataka i crpljenje energije se smanjuje kada u podešavanjima streaming platformi smanjimo rezoluciju, a ta praksa je posebno korisna kada samo slušamo nešto u pozadini i nije neophodno da se fokusiramo na sliku ili kada sadržaj gledamo na manjim ekranima gde razlika u rezoluciji nije toliko primetna, prenosi Tanjug.

Digitalni otpad se smanjuje i brisanjem starih, dupliranih ili suvišnih fajlova s cloud-servera, a korisno je i izbegavanje dupliranja fajlova na različitim uređajima i platformama. Efikasnost digitalnih resursa se povećava brisanjem dupliranih slika i snimaka. Kada je reč o aplikacijama i programima koje retko koristimo, trebalo bi ih deinstalirati, jer tako značajno utičemo na smanjenje skladištenih podataka i resursa potrebnih za njihovo održavanje.

Izvor: agencije

Možda te još zanima:

.

Navijači su tu, fale "samo" rezultati

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo prvo je nakon 24. godine na kome se takmiči naša fudbalska reprezentacija. Te 2000. godine, još uvek…

.

Kineska letelica donela kamenje sa tamne strane Meseca

Kineska lunarna sonda vratila se na Zemlju sa prvim uzorcima tla i stena sa neistražene, udaljene strane Meseca.

.

RTV piknik - ponesi ćebe

Radio-televizija Vojvodine poziva sve građane na dvodnevni muzički događaj "RTV Piknik - ponesi ćebe" ispred nove zgrade na Mišeluku, u…

.

Antstream donosi strimovanje igara na iPhone

Antstream Arcade, servis za strimovanje retro video igara, biće uskoro dostupan na iPhone uređajima.

.

SAD najavljuju zabranu Kaspersky antivirusa zbog nacionalne bezbednosti

Sjedinjene Američke Države su najavile da će od jula 2024. godine zabraniti korišćenje Kaspersky antivirusnog softvera zbog zabrinutosti za nacionalnu…

.

Tesla obustavlja isporuke Cybertrucka zbog problema sa brisačem vetrobrana.

Kompanija Tesla privremeno je zaustavila isporuke svog Cybertruck automobila zbog problema sa motorom brisača vetrobrana.

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Pop up
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo