...
TRENUTNO19:20 - 19:30Tehnologija

Društvo

Otvara se Virtuelni kulturni centar "Metroplex 2022-2122”

02.09.2022.

Virtuelni Kulturni centar Metroplex 2022-2122 biće otvoren u subotu, 10. septembra u sklopu 21114 film festa. Otvaranje digitalne instalacije zakazano je za 17 časova na lokaciji budućeg Kulturnog centra Novo naselje, odnosno na glavnom bioskopu 21114 film festa (livada kod baraka na adresi Bate Brkića 34, prekoputa škole "Milan Petrović").

.

Kulturni centar na Novom naselju biće virtuelno prikazan kroz vizuelni medij augmented reality - proširenu stvarnost koja je kombinacija virtuelnih objekata i realnog sveta.

Futuristički koncept stogodišnjeg razvoja kulturnog centra kroz oči novosadskog umetnika Dejana Ilića i Akinori Oišija iz Osake, biće predstavljen u mesec dana trajanja instalacije u periodu, odnosno do 9. oktobra 2022. godine. 

Početna tačka je arhitektonski projekat autorskog tima Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu koji čine: Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Miljana Zeković, Maja Momirov, Višnja Žugić i Bojan Stojković, koji je nastao u okviru projekta Novi Sad 2022.

Metroplex 2022-2122 će građanima Novog Sada omogućiti da osete kako bi kulturni centar izgledao u prostoru, a takođe će ponuditi i drugačije iskustvo u doživljaju kulturno-umetničkih sadržaja kroz mobilnu/web aplikaciju srpskog i japanskog umetnika.

Jedan od ciljeva projekta je da podstakne srpsko-japansku kulturno-umetničku razmenu i otvori vrata japanske kulture i umetnosti stanovnicima Novog Sada i Srbije i obrnuto.

Osnovna aplikacija će ostati dostupna za korišćenje i nakon realizacije projekta sa namerom da se u budućnosti odvija dalja razmena i prikažu radovi kroz AR tehnologiju kako u Srbiji, tako i u Japanu.

Kako AR tehnologija oživljava i osavremenjuje statične motive, tako će se dodatno podstaći i razviti inicijativa za izgradnju budućeg Kulturnog centra na Novom naselju.

Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra Novo naselje od 2014. do danas aktiviralo i oživelo brojne javne prostore ovog dela Novog Sada. Na taj način, kreiran je svojevrsni prostor kulture na otvorenom.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prijavi komšu umetnika

Novo kulturno naselje poziva sve na druženje u petak 29. decembra u 19 časova. Lokacija je park među brezama u…

.

Prijave za 21114 Film fest

Otvorene su prijave za kratkometražne selekcije devetog 21114 Film festa. 21114 Film fest biće održan od 31. avgusta do 3.…

.

Uskoro zatvaranje prijava za program "How to Mobilnost"

U subotu 15. oktobra završavaju se prijave za učešče u programu “How to Mobilnost” u organizaciji Novog kulturnog naselja. Ovaj…

.

Kako pojedinac da opstane u svetu iskrivljenih vrednosti?

"Korak" je prvi animirani film u produkciji Novog kulturnog naselja, čija premijera nas očekuje u septembru ove godine. Protagonista filma…

.

Ono što je nekima smeće, drugima može da posluži

U prostorijama Novog kulturnog naselja u Novom Sadu otvorena je izložba pod nazivom "Lep otpad". U pitanju su umetnička dela…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo