...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Društvo

Počela je prijava mladih za Program "Moja prva plata"

03.10.2022.

Program Vlade Srbije "Moja prva plata" već tri godine spaja poslodavce i mlade koji su u potrazi za prvim poslom. Kompanije su imale priliku da oglase slobodna radna mesta do 22. septembra. Od danas, 3. oktobra, mladi mogu da se prijave na otvorene pozicije.

.

Pravo na prijavu imaju svi mlađi od 30 godina, koji su završili srednju, višu školu ili fakultet i nemaju radnog iskustva, objašnjava načelnik Odeljenja za obrazovanje i obuke Nacionalne službe za zapošljavanje Ilija Knežević.

"Više od 10.300 poslodavaca prijavilo se za učešće u programu. Poslodavci su ukupno oglasili 18.006 pozicija, za angažovanje 26.905 kandidata", kaže Knežević.

Od 25. septembra, na zvaničnom sajtu "Moja prva plata", mladi su u mogućnosti da pogledaju otvorene pozicije, saznaju više o njima i kompanijama koje ih oglašavaju, a od danas i da se prijave na sajtu, navodi naš sagovornik.

"Najtraženija zanimanja su administrativni službenik, zatim prodavac i trgovac, ekonomista, knjigovođa, konobar, frizer, pravnici, administratori podataka i slično", ističe Ilija Knežević.

nacionalnasluzbazazaposljavanje png

Nakon završetka procesa selekcije, mlade čeka devet meseci osposobljavanja za rad u kompanijama uz podršku mentora. Ovaj Program predstavlja priliku mladima da dobiju stalan posao i steknu relevantno iskustvo, kako kaže Senior HR biznis partner kompanije Neoplanta Jelena Jovanović

"Učestvovali smo i prošle i pretprošle godine i mogu da kažem da se pokazao kao odlična prilika za mlade, da se praktično upoznaju sa onim što ih očekuje nakon što izađu na tržište rada", pojašnjava Jelena.

Mladi koji imaju srednje obrazovanje primaće 25 hiljada dinara mesečno, odnosno 30 hiljada za one sa višim obrazovanjem. Iako je inflacija ove godine mnogo veća nego prothodnih, od Ministarstva finansija nismo dobili odgovor na pitanje zašto visina naknada nije usklađena sa rastućom stopom inflacije. 

Mišljenje mladih o ovom programu je pretežno negativno zbog niske plate.

"Moje mišljenje o tom programu je jako nisko, s obzirom na to da se predstavlja kao neka šansa da se pomogne mladima, a realno zna se da mladi nikada nisu bili u centru pažnje ove države. Takođe, ako se plata od 25 hiljada vidi kao šansa, onda je zaista jadno."

"Mislim da bi plate trebalo da budu duplo veće od onoga što su sada."

"Sad sam opet ove godine pročitala da su prijave i prijaviću se zato što postoji mogućnost da odem na neku praksu, a da me ne isplate u tom slučaju i onda ovo bi mi bar bilo sigurno, neki siguran novac, pa i 30 hiljada, jeste malo, ali 'ajde, okej je."

"Iskreno, smatram da mi je okej za nekog ko je završio srednju školu, ali dok traga za nečim."

"Da znam, čuo sam za program, ali se neću prijavljivati zato što mi je to malo novca, a cene svega trenutno idu na gore."

Iako poslodavci imaju mogućnost da, mladima koje angažuju, uplaćuju dodatna novčana sredstva, samo veće kompanije imaju običaj da to i čine. Kako objašnjava, Direktor za pravne i korporativne poslove kompanije Nektar, Vukašin Petković to je važna stvar ukoliko želite da se postavite kao primamljiva firma mladima. 

"Inače to nije nešto što odmah dobijate na početku. Prosto, imate jedan probni period, otprilike od nekih nekoliko meseci i onda posle tog nekog perioda kada prosto kompanija i mentor ustanove da su to ljudi koji će najverovatnije, po izboru rukovodioca, ostati da rade u kompaniji, mi pokušavamo već na taj način da ih zadržimo", napominje Petković.

racuni png

Detaljniji uslovi Programa nalaze se u Javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje

Kandidati koji su se prijavili prošle godine, koji ispunjavaju uslove i žele ponovo da se prijave koristiće prethodno kreirane naloge na Portalu za elektronsku identifikaciju, pristupaće direktno portalu Moja prva plata i kreirati svoj novi profil.

Svi ostali će morati prvo da kreiraju nalog na Portalu za elektronsku identifikaciju, pa potom da se prijave na portal Moja prva plata.

Više o registraciji i prijavi kandidata možete videti u Uputstvu.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Gde je zakon koji će istrebiti neplaćene radne prakse?

Zakon o radnoj praksi prošao je krajem decembra 2021. godine konsultacije između nadležnog Ministarstva i omladinskih organizacija. Usledili su izbori…

.

Netflix će naplaćivati deljenje šifri

Netflix će zvanično početi da naplaćuje deljenje šifri početkom sledeće godine, stoji u oktobarskom pismu akcionarima kompanije.

.

Moja prva plata - velika šansa za mlade

Program "Moja prva plata" nastaviće se i u 2021. godini, kako najavljuje Ministarstvo za rad i zapošljavanje. U prethodnoj godini,…

.

Minimalac nedovoljan za izdržavanje studenta

Minimalc u Srbiji iznosi nešto više od 30.000 dinara. Iako se najavljuje njegovo povećanje za nekoliko hiljada, ova cifra jedva…

.

Amazon otvorio prodavnicu bez kasa

Redovi na kasi su ono što nam najteže pada pri odlasku u prodavnicu. Amazon je našao rešenje za to i…

.

Večita dilema: ostati ili otići?

Godinama unazad mnoga istraživanja i statistike pokazuju da se stanovništvo iseljava iz Srbije zbog potrage za boljim poslom i stabilnijom…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo