...
TRENUTNO13:20 - 13:30Gost O radija

Muzika

Poslednji hip hop klasik pre trepa

15.02.2023.

Pre Drakea, Futurea, Travisa Scotta, Post Malonea i drugih trenutno najpoznatijih repera, postojao je fenomen 50 Cent. Nedavno je obeleženo 20 godina od njegovog kultnog debitantskog studijskog albuma "Get Rich or Die Tryin'". U pitanju je album koji je napravio pravi bum i stvorio od 50 centa svetsku superzvezdu, što nije pošlo za rukom nijednom izvođaču u rep muzici, sa prvim izdanjem. Nema sumnje da će "Get Rich or Die Tryin'" uvek imati posebno mesto u istoriji hip hopa, a nama je bilo zanimljivo da istražimo koliko je taj album popularizovao hip hop u svetu i zbog čega je ostvario toliki uspeh.

.

"Get Rich or Die Tryin'" definitivno su obeležili jaki singlovi, kao što su "In Da Club", "21 Questions", "P.I.M.P." i "Many Men (Wish Death)", koji su doživeli veliki komercijalni uspeh. Reper i DJ Bege Fank uspeh tog albuma vidi upravo u tako jakim singlovima.

"To je baš ozbiljno osmišljen projekat i izguran do kraja. Fifty se i narednih godina nadovezao na uspeh tog albuma, time što je nastavio da izbacuje jake singlove i dalje albume. Mislim da nijedan nije ponovio kompaktnost i taj udarac koji je imao Get Rich or Die Tryin', ali je 50 cent zadržao neki nivo i imao duže vreme tu svoju gotivnu priču. On i dan danas nastupa po celom svetu i drži se i dalje te svoje priče. Što se tiče muzike i objavljivanja, nije više toliko aktivan, ali čim nastupa 20 godina posle toga i to na ozbiljnim stadionima, definitivno je zasluga u velikoj meri i tog albuma. Ako je čovek uspeo na osnovu tog albuma da napravi uspeh i da se 20 godina kasnije i dalje vozi na tim pesmama, to je stvarno preozbiljan album", kaže Bege Fank.

Hip hop producent Veselin Tadić smatra da je taj album doprineo popularizaciji repa širom sveta, kao i da je to prvi rep album koji je na našim prostorima bio prisutan u tako velikoj meri.

"Postojali su i pre toga rep albumi koji su dolazili do nas, ali sećam se, po rođendanima se puštao 50 Cent. Mi kao klinci, koji smo tada imali deset godina, nismo ni razumeli o čemu se tu radi. Imaš taj fenomen kad više nije ni važno koji je žanr. Nešto toliko slušljivo, toliko zarazno, da se jednostavno probija kroz sve društvene barijere, prodajne i marketinške, prosto ulazi u pore. Mislim da je taj album to postigao i da je jedan od ozbiljnijih u hip hopu", kaže Veselin.

"Get Rich or Die Tryin'" bio je najprodavaniji album 2003. godine i prodat je u 12 miliona primeraka širom sveta. Magazin Rolling Stone stavio ga je na 280. mesto liste 500 najvećih albuma svih vremena. Bege Fank smatra da je "Get Rich or Die Tryin'" poslednji veliki klasik pre trep zvuka.

"Već negde od sredine 2000-tih, dirty south, kasnije trep zvuk i taj način repovanja preuzimaju rep generalno. Tako da mislim da je Fiftyjev debi album poslednji veliki album tog klasičnog, uslovno rečeno, njujorškog repa. Mada bitovi nisu u fazonu klasičnog Njujorka, ali to je neki nastavak klasičnog njujorškog zvuka koji se desio početkom 2000-tih. Svakako je jako bitan album, što za ceo rep, što za samog 50 Centa, a i njega je proizveo u poslednju autentičnu veliku rep zvezdu koja je prošla klasičan put – snimanje tejpova, fristajlovi, taj njujorški fazon", priča Bege Fank.

Sa druge strane, Veselin ne misli da je album nešto posebno uticao na istoriju rep muzike.

"To su generalno godine nakon peak timea i zlatnih devedesetih. Rep je 2000-tih manje više zadržao tu formu. Krenula je modernizacija, odnosno pretenzija ka digitalnom zvuku i ovde se to čulo. Da li je promenio baš istoriju repa ili taj pravac razvoja, da li je dao nešto novo, ne znam. Ono što sigurno znam je da je bio baš jako popularan album i da je jedno vreme Fiftyju doneo titulu kralja Njujorka, što njujorškim reperima dosta znači. Mogu reći da je u to vreme i bio najbolji njujorški reper", naglašava Veselin.

Kao hip hop DJ, Bege Fank neretko pušta pesme sa tog albuma. Kako kaže, čak i mlađe generacije, koje nisu ni rođene u to vreme, uživaju i đuskaju uz te hitove.

"Sami bitovi, cele pesme, miks, mastering generalno, zvuče dosta dobro i dan danas. One su dobre i za klub i za kola, što je jako bitno kod crne muzike. Na različitim zvučnim sistemima one zvuče dobro. Mislim da su te stvari stvarno dobro urađene i da im vreme ni na koji način nije umanjilo vrednost. Mislim da su čak i vrednije nego što su bile tada. Mada je neko mislio da je to muzika trenutka i da će izgubiti vrednost vremenom, ali mislim da i 20 godina kasnije zvuče isto sveže", ističe Bege Fank.

Magazin Billboard nedavno je sastavio listu od top 50 repera svih vremena, a 50 Cent se tu našao na 17. mestu. Iako se u poslednjih nekoliko godina više fokusirao na biznis nego na muziku, dvadesetogodišnjica kultnog albuma probudila je u Fiftiju kreativni duh. Najavio je novi album koji će, kao i prvi, producirati legendarni Dr. Dre.

Prilog o dvadesetogodišnjici albuma "Get Rich or Die Tryin'" poslušaj u novoj epizodii emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

TAKT fest ove godine slavi solidarnost, raznolikost i zajedništvo

Od 20. do 24. septembra u Novom Sadu se održava 12. TAKT fest. Kroz pet dana programa u CK13, mladi,…

.

No Borders Orchestra: Više od klasične muzike

U novosadskoj Sinagogi će 17. septembra nastupiti No Borders Orchestra, ansambl koji čine profesionalni muzičari iz svih delova bivše Jugoslavije. Nakon uspešnih…

.

Da domaći pop ponovo bude mejnstrim

Mladi Novosađanin Filip Baloš dokaz je da komercijalniji zvuk u Srbiji ne mora nužno da predstavlja jeftinu zabavu za široke…

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. septembra

Čak tri zanimljiva festivala se ove nedelje održavaju u Novom Sadu - drugi Festival pomirenja, sedmo izdanje Novosadskog festivala knjige,…

.

Ivan Jegdić: Povratak na scenu

Ivan Jegdić je beogradski kantautor koji je svoju karijeru započeo kao ulični svirač, a sada iza njega stoje brojni nastupi…

.

Muziku je moguće stvarati na bilo čemu

Lorenco Mena je bubnjar, kompozitor, producent i DJ iz Madrida. Karijeru je počeo kao bubnjar, a onda je doboš i…

  • 12:50 Prava stvar
  • 13:10 Pesma dana
  • 13:20 Gost O radija
  • 13:30 Tehnologija
  • 13:50 Leto na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo