...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Društvo / Obrazovanje

"Jade" na fakultetima: lude žurke samo za jednu društvenu grupu

03.05.2023.

Prvobitan cilj osnivanja studentskih "jada" bilo je učestvovanje studenata i studentkinja sa različitih fakulteta na sportskim i edukativnim takmičenjima. Održavanje ove manifestacije, ipak se, uglavnom, vezuje za žurke, dok se o osvojenim medaljama ne govori dovoljno. 

.

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Jovana Putnik smatra da studenti koji se prijavljuju na "Filozofijade" nemaju adekvatne informacije o samom programu.

"Problem sa 'jadama' jeste to što studenti, koji se prijavljuju na njih, zapravo ne znaju šta se tamo dešava i koje su aktivnosti, jer se uglavnom promovišu žurke. Za 2023. godinu glavna stavka za 'Filozofijadu' jeste da će biti dnevne i noćne žurke tokom sva četiri dana održavanja. Ako je to jedina poenta 'Filizofijade', mislim da onda ne bi trebalo ni da budu organizovane", smatra Jovana.

 

Prema podacima prikupljenim u onlajn upitniku koji smo sproveli i na kojem je učestvovalo oko 30 ispitanika, čak 37 odsto njih nije čulo za održavanje "jada". Oni smatraju da je neophodna bolja informisanost. Na cene smeštaja žalilo se 20 odsto studenata. Studentkinja arhitekture i jedna od organizatorki "jade" na FTN-u Anđela Živković kaže da je u pitanju događaj u čijoj je osnovi druženje i sklapanje novih prijateljstava.

"Učestvujem u organizaciji ekipe iz Novog Sada i ceo koncept 'jade' je da imamo sportska takmičenja i takmičenja iz nauke. Na 'Arhitekturijadi' su to test iz opšteg znanja iz oblasti arhitekture i radionice iz urbanizma. Iz sporta imamo mušku košarku, žensku košarku, muški fudbal, rukomet, žensku i mušku odbojku. Četiri dana smo zajedno na jednom mestu, u istom kompleksu koji je dosta velik. Tamo postoji bazen i tu su, naravno, dnevne i noćne žurke", navodi Živković.

trka png

O održavanju "jada" razgovarali smo i sa studentima:

"Ne sviđaju mi se 'jade', jadne su mi."

"Uglavnom, žurke su ful, ali ne možemo da idemo na njih pošto imamo kolokvijume svake nedelje i nemamo vremena za to." 

"Meni su sve te 'jade', 'Pravnijade', 'Medicijade' gluposti zato što studenti idu samo da se napiju, oleše od alkohola. Naravno, bude tu i droge i naprave haos. Znaš li ti šta sam ja sve čula na 'Pravnijadama' da se dešava?"

mladiuzivaju jpeg

Ljubitelji roka, panka, džeza i alternativnih muzičih žanrova kažu da zbog narodnjaka neće posetiti "jade". Žurka studenata Filozofskog fakulteta biće održana u Budvi od 4. do 8. maja, a mesecima unazad najavljivani su nastupi Vojaža, Nućija, Tee Tairović i Jelene Rozge. To smeta i studentu filozofije Mladenu Matiću.

"Ne mora nužno biti alternativna 'Filozofijada', u smislu muzike i stila, već da naprave neku anketu i upitnik gde će studenti i studentkinje moći da se izraze, da daju svoj stav o tome šta žele da rade. Ovde imamo potpuno izolovanje jedne grupe studenata, jedne kulturne grupe", kaže Matić.

Posetioci "jada" navode da su u pitanju događaji koje ne bi trebalo propustiti tokom studija. Oni koji se ne opredeljuju za njih i ove godine imaju zamerke na organizaciju, cene putovanja i muzički program. "Jade" koje će zadovoljiti ukus širokih društvenih grupa, još uvek nisu u najavi.

Ovom temom bavili smo se u novom izdanju emisije Pop up:

L. Agbaba

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Veronautika o životu

Nedavno sam s jednim prijateljem razgovarao o pesmama Nikole Vranjkovića. Rekao mi je da ga ceni, ali da ne može…

.

Studentske ekskurzije - zabava ili razmena znanja?

Studentske ekskurzije, poznatije kao "jade", sve su popularnije među srpskim studentima koji smatraju da je provod na nekom primorju dobra…

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Upoznaj francuske univerzitete

Francuski institut u Srbiji poziva sve studente i srednjoškolce na Putujući studenstki sajam koji će biti održan u petak, 27.…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo