...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Pravog repa ima i danas

26.10.2021.

Nikola Jovanović (25), poznatiji pod pseudonimom Dexter Prime beogradski je reper čiji se rad zasniva na tradicionalnom domaćem hip hopu. Iako je mlad, iza sebe već ima šest albuma, a trenutno izbacuje pesmu po pesmu sa novog, pod nazivom "Zdenke nad baklavom". Sam piše tekstove, radi miks i master, a može da se pohvali i saradnjom sa Ajs Nigrutinom - velikanom domaće scene.

.

Šta je ono što "Zdenke nad baklavom" razlikuje od tvojih ostalih albuma i da li je, sem imena, povezan sa serijom "Senke nad balkanom"?

Nema nikakve povezanosti, samo sam bacio neku rimu što se tiče serije "Senke nad Balkanom". Ja sam nešto u trenutku smislio Zdenke nad baklavom i pomislio u sebi ovo bi mogao da bude naziv albuma i to je to. Nikakve povezanosti nema. Možda više podseća na moj prvi album, sa više humora, nekim škakljivim temama, ali sa nekom pojačanom, boljom produkcijom, rimama i svime.

STVARNOST KROZ "FILTERE"

BITOVIMA PROTIV GALOPIRAJUĆEG KAPITALIZMA

Ti si neko ko se drži tradicionalnog hip hopa, nisi pribegao trepu. Kako komentarišeš tu scenu?

Nekako se i dalje držim temelja na kom sam počeo i verujem da je trep samo neka prolazna faza. Što se pravog repa tiče, on mi dođe kao jogurt, a trep kao kefir. Kefir piješ samo kad nemaš neki dobar jogurt, kefir je skuplji, ali ne daje dobar kvalitet. E, tako ti ja govorim što se tiče trepa. Skuplja je produkcija nekako, ali nema kvaliteta i brzo se sažvaće, pošto im pesme traju po minut, minut i po i to je to. Trenutno je aktuelno, u modi je, ali ja verujem da mu je malo vremena ostalo.

dexter2 png

Nekako je trep preovladao kod omladine. Koliko danas zapravo ima pravog hip hopa?

Zbog same činjenice da je preovladao, malo ima da se probere pravog repa. Ali ima i dan danas. To su Bigru i Paja Kratak, Smoke Mardeljano, Jankara i Coa... Ima ih još dosta, trenutno ne mogu da pominjem sve. Možda ću zaboraviti nekog, pa će mi biti krivo, ali uglavnom ima još da se nađe, što se tiče nekih mlađih izvođača.

Ime Dexter si uzeo zbog crtaća "Dexter’s laboratory". Šta je ono što je zajedničko tom liku i tebi?

Kada sam počinjao, nisam znao koje ću ime sebi da dam. Listao sam kanale i naišao je taj crtani. Reko' ajde da ga pogledam i u međuvremenu mi samo padne na pamet da se nazovem Dexter, zbog njegove laboratorije. I onda sam ja tako hteo, kao, u svojoj laboratoriji, da pravim neku moju muziku i i sebi sam dao ime Dexter. A ovo drugo Prime je iz neke totalno leve priče.

REAL ONEZ: DANAS JE VAŽNA ISKLJUČIVO ZABAVA 

Prime ima veze sa Transformersima?

Tako je. Ceo moj život i dan danas se svodi na neke transformacije. Vodio sam i grupu, bilo nas je u jednom trenutku šestoro i nešto sam spremao za nastup, neke detalje i baš sam se cimao oko toga, da bi mi ortak rekao "au čoveče koji si prime". I onda sam ja prelomio i spojio kao Dexter Prime.

Radio si i sa Ajs Nigrutinom, tvojim omiljenim reperom. Kako je došlo do te saradnje i kako je bilo raditi sa idolom?

Ja sam od malih nogu prvo počeo njega da slušam, prepoznao sam 70 procenata sebe kod njega. Kad je trebalo da postanem punoletan, bez mog znanja, drugari su za moj rođendan otišli do Koteža i pitali ga šta i kako. Čovek je pristao i samo sam dobio poruku na mail da mu pošaljem stvar koju treba da snimi. Prvo nisam znao šta se desilo, da bi me posle nekih desetak minuta drugar pozvao i objasnio mi. Imao sam ja to negde u svojoj viziji, možda malo kasnije, za dve, tri godine, ali tad mi je bilo skroz neočekivano. Nisam verovao da će to tako da bude. I dan danas se čujemo i zezamo. Pored njega ima tu još dosta grupa, kao što su Beogradski sindikat, Sick Touch, CYA, Smoke Mardeljano, ali on mi je bio od početka broj jedan, pa onda drugi.

S kim bi još i zbog čega voleo da sarađuješ, a nisi do sad imao prilike?

Trenutno još uvek mi niko ne pada na pamet. Naravno, voleo bih sa svakim od ovih koje sam pomenuo da imam makar po traku.

dexter3 png

Koji tvoj live nastup bi izdvojio od drugih i po čemu je on poseban?

Bio je jedan u Pančevu gde nije bilo baš mnogo ljudi. Nekako sam tad bio fantastično spremljen i sve, a pored toga baš super nastup bio je pre Bad Copy-ja. Bio sam im predgrupa pola sata i stvarno je bilo fantastično. Bilo je dosta ljudi, to je bilo za drugi dan Nove godine. Bilo je zaista sjajno i ja sam uradio najbolje što sam mogao.

Pored novog albuma, da li je još nešto u planu za blisku budućnost?

Imam nekoliko ideja, samo ne znam koju ću pre. Što se tiče sledećeg albuma, možda bude jedna mini parodija na trep, a možda i nastavim kao što sam radio do sad. Verovatno ću napraviti neku mini parodiju od pet, šest pesama na trep i to je to. Mogu da najavim da će sledeći album biti pod nazivom "Dexterni hard" što se tiče pravog repa. Imam jednu snimljenu pesmu za njega, ali treba još tu da se radi.

S. Rudakijević 

Foto: Privatna arhiva

Možda te još zanima:

.

Kako su patike postale sastavni deo pop kulture?

Za razliku od većine koja traži sniženja, udobnost i praktičnost, postoje ljudi kojima su patike nešto više. Za njih, svaki…

.

EXIT zatvoren proslavom 50 godina hip-hopa

Finalno veče EXIT festivala definitivno je bilo u znaku hip-hopa i obeležavanja 50 godina od kako je taj žanr nastao.…

.

Hiljson: Ako je energija brutalna, ja to vraćam publici!

Hiljson Mandela je trenutno jedna od najvećih zvezda domaće rep scene. Iako se njegovo ime, pre svega vezuje za trep…

.

Hip-hop zvuk ove godine vlada EXIT festivalom!

Od sutra pa sve do nedelje 9. juna Novi Sad će biti u znaku EXIT festivala. Tokom četiri festivalska dana…

.

Bad Copy posle duže pauze ponovo u Novom Sadu

Kultni hip-hop sastav Bad copy posle duže pauze nastupa u Novom Sadu. Nigrutin, Wikluh i Timbe će 13. maja nastupiti…

.

Poslednji hip hop klasik pre trepa

Pre Drakea, Futurea, Travisa Scotta, Post Malonea i drugih trenutno najpoznatijih repera, postojao je fenomen 50 Cent. Nedavno je obeleženo…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo