...
TRENUTNO06:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

Štednja ne znači nemati uopšte

29.09.2022.

Već neko vreme u javnosti se govori o merama štednje. Apeluje se na gra]ane da smanje potrošnju struje, govori se da će zima biti teška, a Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je preporuke za smanjenje potrošnje toplotne energije. Jedna od tih preporuka je i da se obezbedi da se prostorije koje se zagrevaju imaju temperaturu najviše 20 stepeni. To važi za  državnu upravu, loklane samouprave, državna preduzeća, javne ustanove i privredu.

.

Izuzeci od tih preporuka su predškolske ustanove, škole, vrtići, bolnice, domovi zdravlja i ostale obrazovne institucije. Studentkinja master studija grafičkog dizajna iz Novog Pazara Ajša Šabanović kaže da je za mere štednje u zemljama EU čula odavno, ali da je tek nedavno saznala i o merama u Srbiji.

"Tematika kojom nas bombarduju je uglavnom izvor neke panike u narodu, a ona je još uvek neosnovana. Takav način na koji se komunicira sa nama uopšte nije okej. Čini mi se da realnost u kojoj ćemo se naći uopšte nije toliko strašna, ako malo dublje istražimo. Ne mora da znači da će da bude nešto preterano i onako kako se trenutno priča o tome", kaže Ajša. 

struja png

Ona dodaje i da joj je jasno zašto su građani u panici jer su, kako kaže, naši standardi, ekonomija i energenti nešto što je svake zime problem.

"Na sve to, same mere štednje su ljudima čudne. Niti imamo kulturu štednje, niti nam je plasirana i objašnjena pre ove situacije. Ako narodu koji je navikao kako da se ponaša, iznesemo plan sa previše sankcija, naravno da će to zvučati strašno i naravno da će razmišljati o tome kako će preživeti zimu", kaže Ajša za Oradio. 

Sociološkinja Lola Paunović smatra da su najavljivane mere i nestašice nešto što ipak više plaši starije, nego mlade.

"To su oni koji su preživeli restrikcije i koji su preživeli nemaštinu tog tipa. Ja nikada to nisam doživela na svojoj koži i nadam se da do toga neće doći. Trenutno se ne plašim preterano, jeste da sam opreznija sa upotrebom struje, gasim svetla, ali nisam u stanju panike. Što se tiče priča da moramo početi sa čuvanjem i štednjom, mislim da na mlade to preterano ne utiče. Većina mladih radi za neku crkavicu, gde baš i ne mogu da imaju neku preteranu štednju", ističe Lola. 

struja1 png

Ajša napominje i da bi mere štednje trebalo da se primenjuju iz drugih razloga, ali i da se drugačije objasne građanima.

"Štednja treba da uđe u naše navike, kao nešto što je ekološki dobro, ali ne na taj način na koji se plasira. Strašna slika koja se nama šalje, u kojoj već vidimo ukućane i sebe u hladinim sobama je, čini mi se, nerealna, jer štednja ne znači nemati uopšte. Treba racionalnije posmatrati problematiku i čekati konkretne smernice. Tu mediji igraju najveću ulogu, kao i vlasti koji kreiraju poruku", tvrdi Ajša.

Dizajner video igara Milan Vukov kaže da ga najavljiene mere i kriza više uznemiravaju nego plaše. On smatra da će se rešenje verovatno naći.

"Malo me stresira i uznemirava, ali nisam u alarmantnom stanju da kupujem brašno ili pravim neke zalihe, da odvajam od usta i da se uskraćujem da bih imao kasnije. Živim kako sam i do sada. Malo me uznemirava ta činjenica što se opet priča o krizama i što je haotično u vestima. Mislim da ćemo se svi izvući i pregurati, možda nećemo jesti i piti kako smo navikli, ali mislim da niko neće biti gladan, bos ili žedan", ističe Milan.

Mere štednje električne i toplotne energije se ne primenjuju samo u Srbiji. Računi za struju rastu u celoj Evropi poslednjih meseci, a najveći su u Nemačkoj. Vlade Španije i Holandije su smanjile PDV na račune za energiju. Do poskupljenja je došlo zbog povećane tražnje za energijom, kao i zbog zabrinutosti oko snabdevanja gasom i naftom nakon ruske invazije u Ukrajini.

J. Božić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nuklearne elektrane: mutna energetska budućnost Srbije

Srbija bi mogla uskoro da se nađe pred izborom izgradnje nuklearne elektrane, čulo se više puta u poslednjem periodu. Sve…

.

Večita dilema: ostati ili otići?

Godinama unazad mnoga istraživanja i statistike pokazuju da se stanovništvo iseljava iz Srbije zbog potrage za boljim poslom i stabilnijom…

.

Kakvu vezu imaju književnost i video igre?

Američki kutak Novi Sad organizuje predavanje za mlade o povezanosti književnosti i video igara. Predavanje će se održati u ponedeljak…

.

Razumemo li se i bez reči?

Nije novina da je komunikacija slikom/videom odavno postala normalna, uobičajena i poželjna. Dokaz tome je i ekspanzija i popularnost TikToka,…

.

Marihuana - vrata u svet zavisnosti

Nedavno istraživanje "Koja je tvoja prva droga?" pokazalo je da je najraniji uzrast u kome su ispitanici počeli sa korišćenjem…

.

Info sesija: Zapošljivost i stučno usavršavanje mladih

Pokret gorana Novog Sada organizuje interaktivnu info sesiju 24. decembra u periodu od 11 do 15 časova na temu zapošljivosti…

  • 02:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo