...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Letnja sezona prilika za dodatnu zaradu

05.07.2024.

Osim planiranja odmora, putovanja i slobodnog vremena, leto služi i za traženje, najčešće dodatnih ili honorarnih poslova. Neretko to su jednokratni poslovi koji mogu obezbediti novac upravo za putovanja ili neke druge letnje aktivnosti. Naravno, ima i onih koji leto koriste kako bi zaradili dodatni novac koji nije namenjen samo uživanju.

.

Katarina (26) leto koristi i za dodatnu zaradu u okviru profesije kojom se već bavi.

"Preko leta, osim stalnog posla i snimanja, pošto se bavim produkcijom, imam i dodatnu zaradu sa festivala, jer je leto festivalska sezona, ima ih dosta širom cele zemlje. Osim festivala, desi se i da uleti i neki dodatni posao vezan za neki dizajn ili crtanje, jer se bavim i time. Što se tiče ovog leta, čini mi se da ima previše dešavanja svuda, ali da je potražnja za novim radnicima slaba, jer su to uigrane ekipe koje nemaju trenutno potrebe da šire tim ljudi. Doći do posla nije lako, ali ako dođeš, to je nekako sigurna varijanta", kaže Katarina.

Kada je u pitanju traženje posla, ona kaže da ova sezona i nije baš tako glatko prošla. 

"Trenutno moje iskustvo nije baš najbolje u traženju dodatnog, sezonskog posla. Nema dovoljno opcija za nekoga ko bi radio honorano ili na bilo koji drugi način. Mislim da je to samo do ove sezone i da će već u septembru, kada krenu neki novi projekti, biti puno veća potražnja i da će biti lakše da se nađu nove pozicije i projekti i poslovi", zaključuje Katarina.

poslovi1canva

Jelena (28) kaže da preko leta obično ne radi, jer većinu leta provodi van Beograda gde ima manje opcija za poslove u ugostiteljstvu.

"Ipak, ove sezone sam našla posao gde mogu da radim dva do tri dana sedmično i to u nedeljama kada meni to odgovara. Što se tiče ugostiteljstva, u Beogradu uopšte nije teško naći posao, svejedno da li govorimo o dodatnom poslu ili na puno radno vreme, zato što ima pregršt lokala koji konstantno traže radnike na skoro svim pozicijama", kaže Jelena.

Nekima je važno da zarade dodatni novac kako bi sebi priuštili letovanje, a da novac ne traže od roditelja. Student Nikola (23) kaže da je ove sezone već radio nekoliko honorarnih, jednokratnih poslova kako bi skupio novac.

"Radio sam dva, tri dana kao ispomoć u kafiću, neke druge poslove koji su pretežno fizički rad, magacioner, a drugar mi ima firmu koja se bavi selidbama, pa povremeno radim i to. Moguće je naći takve poslove vrlo lako, pogotovo ako ne radite ništa drugo i možete da se priključite kad god", kaže Nikola.

Osim letnjih poslova koje mogu da rade u svojim gradovima preko leta, mnogo mladih bira da radi i sezonske poslove u mestima i državama koje su na moru, pa tako, što se kaže, udare dve muve jednim udarcem.

J. Božić

ilustracije: canva.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Društvene igre čine letovanje još zabavnijim

Sezona je ubijanja vremena na plaži. Ako niste solisti i volite društvo, sigurno imate u šteku i neku društvenu igru.…

.

Kako do jeftinijeg letovanja: first minute, paradajz turizam i autobus umesto aviona

Bez obzira da li svoj godišnji odmor planirate u first minute ili last minute režimu, ono što je sigurno je…

.

Klimatske promene menjaju planove za odmor

Prošle godine, neposredno posle superćelijskih oluja, išla sam sa porodicom na kampovanje. Petnaest dana smo u kampu u Istri proveravali…

.

Kuda pobeći od gužvi na novosadskim bazenima?

Konačno nam je stiglo leto, sa njim i velike vrućine. Ukoliko ste i posle EXIT-a ostali u Novom Sadu, šanse…

.

Rab: Malo ostrvo koje ne može da dosadi

Hrvatsko ostrvo Rab sjajan je izbor ako od letovanja očekujete mir, udobnost i savršen prirodni ambijent, bez puno noćnog provoda…

.

Mladima na radnom mestu najvažniji odnosi u timu i mogućnost za učenje

Generacija naših roditelja često bi provela više decenija radeći u istoj radnoj organizaciji. Međutim, da li je to koncept zaposlenja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo