...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo

Metroplex - virtuelni kulturni centar

19.09.2022.

U subotu je na Novom Naselju otvoren Kulturni centar Metroplex. Doduše virtuelni, jer posle višegodišnje borbe, momci i devojke iz udruženja Novo kulturno naselje još uvek nisu dobili davno obećani kulturni centar u tom delu grada. Zato su se sami snašli i napravili Metroplex, kulturni centar u proširenoj stvarnosti. I nije to samo zgrada na tabletu ili telefonu, to su i virtuelne izložbe srpskih i japanskih umetnika. 

.

“Na ovom mestu otvaramo digitalnu instalaciju pod nazivom Metroplex 2022/2122 što je ujedno prikaz budeće zgrade Kulturnog centra na Novom naselju. Sve je prikazano digitalno, u augmented reality tehnologiji, proširenoj stvarnosti koja je kombinacija virtuelnih objekata i realnog sveta, a pored zgrade tu su i digitalni radovi umetnika iz Srbije i Japana. Projekat je nastao kao ideja japansko-srpske kulturno-umetničke razmene”, kaže za Oradio Marko Jozić iz udruženja Novo kulturno naselje. 

Virtuelna izložba će biti otvorena do 9. oktobra, a svakog utorka i svake subote očekuju vas otvaranja novih postavki. 

metroplex3 jpg

“Kako projekat teče, iz nedelje u nedelju instalacija se menja pa samim tim i njen digitalni prikaz, a ideja je da prikažemo stogodišnji razvoj kulturnog centra i zgrade kao objekta, ali i programa i okoline, a sve to kroz oči umetnika Akinori Oišija i Dejana Ilića”, dodaje Jozić

Dejan Ilić koji je radio na softveru uz čiju pomoć možete da vidite kako će zgrada izgledati, kaže da nije potrebno da instaliramo nikakvu aplikaciju da bismo mogli da posmatramo ovu izložbu. Potrebni su nam telefon ili tablet sa kamerom i pristup internetu. 

“Kada skenirate QR kod on će vas poslati na sajt Metroplexa koji će tražiti pristup vašoj kameri. Nakon toga moći ćete da vidite šta je to što smo mi stavili u realan svet, kroz digitalni svet”, objašnjava Ilić. 

Dejan dodaje da je za početak tu zgrada koja se oslanja na arhitektonski projekat autorskog tima Fakulteta tehničkih nauka, a onda i izložbe koje će se menjati. 

“Na kraju, za finalno zatvaranje, proći ćemo kroz portal kao što Japanci prolaze kroz Tori kapiju, proći ćemo kroz Metroplex i ući u novu dimenziju i videti sve što smo do sada uradili”, najavljuje Dejan Ilić. 

metroplex4 jpg

Jedan od ciljeva projekta je da podstakne srpsko-japansku kulturno-umetničku razmenu i otvori vrata japanske kulture i umetnosti stanovnicima Novog Sada i Srbije i obrnuto.

Osnovna platforma će ostati dostupna za korišćenje i nakon realizacije projekta sa namerom da se u budućnosti odvija dalja razmena i prikažu radovi kroz AR tehnologiju kako u Srbiji, tako i u Japanu.

Kako AR tehnologija oživljava i osavremenjuje statične motive, tako će se dodatno podstaći i razviti inicijativa za izgradnju budućeg Kulturnog centra na Novom naselju.

“Mi svakog dana radimo na izgradnji pravog kulturnog centra i vremenom, radeći na toj inicijativi, shvatamo da nije sve u zgradi. Što se nas tiče, mi smo aktivni, a sama gradnja će sigurno doći u pravo vreme”, kaže Marko Jozić dok kisne na livadi na kojoj će jednog dana osvanuti moderna zgrada kulturnog centra na Novom naselju.  

Alma Kovčić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Otvara se Virtuelni kulturni centar "Metroplex 2022-2122”

Virtuelni Kulturni centar Metroplex 2022-2122 biće otvoren u subotu, 10. septembra u sklopu 21114 film festa. Otvaranje digitalne instalacije zakazano…

.

Prirodni rezervat poezije

Poezija, kada je nastala, čitana je na glas. Svrha je bila usmeno predanje, da se lakše zapamti i prenese poruka,…

.

Prijavi se za Letnju džez akademiju

Kulturni centar Novog Sada otvorio je prijave za učešće na devetoj Letnjoj džez akademiji Novi Sad – Dortmund, koja će…

.

Infant 2019. od 25. juna do 2. jula

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra "Infant" biće održan od 25. juna do 2. jula u Kulturnom centru Novog Sada,…

.

Konkurs za NOAfest 2019 – Mlada grafika

Kulturni centar Novog Sada raspisao je konkurs za učešće na šestom festivalu NOAfest 2019. Tema ovogodišnjeg festivala je "Mlada grafika – autorski…

.

Vaučeri za kulturno-sportske sadržaje

Studentski kulturni centar Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost pokrenuli su projekat za unapređenje kulturno-sportskih…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo