...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Prodaja spomenika Bošku Buhi nepoštovanje sopstvene istorije

03.02.2022.

Dva puta u tri godine, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika pokušala je da proda Memorijalni kompleks "Boško Buha"na Jabuci, posvećen mladom partizanu ubijenom tokom Drugog svetskog rata. Oba puta, samo zahvaljujući oštroj reakciji javnosti, prodaja je odložena. 

.

Foto: Andrija Milenković

Odlaganje, međutim, ne znači da je priča najpoznatijeg prijepoljskog spomenika završena. Kompleks je, makar do izbora bezbedan, ali je činjenica da vidno propada jer ne postoji ni najmanja naznaka da će država početi da ga obnavlja.

Sanja Petrović Todosijević iz Instituta za noviju istoriju Srbije kaže kako ne može da zamisli da Memorijalni kompleks "Boško Buha" bude prodat.

"To je do te mere apsurdno i poražavajuće i poništilo bi sve velike reči o tome kako nam je bitna prošlost i kako nam je stalo do važnih oslobodilačkih tradicija“, rekla Sanja Petrović Todosijević.

bosko3 jpg

Zahvaljujući, između ostalih i njenim naporima sprečen je prvi, a sada i drugi pokušaj prodaje. Prema njenim rečima, ovaj kulturno istorijski kompleks je od najvišeg značaja.

"Država bi morala da otkupi taj spomenik i ponovo ga stavi pod svoju kapu. Radi se o specifičnom memorijalu, koji je podizan do 1974. godine kada je dobio svrhu. Dovršen je sredstvima građana Jugoslavije, posle jedne od najvećih donatorskih akcija u toj državi. U finansiranju je učestvovalo preko 350 gradova, a spisak preduzeća i pojedinaca dug je na više od 130 strana. On je javno dobro i država ima interes da mu pomogne", kaže Sanja.

Prema njenim rečima, za državu su to smešna sredstva, ali je pitanje da li ona prepoznaje interes.

Prijepoljčanima ovaj spomenik očigledno znači više nego potencijalni hotel. Jovana P. iz te varoši kaže da memorijalni kompleks na Jabuci definitivno ima veliki potencijal

"Ovo je mesto po kojem je Prijepolje najpoznatije u celoj Evropi i moralo bi biti uređeno tako da ga svi vide", kaže Jovana.

Njen sugrađanin Nenad napominje da je spomenik Bošku Buhi bio na svakoj razglednici iz Prijepolja.

"Sada je to prepušteno zubu vrmena, sve se urušava. Mislim da bi to trebalo da se privatizuje i da se privede nameni", kaže Nenad.

Sestrić Boška Buhe Vlado Sekulić navodi da je taj spomenik od velike važnosti za čitav prijepoljski kraj. On shvata potrebu da se tu dovedu ulagači i pokrene, inače učmala, prijepoljska privreda. Ipak, kategoričan je, namena mora ostati ista.

"U svoje ime i u ime porodice Buha, nemam ništa protiv da se izgrade pomoćni objekti za smeštaj svih koji bi mogli da dođu i posete Memorijalnu kuću Boško Buha, ali da se ne menja namena sadašnjih objekata koji su potpuno devastirani i u koje se mora uložiti dosta novca“, kaže Sekulić.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić ističe da razume otpor javnosti, ali ujedno i hvali grupu ulagača koji su, kako o to tvrdi, imali časne namere.

"Čovek je zajedno sa svojim prijateljima hteo da uloži. Veliki je hotelijer i želeo je da uloži 10 do 15 miliona eura, a nije želeo da uništi spomenik“, kaže Babić, koji nije želeo da objavi ime hotelijera.

Memorijalni kompleks Boško Buga građen je deset godina, od 1964. do 1974. Buha je imao svega 17 godina kada su ga ubili četnici iz zasede 1943. godine, a posthumno je odlikovan kao najmlađi narodni heroj Jugoslavije.

Danas je ovaj kompleks deo stečajne mase propalog preduzeća Putnik d.o.o.

Šta o prodaji misli Konzervatorsko društvo Srbije, a šta istoričari poslušajte u emisiji "Za i protiv".

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prodaja Avala filma "na metar"

Licitacija za Avala film biće održana u sredu 22. aprila u 12 sati u Agenciji za privatizaciju, a početna cena…

.

Do Akademije kroz blato - sigurno do proleća!

Studenti Akademije umetnosti moraće da gacaju po blatu do svog fakulteta barem do proleća, jer, kako kažu u Gradskoj upravi…

.

Studenti vs. blato na putu do Akademije

Do diplome studenti Akademije umetnosti dolaze nešto težim putem nego studenti čiji se fakulteti nalaze u kampusu.  

.

Nazire se novo ruho Podgrađa

Posle dugo godina, podgrađe Petrovaradinske tvrđave dobija izgled koji zaslužuje. Reastauriranjem i renoviranjem ovog dela Novog Sada bavi se gradski…

.

Deca će ispravljati naše greške i obnavljati spomenike

Projekat (Re)Animacija spomenika je pobednički projekat Superste programa koji je pokrenula Erste banka. Kroz ovaj projekat mapirana su tri sremska…

.

Yolocaust: Sram vas bilo turisti!

Da li je ok praviti nasmejani selfi ili neprimerene fotografije na mestu koje služi za pomen žrtvama stravičnih zločina koji…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo