...
TRENUTNO17:00 - 18:00Za i protiv

Društvo

Još nije kasno da uzmete novac za pokretanje svog biznisa

05.09.2022.

Samozapošljavanje je program radnog osposobljavanja koji ima bezmalo svaka opština u Srbiji. Novac koji država deli za pokretanje posla ponekad je dovoljan, a ponekad simboličan. Ipak, svi ti programi se ispune do kraja.

.

I  Novi Sad je ovog leta pozvao sve nezaposlene Novosađane koji imaju dobru ideju za sopstveni biznis, a nemaju dovoljno novca da ga započnu, da se prijave na konkurs za dodelu subvencija za samozapošljavanje, koji će biti otvoren do 16. septembra.

Za tu namenu iz budžeta je obezbeđeno oko 47 miliona dinara.

Anita Mijić iz Novog Sada je novac iskoristila za osnivanje salona lepote i već ima ozbiljne planove za narednu godinu.

"Zadovoljna sam poslom, proširila sam ga, a sledeće godine bih zaposlila još dve osobe. Verovatno ću podneti zahtev za subvenciju da kupim aparate kako bismo mogli da budemo konkurentni", kaže Anita.

biznis2 jpeg

Za subvencije se izborio i Nemanja Stanić iz Sremske Mitrovice. On će se baviti nečim što već dugo sanja.

"Bavim se fotografisanjem, dobio sam subvenciju od grada Sremska Mitrovica. To će mi izuzetno olakšati početak koji je težak za svaki biznis, pa i ovaj koji sam započeo. Uložiću u opremu i druge stvari da sebi obezbedim što bolji početak”, objašnjava Nemanja.

No, u izboru posla i pristupu valja biti veoma oprezan jer se neretko događa da biznis ne izdrži ni godinu dana. O tome svedoči Indira Popadić, Konsultantkinja za pokretanje poslova.

“Preporučene delatnosti za pokretanje biznisa su trenutno: priprema i dostava hrane zbog demografskih promena, briga i nega starijih, produženi boravci i igraonice za decu, edukativni centri. Jedna od pet najbrže rastućih industrijskih grana jeste IT sektor i tu se preporučuje izrada web shop-ova”, kaže Popadić.

Ona kaže da se mora biti apsolutno oprezan pri pokretanju biznisa, jer i najmanja loša procena može da dovede do neželjenih posledica. Stoga, poručuje, posao mora prvo dobro da se osmisli, dobro isprojektuju troškovi i ukalkulišu rizici, pa tek onda da se deluje.  

biznis3 jpg

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić, ocenila je da je preduzetništvo u Srbiji obeleženo "rodnim disbalansom" i navela da je dvostruko više samozaposlenih muškaraca nego žena, te da je zato svaki ženski preduzetnički poduhvat, pogotovo u selu, ogroman uspeh.

"Žensko preduzetništvo predstavlja poseban vid neustrašivosti. Zato je potreban poseban podstrek unapređenjem njihovih digitalnih kompetencija u funkciji plasmana, veće vidljivosti i povećanja prodaje njihovih proizvoda“, rekla je ona i poručila da bi danas posebno žene trebalo osnažiti da započnu svoj posao.

Konkretno, u Novom Sadu obrazac zahteva sa biznis planom za subvenciju za samozapošljavanje i obrazac izjave mogu se preuzeti na sajtu Grada Novog Sada i sajtu Gradske uprave za privredu ili u Gradskoj upravi za privredu, Rumenačka 110a.

Zahtev sa biznis planom i pratećom dokumentacijom, u dva primerka, podnosi se Gradskoj upravi za privredu putem pošte, u zatvorenoj koverti na adresu ili lično u Upravi.

P.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladi psiholozi se sve više okreću privatnoj praksi

Mladi psiholozi u našoj zemlji se suočavaju sa brojnim problemima - nakon završetka studija teško pronalaze posao, a one koji…

.

Zoom kafica o karijeri u komunikacijama

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu organizuje "Zoom kaficu o karijeri u komunikacijama" koja će biti…

.

"Agro Job Fair" na Poljoprivrednom fakultetu

Centar za razvoj karijere, uz podršku Poljoprivrednog fakulteta i Studentskog parlamenta u utorak 28. marta od 11 do 14 časova…

.

"Veliko karijerno ćaskanje" sa predstavnicima kompanija

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu organizuje besplatan program "Veliko karijerno ćaskanje" namenjen studentima i drugim…

.

Konkurs za plaćene stučne prakse u auto industriji

Jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti automobilske industrije ZF Serbia objavila je konkurs za plaćene stučne prakse za mlade.…

.

Serija besplatnih online radionica za mlade

Novosadski edukativni centar organizuje seriju besplatnih online radionica za mlade koji imaju do 30 godina.  

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Za i protiv
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo