...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Studentske ekskurzije - zabava ili razmena znanja?

01.05.2017.

Studentske ekskurzije, poznatije kao "jade", sve su popularnije među srpskim studentima koji smatraju da je provod na nekom primorju dobra priprema za predstojeće rokove. Pozabavili smo se pitanjem da li je popularnost studentskih putovanja u tome što podsećaju na dobre stare srednjoškolske ekskurzije, ili studenti jednostavno odlaze kako bi stekli nova znanja i iskustva međusobnim nadmetanjem?

.

Skoro svaki fakultet u Srbiji organizuje svoju "jadu" . Iako vlada mišljenje da studenti idu na ove ekskurzije zbog danonoćnih žurki i alkohola, organizatori tvrde da je osnovni cilj takmičenje u sportskim i umnim disciplinama. Mašinijade, Filozofijade, Elektrijade i Saobraćijade su, mnogi bi rekli, iste manifestacije, sa istim ciljem i načinom organizacije, a koje se razlikuju samo u imenu.

"Generalni organizator ovogodišnje Filozofijade je Filozofski fakultet iz Beograda. Ove godine bi trebalo da bude oko 700 učesnika, za razliku od prošle godine kada je bilo 350. Tih pet dana koncipirano je tako da su u prepodnevnim časovima sportska takmičenja, a posle podne takmičenja u umnim disciplinama, na primer, kvizovi znanja. Naravno, uveče su organizovane zabave za sve učesnike", objašnjava prodekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Dalibor Milić.

ijada 2 j

S obzirom ne to da se radi o putovanju u velikoj grupi, cene studentskih ekskurzija su pristupačne i prilagođene našem standardu. Dalibor je dodao i da je cena Filozofijade, u koju su uključeni troškovi prevoza, smeštaja i hrane, 125 evra.

Da biste otišli na jednu od "jada", potrebno je samo da budete student. Niste u obavezi da putujete sa svojim matičnim fakultetom, već se, ako vam se sviđa neki drugi program, možete opušteno prijaviti.

"Prijavila sam se za Saobraćijadu iako sam sa Fakulteta za menadžment iz Sremskih Karlovaca. Razlog je u tome što ove godine moj fakultet nije organizovao put, a i zbog društva. Očekujem dobru zabavu i odmor pre početka spremanja ispita", navodi Jelica Radić, studentkinja treće godine menadžmenta.

ijada 3

Studenti koje smo anketirali, uglavnom su upoznati sa planom i programom ovih putovanja. Mnogi su išli ili idu na neku od "jada", a ostali bi putovali u nekoj od narednih prilika.

Iako se letnji semestar privodi kraju i kolokvijumi se uglavnom zakazuju u ovo doba godine, to mnoge neće sprečiti da provedu nedelju dana baveći se raznim aktivnostima na nekoj od "jada". Moguće je i da će ih to dodatno motivisati da polože što veći broj ispita.

Nikolina Maksimović

Možda te još zanima:

.

Mladi u kulturi: potreba za jačom međusektorskom saradnjom

U beogradskom Domu kulture Silosi u četvrtak od 18 časova biće održan okrugli sto pod nazivom "ARTikulacija – Gde su…

.

Lufthansa: Klupski nastupi su stvarniji

Šestočlani bend Lufthansa, osnovan 2020. godine u Severnoj Makedoniji, već je postao značajan akter na regionalnoj muzičkoj sceni. Sastav čine…

.

Luka Rajić: Putovanje kroz kreativni proces

Debitantski album "Deca novog milenijuma" Luke Rajića, jednog od najperspektivnijih pop kantautora i izvođača na regionalnoj muzičkoj sceni, izlazi u…

.

Preko EU kornera lakše do besplatnih putovanja!

Mladi ste i želite da putujete ali nemate novca- ništa zato! Postoje brojne mogućnosti u okviru različitih evropskih inicijativa i…

.

Priča o preživljavanju: od gradskog života do šumske jurte

Boravak u prirodi, van naseljenog mesta i svih pogodonosti koje pruža urbani život, verovatno je nešto o čemu mnogi od…

.

Joker Out: Snovi se ostvaruju

Joker Out su uspeli za svega nekoliko godina da poruše sve granice. Jedan bend iz Slovenije je postao poznat širom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo