...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Nemesis - Girl Power!

10.01.2015.

   Bend Nemesisse čine devojke koje sviraju i pevaju melodic death metal muziku, a to ne zvuči ni približno onako kako bi možda neki momak pomislio - nisu soft, već ozbiljno zaju šta rade - dupla pedala, zašiljena gitara i duge kose.

.

   Beogradski bend Nemesis je nastao krajem 2013. godine kada su pevačica i bubnjarka došle na suludu ideju da osnuju all-girl metal bend. Za početak, one obrađuju pesme svojih omiljenih metal bendova, a cilj im je da dokažu i pokažu da i devojke umeju da sviraju žestoku i brzu muziku. Nakon sinoćnje svirke u KC Utopiji u Novom Sadu, za O radio su pričale bubnjarka Selena i basistkinja Anja.

Kakvu vi to muziku svirate, veoma ste specifične?

Selena: Mi smo za sada melodic death metal cover bend, što znači da radimo obrade Arch Enemy-ja, Kreator-a, Death-a... Sviramo malo tvrđi zvuk što je za devojke malo nelogično da sviraju.

   Ovaj specifični bend ima još tri članice i to Mariju na ritam gitari, Sandru na solo gitari i Sanju na vokalu. Da, ona peva growl, bas kao Petrozza.

Kako je nastupati u ovakvom bendu, a da si pri tom devojčica?

Anja: Da budem iskrena, nije mi ovo prvi ženski bend, već treći. Nikada nisam ni svirala u potpuno muškom bendu, pa i ne znam kako to izgleda. Nije mi čudno, sve mi je poznato. Devojke su retke u ovakvoj muzici. Ima tu scene, ali nije toliko razvijena i nije toliko propraćena, naročito taj neki tvrđi zvuk. U Bugarskoj imamo neku ekipu koja je baš hard core, vrlo aktivna, ali u Srbiji baš slabo.

Kako publika reaguje kada čuje vašu pevačicu kako peva?

Selena: Pa, u prvo vreme uopšte ne reaguje! Svi su nekako skamenjeni i tek posle desetak minuta počinju da shvataju šta se dešava i da skaču, da se deru. Ona budu u fazonu – pa vi ste boginje, vi ste do jaja! Imale smo gomilu takvih svirki gde su prvih deset minuta svi stajali i gledali. Da li su u šoku ili im ništa nije jasno, no tek posle kreće šutka i ludilo.

Imate li autorske pesme ili ste se zadržali samo na obradama? Da li planirate i album?

Selena: Trenutno radimo svoju prvu autorsku pesmu. Zapravo smo je već uradile, sad samo treba da odemo i da je snimimo i smiksamo. Nadamo se da će biti keša i za neki spotić, pa ćemo lepo to sve da predstavimo ljudima. Za sada, pošto smo relativno mlad bend i postojimo svega godinu dana, radimo samo obrade. Celu priču smo zapravo i krenule sa idejom da jednog dana postanemo ženski autorski death metal bend, da snimimo album i ako ne nađemo nekog OK izdavača onda će sigurno biti u pitanju self release, a preko interneta free download.

Koji su planovi? Hoće li publika moći da vas vidi uskoro još negde, da li u Novom Sadu ili Beogradu?

Anja: Uskoro ćemo nastupiti sa legendarnom Kugom, to je jedan stari trash bend iz Beograda. Imaćemo svirku sa njima 16. januara u Kuglašu. Ali, možda ćemo da napravimo ipak neku malu pauzu kako bi se koncentrisale na te autorske.

   Maja Leđenac

Možda te još zanima:

.

Da i devojčice budu buntovnice, ne samo dečaci!

Selena Simić je 25-godišnja devojka koja je već nekoliko godina aktivno prisutna na domaćoj muzičkoj sceni. Svira bubnjeve u bendovima Nemesis, Goatmare &…

.

Veštački Death metal bend

"Lažni bend" Dadabots razvila su dva muzička tehnologa, a u želji da dokažu da neuralne mreže mogu da se bave kreativnim poslovima…

.

Treće doba death metala

Stalno slušamo kako nikad nije kasno da promenimo kurs naših života. Ukoliko vam manjka inspiracije da to zaista i uradite,…

.

Barney Napalm Death: Ostanite verni sebi

Bend Napalm Death, legende grinda i metala, česti su gosti u Srbiji, što samo govori o tome koliki je njihov…

.

Džesi - Eagles of death metal za O radio

Eagles of death metal pošteno su otprašili svirku na Mejn stejdžu Exit festivala. Džesi Hjudžes je nakon nastupa podelio utiske…

.

Počinje 15. Exit festival

Exit festival, koji ove godine slavi 15 godina postojanja, počeće danas na Petrovaradinskoj tvrđavi, a kako glavne zvezde u narednim…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo