.
Trenutno
RetroTips
 Jovan Marjanović i Predrag Novković
Kultura

Nemesis - Girl Power!

10.01.2015.

   Bend Nemesisse čine devojke koje sviraju i pevaju melodic death metal muziku, a to ne zvuči ni približno onako kako bi možda neki momak pomislio - nisu soft, već ozbiljno zaju šta rade - dupla pedala, zašiljena gitara i duge kose.

.

   Beogradski bend Nemesis je nastao krajem 2013. godine kada su pevačica i bubnjarka došle na suludu ideju da osnuju all-girl metal bend. Za početak, one obrađuju pesme svojih omiljenih metal bendova, a cilj im je da dokažu i pokažu da i devojke umeju da sviraju žestoku i brzu muziku. Nakon sinoćnje svirke u KC Utopiji u Novom Sadu, za O radio su pričale bubnjarka Selena i basistkinja Anja.

Kakvu vi to muziku svirate, veoma ste specifične?

Selena: Mi smo za sada melodic death metal cover bend, što znači da radimo obrade Arch Enemy-ja, Kreator-a, Death-a... Sviramo malo tvrđi zvuk što je za devojke malo nelogično da sviraju.

   Ovaj specifični bend ima još tri članice i to Mariju na ritam gitari, Sandru na solo gitari i Sanju na vokalu. Da, ona peva growl, bas kao Petrozza.

Kako je nastupati u ovakvom bendu, a da si pri tom devojčica?

Anja: Da budem iskrena, nije mi ovo prvi ženski bend, već treći. Nikada nisam ni svirala u potpuno muškom bendu, pa i ne znam kako to izgleda. Nije mi čudno, sve mi je poznato. Devojke su retke u ovakvoj muzici. Ima tu scene, ali nije toliko razvijena i nije toliko propraćena, naročito taj neki tvrđi zvuk. U Bugarskoj imamo neku ekipu koja je baš hard core, vrlo aktivna, ali u Srbiji baš slabo.

Kako publika reaguje kada čuje vašu pevačicu kako peva?

Selena: Pa, u prvo vreme uopšte ne reaguje! Svi su nekako skamenjeni i tek posle desetak minuta počinju da shvataju šta se dešava i da skaču, da se deru. Ona budu u fazonu – pa vi ste boginje, vi ste do jaja! Imale smo gomilu takvih svirki gde su prvih deset minuta svi stajali i gledali. Da li su u šoku ili im ništa nije jasno, no tek posle kreće šutka i ludilo.

Imate li autorske pesme ili ste se zadržali samo na obradama? Da li planirate i album?

Selena: Trenutno radimo svoju prvu autorsku pesmu. Zapravo smo je već uradile, sad samo treba da odemo i da je snimimo i smiksamo. Nadamo se da će biti keša i za neki spotić, pa ćemo lepo to sve da predstavimo ljudima. Za sada, pošto smo relativno mlad bend i postojimo svega godinu dana, radimo samo obrade. Celu priču smo zapravo i krenule sa idejom da jednog dana postanemo ženski autorski death metal bend, da snimimo album i ako ne nađemo nekog OK izdavača onda će sigurno biti u pitanju self release, a preko interneta free download.

Koji su planovi? Hoće li publika moći da vas vidi uskoro još negde, da li u Novom Sadu ili Beogradu?

Anja: Uskoro ćemo nastupiti sa legendarnom Kugom, to je jedan stari trash bend iz Beograda. Imaćemo svirku sa njima 16. januara u Kuglašu. Ali, možda ćemo da napravimo ipak neku malu pauzu kako bi se koncentrisale na te autorske.

   Maja Leđenac

.
U Srbiji vlada hiperprodukcija brojnih kadrova, od prosvetara, lekara, pravnika, ekonomista, novinara, dramskih umetnika... Upravo…
.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Srđan Đurđević, jedan od pokretača knjižare Bulevar Books, novosadske "knjižare koja svira" i urednik njenog muzičkog programa,…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?