...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Mladim naučnicima je dosta Srbije

07.06.2015.

Više od 80 odsto ispitanih mladih naučnika iz Srbije smatra da je perspektiva u državi za njih loša ili da uopšte ne postoji, pa čak 30 odsto njih planira da napusti zemlju. Međutim, kao razlog ne navode materijalnu situaciju nego poremećen sistem vrednosti, pokazalo je najnovije istraživanje udruženja Doktoranti Srbije.

.

Kao razloge za odlazak iz Srbije pre svega navode nepotizam, korupciju, negativnu selekciju, nemogućnost zaposlenja po završetku doktorskih studija, nepostojanje adekvatnih uslova za nastavak istraživanja, pokazala je anketa Udruženja studenata doktorskih studija i mladih istraživača Srbije.

"To je ono što najviše boli mlade naučnike i što ih tera odavde", rekao je Tanjugu predsednik udruženja Slobodan Radičev i istakao da mnogi doktoranti, čak i kad imaju posao u željenoj instituciji, često ne mogu od svojih primanja da izdržavaju sebe niti da zasnuju porodicu.

Zabrinjavajuće je i što je u anketi o stanju na doktorskim studijama, urađenoj tokom 2014. godine na 447 ispitanika, veliki procenat neodlučnih doktoranata, odnosno čak 40 procenata kaže da ne zna da li će napustiti Srbiju, dok je samo pet odsto sigurno da neće otići odavde.

Zemlje u kojim vide sebe u budućnosti, jesu pre svega skandinavske zemlje, zatim Nemačka, zemlje Beneluksa, Francuska, Velika Britanija i od popularnijih država van Evrope, to su SAD, Kanada i Australija.

Radičev ističe da su najnoviji rezultati lošiji nego oni iz 2010. godine i samo potvrđuju izveštaj Svetskog ekonomskog foruma da smo među liderima po odlivu mozgova, jer je od merenih 144 zemalja Srbija na 141. mestu.

Takođe, poražavajući zaključak ankete je i što 60 procenata ispitanih veruje da neće moći da nađe posao u Srbiji po završetku doktorskih studija, a naši mladi naučnici žale se i na problem sa publikovanjem radova u predatorskim časopisima.

Analizom ovog pitanja došlo se do alarmantnog podatka, jer više od 58 odsto doktoranata smatra da u Srbiji postoji ozbiljan problem sa publikovanjem u predatorskim časopisima. Sa druge strane, samo šest procenata smatra da takav problem ne postoji.

Ipak, ohrabrujuće je što poslednjih godina institucije i Ministarstvo prosvete i nauke sve više rade na rešavanju tog problema, rekao je Radičev.

Anketa je pokazala i da ima puno pritisaka na doktorante da na svoj rad dopišu nekoga od kolega, profesora, saradnika, iako ta osoba nije bila angažovana. Čak 36 odsto ispitanih je odgovorilo da su se lično susreli sa ovakvim pritiskom, a 75 procenata reklo je da u Srbiji postoji ozbiljan problem sa dopisivanjem autora na naučne radove.

Takođe, problem je što tek nekolicina naših fakulteta ozbiljno pristupa problemu plagijata. Samo tri ili cetiri institucije navele su da njihov fakultet koristi određeni softver za detekciju plagijata. Međutim, posle prošlogodišnjih problema i skandala počeli su mnogo ozbiljnije da pristupaju tom problemu.

Novosadsko Udruženje studenata doktorskih studija i mladih istraživača Srbije, skraćeno Doktoranti Srbije, je nacionalno udruženje svih studenata doktorskih studija kako sa državnih tako i sa privatnih univerziteta u Srbiji.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Mladi doktoranti teret države?

Nauka u Srbiji vodi još jednu bitku za opstanak. U nedavnoj rundi naučnici su izgubili bitku sa državom koja je…

.

Večita dilema: ostati ili otići?

Godinama unazad mnoga istraživanja i statistike pokazuju da se stanovništvo iseljava iz Srbije zbog potrage za boljim poslom i stabilnijom…

.

Radionica za mlade u Galeriji Matice srpske

Povodom Međunarodnog dana mladih, Galerija Matice srpske organizuje radionicu "Mladi grade mir", u subotu 12. avgusta, u 11 časova. Radionica…

.

Mladi sanjaju odlazak, nema ko da ih zaustavi

Australija, Kanada i Nemačka tri su države koje masovno privlače mlade obrazovane ljude iz Srbije. Na korak iza njih su…

.

Mladima starost ne živi u Srbiji

Srpski student ne razmišlja o starosti i penziji. Želi da što pre završi fakultet, pronađe posao i u sve većem…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo