...
TRENUTNO15:00 - 15:10Leto na O radiju

Društvo

Košnica nikog ne ostavlja ravnodušnim

09.08.2023.

Na Begečkoj jami u toku je sedamnaesti kamp za decu bez roditelja i adekvatnog roditeljskog staranja pod nazivom Košnica prijateljstva. Kamp je ove godine počeo 28. jula kada su stigli volonteri i počeli da ga grade. Trajaće do 15. avgusta, a za to vreme u njemu će vreme provesti sedamdesetak mališana koji su podeljeni u dve grupe. 

.

Volonteri su ispratili prvu grupu dece koja je u kamp stigla iz SOS Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici kao i iz programa za jačanje porodice. Stigla je i druga grupa koju čine mališani sa Kosova i koji će uživati u kampu do 13. avgrusta. 

"Posle buđenja i lične higijene imamo razgibavanje koje traje petnaestak minuta, a onda zajedno doručkujemo. Onda slede aktivnosti. Prepodne su to sportske aktivnosti poput košarke, odbojke na pesku i škole plivanja. Sledi slobodno vreme koje uglavnom deca koriste za kupanje u Begečkoj jami. Posle ručka decu očekuju kreativne i edukativne radionice na kojima pričaju o ekologiji, reciklaži, očuvanju prirode, pravimo strujno kolo, pričamo o provodnicima, o izvorima energije, prirodnim resursima i slično. Imamo i muzičke i plesne radionice na kojima uče da sviraju kahon i savladavaju koreografije koje im predstavljaju profesionalni plesači. Nakon toga deca su ponovo slobodna i idu na kupanje, a posle večere čekaju ih pozorišne predstave ili bioskop na otvorenom. Odlazak na spavanje je oko pola 10", priča za O radio Miljana Vasilić iz udruženja građana Košnica.

kosnica2 jpeg

Mališani u kampu spavaju u šatorima i to je za njih posebno iskustvo. Tokom kišnih noći kojih je ove godine bilo oni u šatoru stvaraju posebnu bliskost dok oni hrabriji teše one uplašene.

Deca koja borave u kampu imaju od 6 do 14 godina i sve aktivnosti su prilagođene upravo tom uzrastu. U jednoj grupi bude tridesetak mališana koji dođu organizovano, a njima se pridruže i deca stranih volontera koji u Košnicu dolaze porodično. 

"Volonteri dolaze iz Srbije, Holandije i Bugarske. Ima ih dvadesetak. Nekada su volonteri dolazili iz Rusije, Španije, Meksika, Francuske, Italije, ceo svet je dolazio, ali je korona to promenila", kaže Miljana i dodaje da kada se sve završi niko ne ostaje ravnodušan. 

kosnica1 jpeg

"Deca su oduševljena. Na početku su bili pomalo zbunjeni i uplašeni, stideli su se. Poslednjeg dana su tu već i suze i plakanja, niko ne želi da ide kući, svi bi da ostanu bar još koji dan na kampu. I svi uvek pričaju da će da se vrate. Ove godine i imamo dosta povratnika, zato smo i pomerili starosnu granicu sa 12 na 14 godina". 

Svi koji žele mogu da posete kamp na Begečkoj jami. Sa decom uveče možete pogledati predstavu ili film, a ukoliko ste u mogućnosti možete donirati igračke ili odeću za decu bez roditelja. 

Alma Kovčić

Foto: Facebook Košnica prijateljstva


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Podrška lokalnoj umetnosti: Crowdfunding kampanja za Leksikon umetnika Novog naselja

Udruženje Novo kulturno naselje, zajedno sa timom urednika i prijatelja, već godinu dana radi na projektu “Leksikon umetnika i stvaralaca…

.

Otvorene prijave za ParkUP! 2024

Naučno-tehnološki park Beograd otvorio je prijave za studentski startap kamp – ParkUP! 2024, na koji po prvi put mogu da…

.

Edu Viki kamp 2024: Naučite kako da koristite Vikipediju u obrazovanju

Vikimedija Srbije organizuje peti Edu Viki kamp koji će biti održan u Banji Koviljači od 22. do 25. jula. Kamp…

.

Na koji ćeš festival ovog leta?

Počinje još jedna letnja muzička festivalska sezona u Srbiji, sa raznovrsnom ponudom. Ima festivala koji traju decenijama i novih koje…

.

Vote 16 - prilika za demokratičnije društvo

Petnaestogodišnja Lorina kaže bi glasala sledeće godine na izborima. Zašto je to važno? Sa jedne strane jer to ne može, nema…

.

Život na točkovima: putovanje kao prirodno stanje

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko vam je zaista potrebno za srećan život? Koliko prostora, koliko posla, koliko…

  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana
  • 15:20 Tehnologija

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo