...
TRENUTNO21:00 - 22:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Šta deca pretražuju

07.06.2021.

Novo Kaspersky Safe Kids istraživanje je otkrilo za šta su deca bila zainteresovana tokom 2020. i 2021. godine. Tokom prethodne godine, njihovo interesovanje se proširilo na kategorije ‘softvera, audia i videa’ i ‘e-trgovinu’, dok se interesovanje za ‘medije za internet komunikaciju’ i ‘kompjuterske igrice’ malo smanjilo. TikTok, YouTube i WhatsApp se nalaze na samom vrhu liste najpopularnijih aplikacija. Istovremeno, TikTok je pretekao Instagram uz gotovo dupli nivo popularnosti.

.

Ispostavilo se da je 2020. godina bila jedna od najneobičnijih godina za modernu decu. Pandemija je promenila mnoge uobičajene životne situacije širom sveta, uključujući obrazovanje, druženje sa prijateljima i porodicom, rekreaciju i zabavu. 

Najpopularnije veb-sajt kategorije među decom su bile ‘softver, audio, video’ (44,38%), ‘mediji za komunikaciju na internetu’ (22,08%) i ‘kompjuterske igrice’ (13,67%). Među najpopularnijim aplikacijama, YouTube ima veliku prednost – servis je i dalje najpopularniji servis za streaming video sadržaja među decom širom sveta. Na drugom mestu je mesindžer WhatsApp, a na trećem popularna društvena mreža TikTok. Među top 10 takođe su se našle i četiri igrice: Brawl Stars, Roblox, Among US i Minecraft.

Crtani filmovi čine polovinu (50,21%) svih pretraga video snimaka dece širom sveta. Najpopularniji su Lady Bug i Super Cat, Gravity Falls i Peppa Pig. Na drugom mestu su bile razne TV emisije – najčešća pretraga na engleskom jeziku bila je The Voice Kids. Kada je reč o filmovima i TV serijama, najpopularniji trejleri su bili Godzilla vs Kong, Justice League Zaka Snajdera i Disney+ mini serija WandaVision. Netflix takođe nastavlja da privlači pažnju sve više dece – najčešće pretrage na platformi su bile za Cobra Kai i sada već kultnu seriju Stranger Things.

TikTok je i dalje neosporni lider među decom, ali u isto vreme percepcija ove društvene mreže je počela da se menja. Sada to više nije samo društvena mreža za klipove i plejbek, jer je na platformi počeo da se pojavljuje sve veći broj edukativnih i kreativnih sadržaja. Istovremeno, za kreiranje TikTok videa, jedna osoba mora da obavi posao operatora, glumca, režisera, i celokupne filmske ekipe. Sve to razvija veštine koje ne samo da mogu biti korisne deci u budućnosti, već bi mogle da ih navedu na odabir te profesije.

U slučaju video igrica, najpopularnije među decom su Minecraft (22,84%), Fortnite (6,73%), Among Us (3,80%), Brawl Stars (6,34%) – koja je nedavno privukla pažnju dece i veoma je popularna – kao i omiljena igrica Roblox (3,82%). Istovremeno, najčešće igrana igrica koja se nalazi u top 10 za gotovo sve zemlje je Roblox. Od svih regiona, upravo su deca iz Kazahstana postala lideri u posećivanju sajtova posvećenih kompjuterskim igricama – 26,01%. Na drugom mestu su bila deca iz Velike Britanije (19,40%). Ali vidimo sasvim drugačiju sliku u Indiji, gde deca retko posećuju sajtove posvećene video igricama sa PC uređaja (samo 5,08%).

Kako bi deci omogućili pozitivno onlajn iskustvo, kompanija Kaspersky roditeljima predlaže da:

Saznaju više o interesovanjima svoje dece.

Surfuju internetom i uče zajedno. Da vide gde njihova deca provode vreme kada su onlajn i istraže koji su načini najbolji za očuvanje njihove bezbednosti i objasne da se osetljive informacije dele samo putem mesindžera i samo sa ljudima koje poznaju u stvarnom životu. Dobor bi bilo da razmotre preuzimanje aplikacija za roditeljsku kontrolu i diskutuju o ovoj temi sa svojom decom kako bi objasnili kako te aplikacije funkcionišu i zašto su potrebne da bi deca bila bezbedna onlajn.  Roditelji bi trebalo da provode više vremena pričajući sa decom o merama onlajn bezbednosti. Recite svojoj deci šta ni pod kojim okolnostima ne sme biti objavljeno na internetu i objasnite im zašto je to tako.

 

Izvor:www.nova.rs

Možda te još zanima:

.

Super Mario uskoro i zvanični deo Minecrafta

Od kako se pojavio u alpha verziji, Minecraft je često bio platforma pomoću koje su igrači pravili svoje omiljene Super…

.

Google radi na AI ultrazvučnoj dijagnozi i terapiji u borbi protiv kancera

AI nije dobra samo za pisanje seminarskih radova ili finansijskih objašnjenja, već bi mogla pomoći u spasavanju života u oblasti medicine.…

.

Lakše snalaženje u grupama na WhatsApp-u

Na zvaničnom WhatsApp blogu su objavljene informacije o novim funkcijama koje uskoro stižu korisnicima ovog servisa.

.

Lista čekanja za chatbot kompanije Google

Google je u utorak otvorio javni pristup svom chatbotu Bardu, kako bi od novih korisnika dobio povratne informacije koje mogu…

.

Meta širi program pretplate

Meta je na početku svoj servis sa plaćenom verifikacijom nudila u Australiji i na Novom Zelandu, a sada je dostupan…

.

TikTok: Mislili smo da tu zavisnost nikada nećemo imati

Od višesatnih filmova, preko YouTube videa od pola sata, do nekoliko sekundi TikToka – sadržaj na internetu postaje sve kraći.…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo