...
TRENUTNO17:00 - 19:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Elektronsko kolo od grafena proizvodi beskonačnu energiju

10.04.2023.

Tim fizičara sa Univerziteta u Arkanzasu je uspešno razvio elektronsko kolo sposobno da iskoristi toplotno kretanje grafena i pretvori ga u električnu struju.

.

"Elektronsko kolo za prikupljanje energije zasnovano na grafenu, moglo bi da se ugradi u procesor kako bi se obezbedila čista, neograničena, energija niskog napona za male uređaje ili senzore", rekao je Pol Tibado, profesor fizike i vodeći istraživač koji je radio na ovom otkriću.

Ideja dobijanja energije iz grafena je kontroverzna jer pobija dobro poznatu tvrdnju fizičara Ričarda Fajnmana da toplotno kretanje atoma, poznato kao Braunovo kretanje, zapravo ne funkcioniše u praksi. Thibado i njegov tim su otkrili da toplotno kretanje grafena na sobnoj temperaturi, zapravo indukuje naizmeničnu struju u kolu. U pitanju je dostignuće koje se do sada smatralo nemogućim.

Tokom 1950-ih, fizičar Leon Brillouin objavio je zapažen rad u kojem je opovrgao ideju da je dodavanje jedne diode u kolo, rešenje za prikupljanje energije iz Braunovog kretanja. Znajući ovo, Thibado i njegov tim su napravili svoje kolo sa dve diode za pretvaranje naizmenične struje u jednosmernu. Sa diodama su  omogućili struji da teče u oba smera. One obezbeđuju odvojene putanje kroz kolo, proizvodeći pulsirajuću jednosmernu struju koja radi na otporniku pod opterećenjem.

Pored toga, otkrili su da njihov dizajn povećava količinu isporučene energije. „ Otkrili smo da ponašanje dioda poput prekidača za uključenje-isključenje, zapravo pojačava isporučenu snagu, a ne da je smanjuje kao što se ranije mislilo“, rekao je Thibado. 

Izvor:www.benchmark.rs

Možda te još zanima:

.

Zakon o zaštiti sadržaja učiniće uklanjanje digitalnih vodenih žigova ilegalnim

Grupa senatora u američkom Senatu predstavila je novi zakon koji bi trebalo da olakša autentifikaciju i detekciju sadržaja generisanog veštačkom…

.

Apple će omogućiti konkurentima da koriste tap-and-go plaćanje

Apple će otvoriti svoj tap-and-go mobilni sistem plaćanja za konkurente, najavljeno je iz Regulatornog telas za zaštitu konkurencije EU, čime…

.

Najveća mašina na svetu će proraditi kroz petnest godina

Najveći fuzioni reaktor na svetu konačno je završen, ali će svet čekati još najmanje petnaest godina da počne sa radom,…

.

Karlo Akutis, sveti gejmer

I to se dogodilo – biće i gejmera među svecima Katoličke crkve.

.

YouTube XXX

Platformi YouTube nisu strani oglasi sa oznakom NSFW (osetljivi sadržaj).

.

Kako do jeftinijeg letovanja: first minute, paradajz turizam i autobus umesto aviona

Bez obzira da li svoj godišnji odmor planirate u first minute ili last minute režimu, ono što je sigurno je…

  • 16:30 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music mix by Anja
  • 19:00 Exit vodič
  • 21:00 Exit 2024

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo