...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

EXIT zatvoren proslavom 50 godina hip-hopa

10.07.2023.

Finalno veče EXIT festivala definitivno je bilo u znaku hip-hopa i obeležavanja 50 godina od kako je taj žanr nastao. Ako bismo sumirali glavnu poruku koja je dolazila sa Mejna, i od izvođača i od publike, ona bi glasila: Hip hop je i te kako živ i popularan! Micka Lifa, Fox, Surreal, Prti Bee Gee, Ajs Nigrutin i Smoke Mardeljeno, ONYX i Wu-Tang Clan su celo veče to dokazivali, iz nastupa u nastup. 

.

Ono što se najviše čekalo je koncert kultnog njujorškog sastava Wu-Tang Clan. Već na početku poslednjeg festivalskog dana mogao se videti veliki broj ljudi koji nose njihova obeležja. Fanovi jedne od najvećih hip-hop grupa svih vremena spremno i strpljivo su čekali koncert, a mnogi su na EXIT došli samo zbog tog koncerta.

"Prvi put smo na EXIT-u. Najviše smo tu zbog Wu-Tang Clana, a tu je i Ajs Nigrutin. Uglavnom smo tu zbog ovog stejdža, ostalim se nismo preterano oduševili", ispričali su nam Nikola i Rika. 

A hip hop je i nekim strancima bio razlog da dođu na EXIT po prvi put.

"Ovo je moj prvi dan i prvi put na EXIT i tu sam zbog moje ljubavi iz detinjstva Wu-Tang Clana", ispričala nam je Saša iz Rusije. 

Od momenta kada su izašli na binu do kraja dvosatnog koncerta, publika je upijala sve ono što je dolazilo sa bine i to sve zahvaljujući njihovom sjajnom liričkom umeću. Smatra se da su, u svom žanru, među najuticajnijim umetnicima, a to se potvrdilo i na EXIT-u. Publika je kao hipnotisana pratila svaki korak, svaku reč i pokret. Svakako treba pomenuti i sjajan nastup ONYX koji su, takođe imali veliku pažnju i posećnost publike.  

onyxsexit2023 png

Dobre žurke bile su i na drugim stejdževima. Fusion je otvorio duo Short Reports u nešto laganijoj atmosferi i kreirali odličnu uvertiru za kasnije nastupe. The Toasters i Atheist Rap napravili su kasnije sjajnu zabavu, svaki bend u svom fazonu. Prvi, naravno u ska ritmovima, drugi u pank rok stilu. Razlika je i u tome što su The Toasters privukli novu publiku, dok je na Atheist Rap-u većinu činila novosadska baza. 

O Explosive stejdžu smo već pisali, tu su svirke stvarno odlične, dinamične i tvrđe, ali izdvajamo komentar našeg kolege sa koncerta benda Bombarder.

"Ovo je stvarno domaćinska svirka!"

thetostersexit2023 png

Iako mnogi dolaze ciljano, jedva čekajući da slušaju one izvođače čiji su višegodišnji fanovi, na EXIT-u je nekima i dovoljan samo taj festivalski vajb.

"Bila mi je jako velika želja da dođem ovde. Sama pomisao na to koliko stejdževa i muzike ima na jednom mestu mi je bila dovoljna", ispričala nam je Nikolina.

Nekima, ipak, ovogodišnji lajnap nije bio dovoljan, pogotovo onima koji godinama dolaze na festival.

"Što se programa tiče, tu nisam nešto mnogo profitirao, vidno je slabija godina u odnosu na prošle. Negde već oko jedan ostanem bez ideja gde ići. Da nije Silenta ne znam kako bi izvukao veče. Ne mogu, ipak, kazati da sam nezadovoljan, ja volim EXIT, desetu godinu sam ovde", ispričao nam je Milan.

publikaexit2023 png

Tu negde u prolazu do Mejna smo sreli Milana Inića - Jaserštajna. On takođe već deset godina dolazi na EXIT. Izgleda da to višegodišnje iskustvo i te kako znači.

"Prepoznam šta mi prija, znam stejdževe, znam kada treba ići na Silent, kada dobre instrumente treba poslušati. Ono što mi je drago je što svak idan idem sa drugom ekipom, a i novi izvođači su uvek za pohvalu. Hajlajt mi je Ružno Pače iz Slovenije, a Fusion i Silent nikada ne propuštam", kaže  Milan. 

EXIT 2023 je zvanično završen. Iza nas su četiri dana zaista raznovrsnih koncerata. Bilo je tu repa, hip-hopa, DJ setova, komercijalne muzike, trepa, panka i roka. Za neke, ovo je bio najbolji lajnap ikada, za druge ovogodišnji program je bio najslabiji. Ono što je sigurno je da je svako mogao da nađe nešto za sebe, ako ne sva četiri dana, onda sigurno bar jedan koncert ili stejdž na koji vredi otići. Od mladih posetilaca smo čuli i da im je jako važno to što imaju ovakav festival gde mogu da se povežu sa vršnjacima iz drugih zemalja. Ono im je smetalo jesu cene pića, koje su ove godine bile skuplje od prethodne. 

Za kraj, prenosimo vam Jaserštajnovu poruku o tome kako treba završiti EXIT festival.

"Uz vodu, osmeh na licu i tuširanje."

J. B. & S. R.

Foto: O radio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo