...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Minecraft nas uči medijskoj pismenosti

02.11.2023.

Globalno popularna video igra Minecraft i njena obrazovna edicija (Education Edition) dobili su novu verziju koja će se baviti medijskom pismenošću. Pravila za ovu verziju osmisli su eksperti iz "Novosadske novinarske škole“ u saradnji sa organizacijama iz Irske, Finske i Holandije, u okviru zajedničkog projekta "Minding media“ i Erasmus+ programa.

.

Tijana Femić iz "NNŠ“ je pisala scenario za nivo o lažnim vestima, a za Oradio kaže da su osmislili ukupno četiri nivoa igre koji su dostupni učenicima na globalnom nivou.

"Kreirali smo edukativne alate za stvaranje i negovanje veština kritičkog mišljenja i medijske pismenosti mladih. Namenjeni su učenicima osnovnih škola, a testirala su ih deca u Irskoj", kaže Tijana.

Ona objašnjava da smo tehnologiju uglavnom koristili kao alat za obavljanje poslova, dok je danas postala neizostavan deo našeg svakodnevnog života, sredstvo komunikacije, izražavanja emocija i stvaranja stavova, dobijanja informacija te oblikovanja našeg shvatanja sveta i društva u kojem živimo.

"Ovaj razvoj je pomakao granice u uzrastu korisnika, pa je neophodno razvijati kritičko razmišljanje i stav kod mladih ljudi od najranijih godina. U okviru projekta 'Minding media' kreirali smo svetove unutar popularne Minecraft edukativne igre koji će se baviti upravo razvojem ovih veština", kaže Tijana.

Minecraft3

Minecraft Education Edition je posebno dizajnirana igra za obrazovanje, koja omogućava kreativno i inkluzivno učenje putem igre. Igra "Minding media" je osmišljena s ciljem da podstakne kreativno i kritičko razmišljanje kod učenika, bazirajući se na konceptima medijske pismenosti.

Kroz četiri različita nivoa u svetu Minecrafta, učenici će steći razumevanje različitih fenomena unutar medijskog okruženja. Nivoi su tematski odvojeni i mogu se koristiti nezavisno. Svaki nivo zahteva radoznalost, kreativnost i pažnju učenika. Zadaci su dizajnirani tako da omoguće višestruke pokušaje i učenje iz grešaka.

Učenici u ovoj verzoiji Minecrafta mogu da krenu u potragu za blagom, gde treba da traže nedostajuće objekte kako bi odgovorili na postavljeno pitanje.

Postoji i verzija koja ima veoma popularan "Escape Room", gde igrači moraju da reše različite zadatke unutar zgrade kako bi završili nivo.

minecraft2

Treći nivo igre podrazumeva donošenje odluka: igrači odgovaraju na pitanja s ponuđenim odgovorima, što zahteva kritičko razmišljanje.

Četvrti nivo je kviz, on dolazi na kraju i testira igrače na ključne poruke prethodno rešenih zadataka.

"Osim igre, koja je prevedena na više jezika uključujući i srpski, napravili smo i detaljan vodič za edukatore kako se ne bi osećali nedovoljno kompetento ukoliko do sada nisu igrali Minecraft. Vodič osim rešenja svakog zadatka nudi i detaljna uputstva o tehničkoj postavci igrice kao i rešenja za probleme koji se mogu javiti prilikom instalacije ili prelaženja nivoa. Kreirali smo i radni list koji nastavnicima nudi detaljne planove izrade različitih radionica, video biblioteku sa kratkim edukativnim video materijalima, kvizove...", ističe Tijana Femić iz NNŠ.

Svi materijali dostupni su na veb platformi mindingmedia.eu.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vorner Bros snima film "Minecraft"

Vorner Bros radi na filmu o popularnoj igrici "Minecraft". Glavnu ulogu u filmu će igrati Džejson Momoa dok je Met…

.

Minecraft - najprodavanija igra u istoriji

Industrija video igara je tokom protekle decenije zabeležila nove rekorde u prodaji, a jedna igra se posebno ističe kada je…

.

Stiže novi Minecraft update

Mojang je proteklog vikenda održao svoju godišnju Minecraft Live konvenciju obožavalaca. Kao i proteklih godina godina, na ovom događaju studio…

.

Šta deca pretražuju

Novo Kaspersky Safe Kids istraživanje je otkrilo za šta su deca bila zainteresovana tokom 2020. i 2021. godine. Tokom prethodne…

.

Minecraft ima 112 miliona aktivnih igrača

Minecraft je u skoro potpunoj tišini okupio veliki broj igrača, uprkos oštroj konkurenciji i tome da su neke druge rivalske igre…

.

Trening za vršnjačke edukatore u oblasti medijske pismenosti

Bečejsko udruženje mladih je raspisalo javni poziv za učešće na treningu “Mladi u nadzoru informacija” koji će biti održan od…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo