...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Studentske ekskurzije - zabava ili razmena znanja?

01.05.2017.

Studentske ekskurzije, poznatije kao "jade", sve su popularnije među srpskim studentima koji smatraju da je provod na nekom primorju dobra priprema za predstojeće rokove. Pozabavili smo se pitanjem da li je popularnost studentskih putovanja u tome što podsećaju na dobre stare srednjoškolske ekskurzije, ili studenti jednostavno odlaze kako bi stekli nova znanja i iskustva međusobnim nadmetanjem?

.

Skoro svaki fakultet u Srbiji organizuje svoju "jadu" . Iako vlada mišljenje da studenti idu na ove ekskurzije zbog danonoćnih žurki i alkohola, organizatori tvrde da je osnovni cilj takmičenje u sportskim i umnim disciplinama. Mašinijade, Filozofijade, Elektrijade i Saobraćijade su, mnogi bi rekli, iste manifestacije, sa istim ciljem i načinom organizacije, a koje se razlikuju samo u imenu.

"Generalni organizator ovogodišnje Filozofijade je Filozofski fakultet iz Beograda. Ove godine bi trebalo da bude oko 700 učesnika, za razliku od prošle godine kada je bilo 350. Tih pet dana koncipirano je tako da su u prepodnevnim časovima sportska takmičenja, a posle podne takmičenja u umnim disciplinama, na primer, kvizovi znanja. Naravno, uveče su organizovane zabave za sve učesnike", objašnjava prodekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Dalibor Milić.

ijada 2 j

S obzirom ne to da se radi o putovanju u velikoj grupi, cene studentskih ekskurzija su pristupačne i prilagođene našem standardu. Dalibor je dodao i da je cena Filozofijade, u koju su uključeni troškovi prevoza, smeštaja i hrane, 125 evra.

Da biste otišli na jednu od "jada", potrebno je samo da budete student. Niste u obavezi da putujete sa svojim matičnim fakultetom, već se, ako vam se sviđa neki drugi program, možete opušteno prijaviti.

"Prijavila sam se za Saobraćijadu iako sam sa Fakulteta za menadžment iz Sremskih Karlovaca. Razlog je u tome što ove godine moj fakultet nije organizovao put, a i zbog društva. Očekujem dobru zabavu i odmor pre početka spremanja ispita", navodi Jelica Radić, studentkinja treće godine menadžmenta.

ijada 3

Studenti koje smo anketirali, uglavnom su upoznati sa planom i programom ovih putovanja. Mnogi su išli ili idu na neku od "jada", a ostali bi putovali u nekoj od narednih prilika.

Iako se letnji semestar privodi kraju i kolokvijumi se uglavnom zakazuju u ovo doba godine, to mnoge neće sprečiti da provedu nedelju dana baveći se raznim aktivnostima na nekoj od "jada". Moguće je i da će ih to dodatno motivisati da polože što veći broj ispita.

Nikolina Maksimović

Možda te još zanima:

.

I Najlon ima uticaja na ekologiju

Svaki veći grad ima svoj buvljak, pijacu na kojoj možeš da pronađeš razne stvari. Od odeće i obuće, preko posuđa,…

.

Studirajte u Francuskoj

Francuski institut u Srbiji poziva sve studente na Dan otvorenih vrata u četvrtak, 7. marta od 15 do 18 časova. 

.

Ništa nije strašno osim što je sve strašno

Moderno doba naviklo nas je da se sve menja kao na traci i da za mnoge bitne stvari prosto nemamo…

.

Srpsko-francuski razgovor o senzacionalizmu i tabloidima

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa lokalnim i regionalnim partnerima, organizuje ciklus srpsko-francuskih razgovora i debata o medijima. Prva…

.

Kako je globalno zagrevanje napalo moje prvo izletište

Ovo je priča o Obedskoj bari. Na 40 kilometara od Beograda, u starom toku reke Save tu žive brojne ptičje…

.

Otvorene prijave za Studije feminizma

Centar za ženske studije upisuje novu generaciju Studija feminizma. Program će se odvijati hibridno, uživo i online.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo