...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Rokenrol i epska fantastika: Ima neka tajna veza

01.03.2022.

Vladimir Martić frontmen je novosadskog rok benda Next Kodex, koji je osnovao zajedno sa bratom Strahinjom 2010. godine. Bend je bio najaktivniji u periodu od 2011. do 2017. kada je imao više od sto nastupa širom Srbije. Za to vreme su izbacivali singlove i spotove, a osvojili su i nekoliko nagrada na gitarijadama i festivalima. Usledilo je zatišje, ali se sastav nedavno ponovo aktivirao i polako kreće da radi na debi albumu. 

.

Pored muzike, Vladimir je i pisac epske fantastike. U maju nas očekuje prvo izdanje njegove sage "Dekaton", koje će objaviti preko svog udruženja "Codex".

"Prvo je zapravo krenulo pisanje, pa tek onda rokenrol. Mislim da je to negde genetski kod, što se mene tiče. Samo što je žanr ispao epska fantastika, nekim sticajem okolnosti. Film 'Gospodar prstenova' me je početkom 2000-tih inspirisao da krenem u tom pravcu. Onda je došao rokenrol. Nekako je povezano sve to, umetnost i pisanje. Tako sam se našao u tim vodama i trudim se da tu i ostanem", kaže Vladimir na početku razgovora.

Možeš li da kažeš nešto više o knjizi, šta publika može da očekuje?

Dekaton je epska fantastika, ali ne klasične forme. To je jedan avanturistički roman, gde se provlače razna pitanja državničkog tipa, religijskog, čak i neka socijalna pitanja. Naravno, nije to toliko zastupljeno da bude dosadno, ali to je nešto što se krije iza cele priče. Taj ceo svet koji sam izmaštao je prilično veliki. Ima 11 država, pet nacija, četiri religije. Pošto sam kratko studirao istoriju, provlači se i neko pokupljeno znanje u toj knjizi. To je nešto što bih mogao objektivno da kažem, da ne ulazim u neku preteranu radnju, pa ako nekoga zanima, biće mi drago da pročita i uđe dublje u priču.

Zanimljivo je da još nije izašao ni prvi deo, a ti si već napisao tri knjige. Kako planiraš to da plasiraš?

Uradio sam to lukavo, na neki način, zato što će mi biti lakše, jer je planirano da ima sedam delova. Jeste da će to biti dugačka saga, ali kraće ne može. Takva je zamisao. Dok sam čekao da se taj prvi deo uobliči, napisao sam drugi i treći. Čak sam napisao i hronologiju koja se može računati kao četvrta knjiga, da bi lakše objasnila te prethodne događaje – razne dinastije, previranja na tronu i tako dalje... Nisam hteo da budem siguran, hteo sam da rizikujem, da napišem knjigu u delovima, ni ne znajući da li će prva da prođe. Možda nije mudro, ali videću šta će biti.

Brat Strahinja ti je pomagao oko grafike, s njim si i u bendu. Kolika ti je on pomoć i koliko znači imati nekoga s kim možeš da budeš opušten u poslu?

Mislim da je to jedna životna slučajnost, da smo dva rođena brata i da imamo neverovatno slična interesovanja i da u svakom poslu postanemo partneri. U muzici, zajedno smo osnovali bend, u pisanju mi se ozbiljno pridružio pre godinu dana, da crta, uobličava mapu i da bude saučesnik u tom mom umetničkom zločinu "Dekaton: Početak rata". To je sreća koju u životu imam i na tome sam zahvalan.

vladimirmartic2 png

Uglavnom neko ko piše epsku fantastiku voli i rok muziku. Ili sluša ili se bavi time. Šta po tebi povezuje epsku fantastiku i rok?

I ja sam imao tu teoriju - da ljudi koji vole epsku fantastiku, vole rok, metal ili klasiku. Meni je najveća inspiracija uvek bila muzika, pa i za pisanje. Mislim da to možda više vuče čak na neki hevi metal, jer kad se pretvori u muzičke komade, to je na kraju krajeva zapravo neka klasična muzika. Ne znam kako bih to objasnio... Frontmen Led Zeppelina Robert Plant je često u svojim tekstovima prožimao Tolkinovo delo. Možda je i to ostavilo nekog uticaja. Ronnie James Dio je voleo da peva o tim fantastičnim stvarima i mnogi drugi. Možda bi neko trebalo to da objasni kroz definiciju, ali sigurno je da ima neke povezanosti. Možda, ne znam, ali ni ne moram da objašnjavam, pošto je lepo da je to tako.

Što se tiče benda Next Kodex, imali ste baš aktivan period. Izbacivali ste pesme, spotove, dosta ste svirali, dobijali ste nagrade, ali je onda usledilo zatišje. Koliko je korona uticala na sve to i koji su dalje planovi? Sada, eto, radite na albumu.

Korona nas je prilično omela. Da se bavimo samo muzikom, bili bismo baš u velikom problemu. Sva sreća, svako od nas nešto radi sa strane u životu, od čega ima za hleb i račune. Generalno smo i sad u nekom zatišju. Snimamo demo snimke, uobličavamo budući album koji ćemo da snimimo tokom jeseni i nadam se da ćemo ga odmah potom izdati. Pretpostavljam da će to biti do polovine 2023, to je neki najkasniji period. Trebalo je da imamo i povratničku svirku, ali su na žalost uveli mere da posle osam sati ne može da uđe ko nije vakcinisan. Želimo, jednostavno, da se vratimo kada bude sve normalno, ako će ikad i biti. To je nekako naša politika. Po danu da sviramo, ipak je to rokenrol... Napravili smo na kraju neku povezanost što se tiče mog romana i benda jer, kad budem imao promociju, plan je da bend nastupi akustično i da sviramo neke pesme koje neće toliko imati veze sa Kodexom, ali će imati veze sa tim srednjovekovnim žanrom, da to tako nazovem. Tako da to će biti jedan čudan povratak Next Kodexa.

Jedan si od osnivača udruženja "Codex" preko kog će biti objavljena tvoja knjiga i album Next Kodexa. Da li će se udruženje i van toga baviti izdavaštvom, kakav je plan?

Codex sam, naravno, osnovao sa bratom Strahinjom i Sofjiom Višnjić, njegovom verenicom. Nas troje smo osnovali to udružeje prvenstveno da bih mogao izdati knjigu. Sada da ne pričam kako i zašto, više mi odgovara da izdam knjigu sam. Samim tim, odmah mi se javila ideja da pod tim okriljem može da se izda i album Next Kodexa. Ako priča krene da se razvija, mi ćemo biti sasvim za saradnju i sa nekim drugim, ali pre svega hoćemo sami sebe da uverimo da možemo da iznesemo i nešto drugo sem naše zamisli.

Vladimirovo gostovanje u emisiji Pop up poslušajte ovde:

S. Rudakijević 

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Društveni angažman mladih tema “Razgovora o budućnosti Srbije”

Evropski pokret u Srbiji i Fridrih Ebert fondacija pozivaju sve zainteresovane na sledeći iz serije panela „Razgovori o budućnosti Srbije“,…

.

Novosadska nedelja ponosa ruši predrasude

U toku je Novosadska nedelja ponosa koja će trajati sve do 27. maja. Ovo će biti prilika da se podigne…

.

Nedeljni vodič od 23. do 29. maja

Maj privodimo kraju širokom lepezom događaja, za svakoga ima nešto zanimljivo.

.

Puštanje muzike je dijalog s publikom

Svet disk džokeja i elektronske muzike obiluju raznoraznim muzičkim stilovima i podžanrovima. Upravo zbog toga, izdvojiti se i biti prepoznat…

.

SBG Case Study

Kompanija Silver Bell Group organizuje takmičenje za studente pod nazivom SBG Case Study. Ukoliko imaš želju da menjaš svet oko sebe,…

.

Jačanje militarizacije društva kroz obavezni vojni rok

Nedavno je u javnosti ponovo pokrenuta tema služenja obaveznog vojnog roka u Srbiji. Ideju je podržao i ministar odbrane Nebojša…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo