...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Stevan nije ispao iz TAKT-a, naprotiv!

19.10.2024.

Stevan Mihajlović, dvadesetogodišnji muzičar iz Paraćina, pobednik je 13. TAKT festivala koji je nedavno održan u Novom Sadu. Žiri u sastavu: Slavko Matić (Zbogom Brus Li), Iva Pažin Zhiva i prošlogodišnji pobednik Marko Babović, jednoglasno su odlučili da je Stevan bio najbolji na ovogodišnjem takmičenju. Uz mnogo druženja, dobrog raspoloženja i odlične svirke, Stevan odlazi  kući bogatiji za iskustvo i potvrdu da njegov rad zaista vredi, te da treba da nastavi tim putem. Pored svega, dobiće i nagradu u vidu muzičkog instrumenta ili opreme.

.

"Imao sam malo vremena da razmislim o svemu i osećaj je neverovatan. Konkurencija je bila sjajna, svi su bili divni. Bili smo smešteni u istom hotelu, družili smo se i nakon nastupa i bilo mi je baš lepo. Naravno, drago mi je da je žiri odlučio da sam ja bio najbolji, ali mislim da je mogao da pobedi bilo ko od prijavljenih jer su svi bili odlični,” priča Stevan na početku razgovora u emisiji "Dnevna soba" Oradija.

Kakve su bile propozicije i uopšte, kako je protekao ovogodišnji TAKT?

Prijavio sam pesmu i nastupao prvog dana, kada je bilo polufinale. Za drugi dan je propozicija bila da se u toku dana napiše potpuno nova pesma, što nisam znao unapred. Bilo mi je to super izazovno, jer nikada nisam mislio da ću napisati pesmu i izvesti je pred publikom u istom danu. Mislim da mi se zavrtelo u glavi tokom nastupa jer obično imam tremu, ali to je pozitivna trema. U jednom trenutku sam čak i zaboravio tekst između refrena i druge strofe. Pomislio sam: ‘Šta sad da radim?’ pa sam odlučio da ubacim više energije u pesmu i improvizovao sam neke melodijske delove. Na kraju je sve prošlo dobro.

Stevan

Stevan Mihajlović u studiju Oradija

Šta te je inspirisalo da napišeš pesmu koju si poslao na takmičenje i sa kojom si nastupio prvo veče?

Napomenuo sam to i na nastupu – pesma je o devojci koja mi je slomila srce prošle godine. Žiri mi je rekao: "Neka ti slama srce još, kako je dobra pesma" (smeh). To je bio prelomni trenutak za mene, jer sam nakon toga završio svoj album i više se posvetio muzici. Da nije bilo te devojke, verovatno ne bih bio ni na ovom festivalu. Vratio sam se na pravi put. Imao sam smrtni slučaj u porodici pre dve godine, a nakon toga sam počeo da pričam s tom devojkom. Jedne večeri sam odlučio da se vratim muzici i pisanju pesama, jer sam to radio od 14. godine. Prva pesma koju sam ikad napisao zove se "Stay Alive" i posvetio sam je svojoj baki, a vremenom sam shvatio da je ta pesma napisana i za mene.

Da li pesme koje pišeš odražavaju tvoje lične priče i emocije?

Apsolutno. Pesme nisu toliko o osobi koja ih je inspirisala, koliko o tome kako se ja osećam zbog te osobe. I pozitivne i negativne stvari utiču na naš život, ali nas ne definišu. Mi imamo odgovornost da te stvari iskoristimo na način koji nas izgrađuje.

Kako si se, kao mlad muzičar, opredelio za kantautorski stil i sviranje akustične gitare?

To potiče još iz detinjstva. Sa osam godina sam upisao muzičku školu, na odseku za gitaru. Međutim, nisam to shvatao ozbiljno prvih nekoliko godina. Tek kad sam počeo da razgovaram s mojim profesorom Aleksandrom Stojićem, koji me mnogo motivisao, stvari su se promenile. Pitao me je da li želim da nastavim s muzikom i to je bio trenutak kada sam se posvetio gitari i muzici. Sada, šest godina kasnije, tu sam gde jesam, zahvalan za sve što je usledilo.

Stevan1

Da li te inspiriše moderna muzika ili preferiraš zvuke iz prošlih decenija?

Moj otac mi je približio izvođače poput Queena, Beatlesa i Michaela Jacksona, koji su mnogo uticali na mene. Od savremenih izvođača, John Mayer je velika inspiracija, a tu su i Twenty One Pilots, koje obožavam. Takođe, pišem i na engleskom, ali pesma "Isabel" se nekako prirodno namestila na srpskom. Pokušao sam da je pošaljem i na Beoviziju prošle godine, ali nije prošla. Brat mi je pomogao sa pesmom koju sam morao da napišem za drugi dan festivala, dao mi je ideju o stihu "ispao sam iz takta", koji je ljudima bio simpatičan – pevali su ga već nakon sat vremena!

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?

Trenutno radim na drugom albumu, još od aprila. Voleo bih da izbacim neki singl, ali nisam još odlučio tačno šta i kako. Nisam previše razmišljao o tome, jer sam se za TAKT prijavio u poslednjem trenutku, a i dalje procesuiram sve što se dogodilo. Videćemo šta donosi budućnost.

Stevanovo gostovanje u emisiji Dnevna soba poslušaj na linku ispod:

Jovan Vanja Marjanović

foto: TAKT fest

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Glamur Dude Buržujke

Julija Petković (25) niška je glumica, koja je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pored glume, ona se još…

.

Ako želiš da ostvariš nešto bitno, to ne možeš sam

Ana Vrtačnik je mlada umetnica iz Novog Sada. Dobitnica je brojnih nagrada iz oblasti umetnosti, redovno izlaže svoje radove kako…

.

Muzikom se procesuiraju emocije

Deveti TAKT Fest se završio proteklog vikenda, a pobednik je Filip Marić. Iako je u takmičarski deo prošao sa pesmom…

.

Mladi su najbolji organizatori događaja za mlade

U okviru TAKT festivala mladi su ove godine mogli da učestvuju i na radionicama koje su držali stručnjaci iz Mađarske,…

.

Gravy Tune: Kreativni zaokret

Gravy Tune је novosadski bend koji svira već dugo godina, negujući pravi rokenrol. Svoj autorski rad predstavili su publici kroz…

.

X vs. Z: Kako skroluju različite generacije?

U pilot epizodi Rose u podne - nove emisije na Oradiju, razgovarali smo sa pripadnicama različitih generacija o načinima na…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo