...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika

Čuvaj se, stiže Neman

16.09.2021.

Neman je domaći metal bend iz Beške formiran 2017. godine. Čine ga Marko Žarak (vokal), Želimir Vukša (solo gitara), Filip Jurić (bas gitara), Strahinja Stanišić (ritam gitara) i Željko Stojanović (bubnjevi). Pre dve godine, preko Hardwired recordsa objavili su prvi EP, na kome su publici predstavili svoj tvrdi zvuk kroz pesme "Ja sam smrt", "Nemir", "Glavom kroz zid" i "Neman". U ovom trenutku bend počinje rad na novom materijalu.

.

Kako ste formirali bend, da li je to neko inicirao ili se desilo spontano?

Strahinja: To se desilo baš spontano. Krenuli smo sa nekom pričom da radimo old skul hard rok i hevi metal, međutim, na probama smo shvatili da, dok smo mladi, treba da gruvamo malo jači zvuk. Smislio sam neki rif, krenuli smo sa jednom pesmom i tu smo razvili neki naš zvuk, a onda smo počeli da kreiramo autorske stvari.

Kako ste odabrali ime Neman, zbog čega baš taj naziv?

Strahinja: Ime Neman mi je palo na pamet, jer je zvučalo kompatibilno sa temama za pesme koje pravimo i nekako nam je najbolje leglo.

Koji bendovi su uticali na vas što se tiče zvuka? Da li ima neko na koga se ugledate?

Želimir: Tu su pre svega Hatebreed, Stampin' Ground i Machine Head. Zahvaljujući njima smo i krenuli u taj neki tvrđi zvuk. Oni su dosta uticali na nas da krenemo u te vode i definitivno su nam pomogli da definišemo naš zvuk.

neman3 png

Kako nastaju vaše pesme? Da li je za stvaranje zadužen jedan čovek, ili zajedno kao bend sednete i razmenjujete ideje?

Strahinja: EP koji se sastoji od četiri pesme smo manje više radili zajedno Želimir i ja, međutim, u poslednje vreme Želimir je malo više preuzeo tu ulogu.

Želimir: U suštini ja donesem ideju, a bend je kao porodica i onda svi to razlažemo na najsitnije atome i gledamo kako to najbolje da zvuči, kako najbolje tu ideju da iznesemo.

Što se tiče tekstova, koje su to teme koje vas inspirišu?

Strahinja: Neke prvobitne i glavne teme naših tekstova su ljudski um i borba unutar čoveka, pojave i emocije koje od njega zapravo prave neman.

Želimir: I koliko ljudski um generalno može da bude izopačen na različite načine.

Kako vidite hard rok i metal scenu u Srbiji i regionu?

Strahinja: Što se tiče naše domaće metal scene, mislim da nikada nije bila bolja, što se tiče bendova i pogotovo samog kvaliteta zvuka. Generalno je scena šarenolika. Nije kao pre 10, 15 godina da su to sve hevi metal bendovi, treš metal bendovi... Sada je čitava stvar u ekspanziji.

Koliko je teško danas uspeti kao metal bend u Srbiji?

Želimir: Zaista je jako teško. Što se tiče nekog vida egzistencije, ne možeš da se osloniš na to da ti bude prioritet. Naravno da ljubav postoji, ali teško je uspeti. Trnovit je put, ali volja i ljubav prema svemu tome te održavaju. Na žalost to može da bude samo hobi, ali iz te ljubavi mi težimo ka tome da nas što više ljudi čuje, da se reklamiramo, budemo na raznim mestima, upoznajemo nove ljude. Svesni smo da nećemo biti neki "rock starovi" i ne težimo ka tome, ali težimo da budemo kvalitetni i da se naša muzika čuje.

neman2 png

Koliko je na vas uticala situacija sa koronavirusom, s obzirom na to da ste relativno nov bend?

Strahinja: Pre korone smo imali dosta svirki, išli smo u Zrenjanin, Beograd, Kisač. Imali smo privilegiju da kao baš mlad bend odemo na takmičenje za nastup na EXIT festivalu, kao i u Kisač na takmičenje za Gitarijadu Vojvodine. Kada je krenula situacija sa kovidom, naravno da je uticala na nas, kao i na sve koji se bave muzikom. Nastavili smo, međutim i dalje da imamo probe, da vežbamo na novom materijalu. Uticala je što se tiče svirki, ali mi smo nastavili i dalje da peglamo.

Šta je to novo na čemu radite, šta možemo da očekujemo?

Želimir: Uskoro bi trebalo da uđemo u studio i da snimimo jedan singl. Posle toga ćemo da snimamo spot za tu pesmu koja se zove "Tanak led".

Strahinja: Imamo još neke četiri pesme spremne koje ćemo najverovatnije izbacivati kao singlove. To je ideja našeg producenta Miroslava Majkića, koji nam je predložio da izbacujemo singlove i ukoliko smo u mogućnosti da odradimo spot za svaku pesmu. Videćemo da li ćemo to na kraju da sažmemo u neki album. Pošto nemamo tvrdu kopiju prvog EP-ja, bilo bi super da to imamo od ovih pesma koje bi mogle da sačine album.

Želimir: Široki su planovi, ali idemo polako, korak po korak.

Intervju sa bendom Neman možete poslušati u plejeru:

S. Rudakijević

Foto: facebook.com/NemanBeska

Možda te još zanima:

.

Kojot: Novi album nam je dao krila

Grupa Eyesburn nedavno je izdala album "Troops Of Light" kojim su Kojot i ekipa prekinuli osmogodišnju diskografsku pauzu. Novih 11…

.

Rasprodat, s razlogom!

Drugo veče kragujevačkog Aresenal festa proteklo je u znaku dobre rok muzike, a zvezde večeri su bez dileme bili momci…

.

Business run je trka u kojoj svi pobeđuju

Jedan od najvećih sportskih događaja u novijoj istoriji Novog Sada svakako je bilo Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu, održano prošle…

.

nemanja: Ezoterični put sazrevanja

Grupa "nemanja" na čelu Lukom Šipetićem iza sebe ima dva jako zanimljiva albuma, koja pričino iskaču iz standarda regionalne muzičke…

.

Vredi pročitati: Smrt Uroša petog

Mlada dramaturškinja Svjetlana Pravdić preporučila nam je zanimljivo delo koje žanrovski spada pod istorijsku dramu.

.

Novi Sad nagrađen kao najbolji kulturni evropski trend brend

Novi Sad je dobitnik nagrade za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture za 2021. godinu, saopštila je Fondacija EPK…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo