...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Grafiti

Društvo / Obrazovanje

"Na vreme" ili malo kasnije, uvek treba pokušati

13.07.2020.

Marija Stankov će kroz nekoliko dana postati diplomirana inženjerka smera Zaštite životne sredine. Jedna je onih mladih naučnika koje je Univerzitet u Novom Sadu nagradio za stručni rad. Marija je fakultet upisala sa 26 godina, tokom studiranja dobijala je nagrade za najboljeg studenta na svom smeru, a u međuvremenu je dobila sina. 

.

Foto: Privatna arhiva sagovornice

Kako je došlo do toga da upišeš fakultet, šta te je pokrenulo?

Posle srednje škole nisam upisala fakultet sa svojom generacijom, ne znam ni šta sam razmišljala tada. Počela sam odmah da radim u trgovini, pekari. Nisam uopšte imala želju ni volju da nastavim sa školovanjem, iako sam uvek bila dobar đak. Kasnije mi je bilo krivo što nisam. Sa 23, 24 godine sam mislila da je gotovo, gde sad da upisujem, školski drugari završavaju... Kada sam imala 26 godina, došlo mi je da pokušam. Odlučila sam se za Zrenjanin, jer tu živim. Privlačili su me fakulteti u Novom Sadu, ali sam se zbog posla i ustaljenog života odlučila da ostanem u Zrenjaninu.

Na koji način si uskladila obaveze na fakultetu i kod kuće?

Ovo zvuči kao kliše, ali sve se može kada se lepo organizuje. Od kad sam ostala trudna, otišla sam na trudničko bolovanje, ali sam se na fakultet vratila kada je moj sin imao manje od dva meseca. Naravno, podrška porodice i ljudi sa strane igra veliku ulogu. Najviše mi je pomogla mama, koja je mesecima čuvala moje dete kako bih mogla da se vratim na predavanje i završim sve na vreme.

Upisala si Tehnički fakultet, koji su bili problemi sa kojima si se susretala?

Mislila sam, pošto sam i dalje radila, da ću biti u problemu sa izostajanjem sa fakulteta, sa vežbi. Ali nisam, radila sam u, manje više, porodičnoj firmi, pa mi je tetka dosta izlazila u susret. Bila sam dosta redovna, izvršavala sam obaveze, u prvim rokovima sam sve polagala. Sa druge strane, bilo mi je teško u smislu da, kad nisam na fakultetu, na poslu sam i obrnuto. Učila sam noću, učila sam rano ujutru. To su neki moji problemi, ništa sem toga.

uspehmladi jpg

Pre nagrade Univerziteta, već te je prepoznao tvoj fakultet. O kojim nagradama je reč? 

Prve nagrade koje sam dobila bile su neočekivane, nisam nešto specijalna radila, učila sam, imala sam dobar prosek. Prva nagrada koju sam dobila bila je nagrada za najboljeg studenta, na smeru od prve do četvrte godine. Tada sam bila treća godina. Sledeće godine opet sam imala najbolji prosek na mom smeru. Treća nagrada je nagrada Univerziteta u Novom Sadu, pisala sam naučni i stručni rad na temu fotonaponskih solarnih sistema i kako oni mogu da se primene i doprinesu životnoj sredini. Imala sam praktični rad, pravila sam solarni panel.

I na koji način to može da pomogne životnoj sredini?

Pre svega, moj rad se bazira na solarnoj energiji i znamo da je to obnovljiv izvor energije. Bilo koji izvor obnovljive energije ne nosi sa sobom zagađenja, kao što su sagorevanje fosilnih goriva. To je najveći problem današnjice: klimatske promene, efekat staklene bašte, globalno zagrevanje.

Što se tiče našeg područja, šta je najveći problem kada je u pitanju zaštita životne sredine?

Mislim da mi nemamo dovoljno razvijenu svest o tome, koliko, na primer, ne razdvajamo otpad. Nismo dovoljno edukovani, a to bi možda trebalo negde integrisati u obrazovanje od osnovne škole, kako bi budućim generacijama bilo normalno da brinu o tome.

Ceo intervju možete poslušati ovde: 

Šta bi savetovala mladoj osobi kada bi ti rekla da želi da upiše fakultet, a ipak nije krenula sa svojom generacijom? Ipak postoje predrasude u našem društvu kad je u pitanju ovakva odluka.

Svakako sam i ja imala takve predrasude, možda bih i ranije upisala da nisam tako razmišljala, jer je trebalo da krenem sa generacijom mlađom od mene. Kako će to izgledati, kako će moja okolina gledati na to... Nebitno je da li je "na vreme" ili malo kasnije, uvek treba da pokušaju. Očekivala sam da se neću uklopiti i da će biti predrasuda. Stvarno nije bilo tako, ni od strane profesora, ni od kolega na smeru.

Da li si odlučila u kojoj sferi zaštite životne sredine želiš da se oprobaš?

Imala sam priliku prošle godine da radim letnju stručnu praksu u jednom trgovinskom lancu kod nas, kao referent zaštite životne sredine i to mi se baš dopalo. Imam u planu da posle diplomiranja polažem za licencu za bezbednost i zdravlje na radu i zaštitu od požara, kako bih zaokružila ovu struku. Iskreno, razmišljam da li da u septembru upišem master, to ćemo još videti.

 S.P.

Možda te još zanima:

.

Studio M bi mogao da sačuva svoj identitet

Iza svake dobijene, odnosno, dodeljene nagrade, stoji ogromna posvećenost poslu i veliki rad krunisan uspešnim završetkom. Kažu još i da…

.

Zaustavljeni momenat koji priča priču

Današnja tehnološka dostignuća, od pametnih telefona, preko digitalnih fotoaparata, sve do programa za obradu slike koji se relativno lako koriste,…

.

Mlada Novosađanka blista u plivačkim maratonima

Marija Stanić ima 17 godina i bavim se plivanjem na otvorenim vodama. To je disciplina koja podrazumeva maratone koji su…

.

Na Olimpijadi je rezultat u prvom planu, sve ostalo je nebitno

Svaki put kada upališ TV, na njemu je neki sport. To je zato što su u toku Olimpijske igre. Uzbuđena…

.

Marija i harfa - ljubav na prvi pogled

Mlada i talentovana harfistkinja Marija Basta trenutno na master studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu usavršava umeće sviranja na tom…

.

Konkurs za Femiksetu 9 traje do 5. februara

Kolektiv Femix otvorio je po deveti put konkurs za Femiksetu, jedinstvenu muzičku kompilaciju na našim prostorima. Femikseta je godišnja kompilacija pesama kompozitorki,…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo