...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Web

Yolocaust: Sram vas bilo turisti!

24.01.2017.

Da li je ok praviti nasmejani selfi ili neprimerene fotografije na mestu koje služi za pomen žrtvama stravičnih zločina koji su se desili kroz istoriju čovečanstva? Kućno vaspitanje nam nalaže da postoji neki nepisani kodeks ponašanja na ovakvim mestima, ali zašto ga se mnogi od nas ne pridržavaju? To pitanje je sebi postavio i kreator sajta Yolocaust.

.

Više od 10.000 ljudi dnevno poseti Memorijalni spomenik ubijenim Jevrejima u centru Berlina, koji podseća na žrtve jednog od najvećih zločina u ljudskoj istoriji - holokaust. Tokom Drugog svetskog rata ubijeno je šest miliona Jevreja na razne svirepe načine.

Ovo mesto odiše tragedijom i potrebom za minutom ćutanja kako bi se odala pošta stradalima. Međutim, na društvenim mrežama neretko završe razdragane, nasmejane i ponekad neprimerene turističke fotografije.

Izraelski umetnik Šahak Šapira odlučio je da skrene pažnju nepažljivim turistima, da je Memorijal o Holokaustu mesto na kojem bi trebalo da se uzdrže od nasmejanih selfija, vožnje skejta, čudnih poza i ljubljenja, pa je napravio zanimljiv projekat Yolocaust.

Ovo je sajt na koji je Šapira postavio fotke sa društvenih mreža, ali je pozadinu zamenio šokantnim fotografijama žrtava i ubijanja, koje su uglavnom nastale nakon završetka Drugog svetskog rata i ulaska saveznika u logore smrti. Tada sav apsurd neprimerenog ponašanja dolazi u prvi plan, a oni koji su možda zaboravili zbog čega spomenik stoji na tom mestu, počinju da shvataju poentu.

yolo1 jpg

Jedna od montaža sa sajta prikazuje sav apsurd turističkih fotki

Ukupno 2.711 betonskih ploča na površini od 19.000 kvadratnih metara, simbolizuju grobove šest miliona Jevreja koji su ubijeni i sahranjeni u masovnim grobnicama ili na sivi pepeo koji su postali pošto su spaljivani u kampovima smrti.

Na samom sajtu Šapira je postavio i poruku da će će ukloniti svaku osobu koja je pravila selfi na tom mestu, a koja mu pošalje molbu na mejl unduche.me@yolocaust.de.

Zanimljiva je i sekcija FAQ, u kojoj su objašnjene istorijske činjenice o holokaustu, ali se ostavlja prostora ljudima da sami zaključe kako treba da se ponašaju na mestu koje simbolizuje veliko ljudsko stradanje i patnju.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Stringeri - krupni kadar sa prve linije fronta

Posao stringera nije dobro poznat široj javnosti. Reč je najčšće o visoko profesionalnim novinarima, fotoreporterima, ljudima koji svoj životni poziv,…

.

Poziv mladima da od zaborava otmu Staro Sajmište

Slobodna zona poziva srednjoškolce iz Srbije da učestvuju u multimedijalnom projektu "Svetlost svitaca". Ovaj projekat bi trebalo da mladima ukaže…

.

Zašto se mladima nedovoljno priča o Holokaustu?

O Holokaustu se uči u školama. Povremeno, obično kada su u pitanju datumi koji se obeležavaju i mediji o tome…

.

Srednjoškolci pohađaju sekcije u velikom broju

Privatne škole jezika, sporta, glume, muzike i mnogih drugih oblasti svake godine imaju sve više mladih polaznika. Gotovo svako može…

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo