...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Žene praše thrash/heavy metal? O da, poslušajte Jenner!

30.11.2021.

Za koliko ženskih metal bendova ste čuli? Verovatno ne mnogo. Eventualno biste sve koje znate mogli da nabrojite prstima jedne šake. Srbija može da se pohvali sa dva takva benda – Nemesis i Jenner. O Nemesisu smo već pisali, pa ćemo se sada fokusirati na Jenner. U pitanju je thrash/heavy metal bend oformljen u Beogradu 2013. godine. Do sada su objavile album "To Live Is To Suffer", EP "The Test of Time", kao i ekskluzivni ograničeni tiraž kaseta "Demo 2015". Iako su počele kao kvartet, bend je pretrpeo nekoliko promena, pa sada nastupaju kao trio. Čine ga Aleksandra Lioness Stamenković (vokal/gitara), Anja Mirković (bas) i Selena Simić (bubnjevi). Trenutno rade na novom albumu, a proteklog vikenda su "zapalile" novosadsku publiku nastupom u Fabrici.

.

Radite na novom albumu, kako ste pristupile novim pesmama?

Aleksandra: Od 2018. su se promenile mnoge postave u bendu. Prošle godine je izašao EP koji sam bukvalno sama odradila, jer nisam mogla da nađem neku "sredinu" sa tadašnjim članovima. To nije išlo, nije bilo hemije. Sama sam počela da radim na novim pesmama, nisam odustajala. Nadala sam se da ću naći ljude koji su zainteresovani da rade sa mnom muziku koju i ja volim, a koju i one vole. Nema poente u tome nekoga terati da radi nešto što ne voli. Nove pesme su u pripremi, ali još uvek nismo zajedno kao bend uspele da se nađemo i poradimo na njima. To se očekuje u veoma bliskoj budućnosti.

Prvi album "To Live Is To Suffer" i EP "The Test of Time" izdale ste za francuski Inferno records, a ograničeni tiraž kaseta "Demo 2015" za Burning Sun records iz Mađarske. Kako je došlo do saradnje sa stranim izdavačima?

Aleksandra: Gazda Inferno recordsa Fabijan me je kontaktirao, jer je nekako saznao da postoji bend i da je u toku snimanje. Bukvalno pre nego što sam poslala mejlove raznim izdavačkim kućama, on me je kontaktirao i rekao da bi voleo da čuje neku pesmu. Verovao je da je to super priča i da će lepo da prođe. Tako sam bez ikakve muke krenula odmah sa njim da sarađujem. Čovek je stvarno izuzetan i prijatelj i profesionalac i baš mi je bilo zadovoljstvo da sarađujem s njim sve ove godine. Kakva su vremena, međutim, došla, čovek je morao da zatvori izdavačku kuću jer nema profita, pa se više ne isplati raditi. Sada smo u potrazi za novom izdavačkom kućom.

DA I DEVOJČICE BUDU BUNTOVNICE, NE SAMO DEČACI!

SLAVKO MATIĆ: MI SMO OVISNICI O ROKENROLU

Priča sa ograničenim tiražom kaseta je nastala slučajno. Ja se poznajem s tim čovekom, radili smo intervju za njegov fanzin i on mi je jednom prilikom rekao da se bavi štampanjem kaseta i da bi voleo da uradimo neki ograničeni tiraž. Tada sam imala samo taj demo i mislila da bi to bilo lepo uraditi. Nisam, doduše, planirala da to bude tako brzo, jer su to prvi snimci koje je bend zapravo i snimio. Ono što je lepo u toj priči je da je ceo tiraž od 50 kaseta prodat u pretprodaji. Pre nego što su bile odštampane sve je bilo naručeno, tako da ćemo, možda, praviti još neku.

Nekako mladi fanovi roka i metala vole te retro formate. Kako vi gledate na taj fenomen?

Aleksandra: Baš mi je zabavna činjenica da mladi to vole, ima dosta kolekcionara. Jennerova sva izdanja, sem CD-ova, prodata su u rekordnom roku. Ploče i kasete EP-ja, albuma i "Demoa 2015" prodate su u roku od dva dana. Stvarno sam srećna zbog te činjenice, da ljudi zapravo to slušaju i skupljaju. Ti formati muzike su i dalje aktuelni, iako je sada digitalno vreme. Mislim da treba štampati što više i ploča i kaseta.

Nema mnogo ženskih metal bendova u svetu. Koliko je vama bilo teško da oformite bend?

Aleksandra: Kad smo moja sestra i ja oformile ovaj bend 2013, prva ideja je bila da u njemu ne budu samo ženske osobe, nego da pozovemo basistu i pevača, da bude mešovito. Stvari su se, međutim, poklopile jer smo u tom trenutku upoznale pevačicu i basistkinju koje su bile voljne da nam se pridruže, da nastavimo da radimo i od tada je krenula ta priča sa ženskim bendom. Jenner je promenio dosta članova, što bubnjara, što basistkinja zbog trudnoće ili nekih zdravstvenih razloga, ali nastavila sam da radim sa devojkama.

ČUVAJ SE, STIŽE NEMAN

KAD OSTANEŠ U APSOLUTNO ISTOM ZVUKU ZAROBIŠ SE U TOME

Volim da sarađujem s njima i stvarno je profesionalno iskustvo i zabavno u isto vreme. Lakše je nego raditi sa muškarcima, mada ja sviram i u bendu Sigma Epsilon sa svim muškim članovima i tu mi je takođe zabavno. Tu me svi čuvaju kao malo vode na dlanu, ali ovo je ipak neka moja priča i nešto što ja volim. I evo, već osam godina i jače postoji i uspešno je.

jenner2 png

Svirate uglavnom thrash metal, šta je to što vas je privuklo?

Anja: Ja sam odrastala uz rok i negde u sedmom razredu sam se malo više upoznala sa metalom, a išla sam i na rok kamp, gde su Aleksandra i Selena bile mentorke. Jednostavno volim tu vrstu muzike i eto, nekako se desilo da me pozovu da sviram u Jenneru i ja sam prihvatila.

Koliko je danas teško baviti se metal muzikom u Srbiji i regionu?

Aleksandra: Teško je toliko da ovome pristupamo kao hobiju. Mi se ne bavimo profesionalno muzikom, mi to volimo. Što reče Anja, još od detinjstva slušamo tu muziku, a sada je i pravimo i sviramo. Ja lično ne težim ka tome da idem na turneje i živim od toga, da budem svetski poznati muzičar koji je na turnejama stalno, ali ljubav prema muzici je ogromna. Želim da se bavim time u bilo kakvom vidu celog života.

jenner3 png

Imali ste dosta promena u bendu, počeli ste kao kvartet, sad ste trio. Da li planirate da nastavite ovako ili tražite neko pojačanje?

Aleksandra: Neće biti pojačanja, mislim da smo dovoljno jake i ovako. Imali smo pevačicu, a sada sam ja preuzela i tu ulogu zato što jednostavno, kako vreme prolazi, sve je teže sarađivati sa ljudima, dogovarati se oko svirki i proba. Ranije nisam ni mogla da pevam jer sam imala problema sa nosom, međutim, rešila sam taj zdravstveni problem i propevala. Učinilo mi se da bi za bend bilo lakše da preuzmem 50 odsto obaveza jer sam ja i osnivač, najviše se trudim i cimam oko toga. Mislim da ćemo u ovoj postavi, kao trio, moći da radimo i u buduće i da nema potrebe za još nekim članom. Svi mi govore da bi trebalo još jedna gitara da bude u bendu, da bi bio potpuniji zvuk, ali mislim da nama to nije potrebno jer sad funkcionišemo skroz zadovoljavajuće.

Razgovor sa devojkama iz benda Jenner poslušaj u novom izdanju emisije "Pop up":


S. Rudakijević 

Foto: Jovana Kalamković

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kasete su ponovo u modi!

Iako je prošlo skoro 20 godina otkad su zamenjene CD-ovima, kasete se vraćaju u modu i sve je više muzičara…

.

Napukli komad metala se sam popravio, svi u čudu

Naučnici su nedavno prvi put snimili "čudesan proces samoizlečenja" u metalima.

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Petak na EXIT-u: metalci i ostali

Drugo veče EXIT festivala definitivno je obeležila metal muzika, koja je okupirala Main stage skoro do jedan posle ponoći. U…

.

Northern Revival proslavlja jubilej koncertom u Fabrici

Novosadski stoner rok bend Northern Revival će koncertom u SKC Fabrici 3. juna proslaviti deset godina rada. Iako je sastav…

.

Metalostruganje: Novi prostror za autorske bendove

"Metalostruganje", koncert na kome će se predstaviti mladi bendovi i njihova autorska muzika biće održan u subotu 25. marta u…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo