...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Intervju

Yasserstain i projekat "Biti taj l1k" uče mlade o empatiji

05.04.2022.

U okviru programskog luka "Budućnost Evrope" Evropske prestonice kulture realizuje se projekat "Biti taj l1k". U okviru ovog projekta Milan Inić Yasserstain radio je sa decom i mladima koji su kroz kreativne radionice edukativnog karaktera mogli da uče o empatiji i kako je to biti u koži nekog drugog. Pored toga, ideja je da se na taj način ruše stereotipni prikazi marginalizovanih grupa kao što su Romi, LGBT populacija i osobe sa invaliditetom. Finalni rezultat biće premijerno prikazan u formi šest skečeva, 9. aprila u Areni Cineplex.

.

Milan Inić Yasserstain sa učesnicima radionica, foto: EPK

"Naš prethodni serijal 'Nemoj biti taj l1k' se fokusirao na neki bonton i način ponašanja u određenim situacijama. Ovo se zove 'Biti taj l1k'. S razlogom je biti, a ne budi. Nismo hteli da namećemo kako treba da postupiš u nekoj situaciji. Ne treba generalizovati, uvek zavisi od same situacije i osobe. Zato se 'Biti taj l1k' fokusira na druge perspektive, na samu reč empatija i šta sve stoji uz nju. Kako je to biti učenik, profesor, roditelj, poznanik, novi u razredu, prijatelj... Ovih devet meseci smo kroz radionice baš prolazili kroz sve te različite perspektive", priča Yasserstain na početku razgovora.

Namera ovog projekta je takođe da srušite stereotipni prikaz marginalizovanih grupa?

Pre nego što smo išta uzeli da snimimo, da pišemo originalnu muziku, scenarije, snimamo skečeve, bilo nam je izuzetno važno da sa tom grupom mladih, koje smo izabrali kroz audiciju, prođemo kroz sve te teme sa stručnjacima. Zato smo imali predavanja i radionice na temu samopouzdanja, inkluzije, empatije, improvizacije... Em što smo imali tim bilding, imali smo i edukaciju koja je svima nama bila potrebna kako bismo na neki pravilniji način pristupili. Ne da bismo bili inkluzivniji, pa da imamo to da štikliramo, već da nam bude jasnija neka tema, a ne samo da gledamo iz svoje perspektive.

 

Da li je lakše edukovati mlade i približiti ih tim stvarima kroz neformalno obrazovanje?

Ovde smo imali pravo iskustvo s jedne, a sa druge strane, baš što se tiče tog nekog neformalnog obrazovanja, gde se mi svi pre svega upoznajemo kao ljudi i jednaki smo na tim radionicama. Gledali smo da od samog starta nemamo tu neku razliku "mi smo predavači, vi ste polaznici radionice, naša reč važi, vaša malo manje". Gledali smo da imamo iskrenu komunikaciju s njima i ono što su oni nas naučili jednako je važno onoliko koliko smo i mi njih naučili u tom procesu. Jeste lakše s njima komunicirati jer su otvoreniji za takav razgovor. Ali ne bih ni to generalizovao, nego mi je drago da postoji prostor gde se i njihov glas čuje. I glas starije generacije i mlađih. 

S obzirom na to da su u pitanju kreativne radionice edukativnog sadržaja, mladi su imali prilku i da nauče određene veštine. Možeš li da nam kažeš šta je u pitanju?

Imali smo fantastična predavanja baš o nekim tehnikama u komunikaciji. Recimo, sama asertivna komunikacija, kako da iskažemo svoj stav bez toga da uvredimo sagovornika, da kažemo ono što je nama na pameti, a da opet izvučemo neki rezultat iz svega toga. Imali smo i tehnike i vežbe, koje neće svakome odgovarati, ali zato smo tu da izučimo što više njih, vezano za samu anksioznost ili overthinkovanje koje je naša svakodnevnica. Gledali smo da se fokusiramo više na te stvari koje će njima pomoći i kasnije u nekoj daljoj komunikaciji.

milaninic png

foto: printskrin

Sve to što su naučili će publici premijerno biti prikazano kroz skečeve. Kako će to izgledati? Da li je nešto slično poput onoga što smo mogli da vidimo u "Nemoj biti taj L1k"?

Teško je sumirati sve ovo što smo radili skoro godinu dana, da to prikažemo u video formatu, ali nadam se da ćete prepoznati makar deo toga što smo radili, da će se to videti na platnu i čuti. Teško je to sumirati i predstaviti. Meni je mnogo draži sam taj rezultat koji stoji iza svih tih naših radionica i što će svi ovi mladi kasnije svojim angažmanom postići.

 

Premijera šest skečeva biće održana 9. aprila u Areni Cineplexx, a ulaz će biti besplatan. Pored toga, publika će dan posle, 10. aprila, imati priliku i da premijerno pogleda podcast emisije u kojima polaznici i predavači pričaju o radionicama i iskustvu koje su im one donele.

Priču o ovoj temi poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Online identitet je pitanje ličnog interesa

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji počinje da se primenjuje od 21. avgusta i sa sobom donosi niz…

.

Yasserstain i Ivan Mihailović kao predavači

Predavanje "Razvoj preduzetničkog duha kod mladih: Od zabave do biznisa" biće održano u četvrtak, 8. marta u 12 časova u…

.

Teen Talk konferencija za sajber generaciju

Prva Teen Talk konferencija biće održana u ponedeljak 25.05. od 9:30 časova u velikoj Sali Kulturnog Centra Novog Sada. Konferenciju posvećenu tinejdžerima organizuje…

.

Šta se novo kuva u Yasserstain-u

"Kad smo stigli do 10 hiljada pratilaca mislili smo da je to sve, međutim i to je nastavilo da raste,…

.

YASSERSTAIN- SINONIM ZA JUTJUB BLOGING

Skečevi po meri naše publike "Pre godinu dana sam imao milion pregleda, a sada 14 miliona. To se sada tek…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo