Lifestyle
Kako sačuvati hranu u frižideru kad nestane struje
Prirodne nepogode i raznorazni drugi razlozi mogu da dovedu do gubitka struje u domovima, makar privremeno. Šta se u takvim situacijama dešava sa hranom u frižideru? Sačuvaćete je ako preduzmete nekoliko koraka unapred.
Prvi korak u slučaju nestanka struje jeste da što duže držite vrata frižidera i zamrzivača zatvorenim. Otvarajte vrata samo ako je neophodno i to brzo, kako biste očuvali hladan vazduh. Hrana može ostati bezbedna u frižideru do četiri sata, a u punom zamrzivaču do 48 sati. Ako je prošlo više od četiri sata ili je temperatura u frižideru viša od 4°C, vreme je da izvadite kvarljive namirnice.
Sledeće namirnice se mogu sigurno čuvati van frižidera: puter (1-2 dana), kikiriki puter, većina kuhinjskih ulja (osim orašastih), začinsko bilje, krompir, većina voća i povrća, hleb, kafa, med, kao i kečap, senf i ljuti sos.
Hrana koja mora ostati hladna uključuje mlečne proizvode (sir, mleko, šlag, pavlaku), jaja, meso, perad i ribu (kuvane ili sirove), sečeno voće i povrće, kao i ostatke hrane. Ove namirnice je potrebno čuvati na temperaturi od 4°C ili nižoj, kako bi se sprečila pojava bakterija i kvarenje.
Da biste održali kvarljivu hranu hladnom, korisno je imati prenosni frižider i patrone sa ledom. Na dno stavite sloj smrznute hrane iz zamrzivača, zatim sloj hrane iz frižidera, a na vrh ponovo sloj smrznute hrane. Rasporedite patrone sa ledom oko hrane, kako biste postigli ravnomerniju temperaturu. Prebacite termometar iz frižidera u prenosivi frižider da biste pratili temperaturu.
Ako nemate prenosni frižider, možete koristiti svoj zamrzivač koji je izolovan i može zadržati hranu hladnom sve dok ne otvarate vrata i imate svež led unutra. Da biste sprečili da se led otopi i pretvori zamrzivač u jezero, stavite led u posude i rasporedite ih oko hrane.
Nikada ne pokušavajte da probate hranu kako biste proverili da li je pokvarena; kada sumnjate, najbolje je baciti je. Bacite svu hranu sa neobičnim mirisima, bojama ili teksturama. Ako je reč o smrznutoj hrani, bezbedno je ponovo je smrznuti ili kuvati ako je na temperaturi od 4°C ili nižoj, ili ako sadrži kristale leda.
izvor: cnet.com
fotografije: pexels