...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Bitovima protiv galopirajućeg kapitalizma

28.06.2021.

Sajsi MC je skoro 20 godina na sceni. U pitanju je žestoki hip hop pop alter ego Beograđanke Ivane Rašić koja je druge večeri ovogodišnjeg Arsenal festa održala odličan koncert. Sajsi MC je poznata kao osoba sa jasnim stavom, autentičnom pojavom, ali i kao jedna od prvih reperki na našim prostorima. 

.

Foto: Nemanja Đorđević

Zbog svog iskrenog pristupa mnogim socijalno – društvenim temama, možemo je okvalifikovati kao buntovnu umetnicu sa jasnim stavom prema svemu što obeležava život na ovim prostorima. Spot za pesmu "Yugo dete" je pre nekoliko meseci osvojio prvu nagradu na regionalnom festivalu "Adria Muzzik Video Awards". Pravi letnji retro hit u kojem će se mnogi prepoznati, dok će mlađi otkriti zaboravljenu rezoluciju VHS uspomena.

Da li si ti jugonostalgičarka ili je u pitanju neko zezanje?

Nije zezanje. Ja i generacijski nosim to nasleđe, a htela sam totalno da definišem takav pristup. U pitanju su i oni koji su gradili Jugoslaviju, oni koji su se rodili za vreme njenog trajanja, ali i ove nove generacije koje nose slične vrednosti u sebi. Imaš generaciju X, generaciju Z, ove – one... Tada sam skapirala kako YU deca nemaju tačnu definiciju u takvom pristupu pa sam htela da im posvetim pesmu.

Spot za pesmu "Jugo dete"

Da li je to i dalje jak identitet?

Jednostavno, smatram da sve vrednosti, koje nose određeno vreme, putuju korz vekove. To je posebna vrsta vrednosnog sistema.

Dakle, to ti je baš inspirativno?

Jeste, pogotovu sada u ovo doba galopirajućeg kapitalizma.

Kako je došlo do realizacije pesme "Bes"?

DJ BKO i ja sarađujemo tačno deset godina. "Bes" smo napravili jako brzo. Ja sam već imala tekst, a on je napravio fenomenalnu matricu. Njemu ona nije bila nešto, dok sam se ja oduševila. Jako volim tu pesmu.

Spot za pesmu "Bes"

Tu je i singl "Meni se ne udaje“. Koliko su te ljudi smarali sa takvim pitanjem?

Prestali su! Zamisli koliko su me cimali, kada su sada konačno iskulirali. Ja sam tu pesmu napisala baš davno. Zapravo, glumila sam šta bi bilo kada bih napisala pesmu za nekog ko nisam ja. Onda sam sve tekstove sklopila za jednu, imaginarnu, pevačicu, zamislila svadbu, trube, ali muzika odlazi u potpuno drugom pravcu. Svadbarska muzika sa kontra efektom. Čak je i Nataša Bekvalac bila u igri da otpeva tu pesmu, ali sam ja ipak rešila da je sama snimim.

Kako si ti preživela poslednjih godinu i po dana korone?

Fianansijski me uništila skroz, ali me spasila kreativa u studiju. Nisam puno menjala imidž, zapravo je sve isto ostalo. Radimo nove pesme, ali se sada pitamo da li da to bude sve na jednom albumu ili da izbacujemo singlove.

Spot za pesmu "Meni se ne udaje"

Šta te sada inspiriše?

Ako te nešto ne inspiriše, a treba da pišeš, ti moraš da nateraš sebe kako bi se veštački inspirisao.

Da li je to loše?

To je proces rada. Mora, tako nekako.

 

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Počeo Arsenal fest 2023: Carpe Diem!

Pioniri beogradske pank scene okupljenji u bend Crna lista imali su tu čast da svojim nastupom na Garden stejdžu otvore…

.

Slovo A, čekirano!

Poslednje veče prvog ovogodišnjeg velikog muzičkog festivala u regionu (a možda i u Evropi), prošlo je na zavidnom nivou. Povezanost…

.

Vredi pročitati: S.N.U.F.F.

Za preporuku čitanja nešto drugačijeg štiva, ove nedelje zadužena je Sajsi Mc koja nam je preporučila je knjigu Viktora Peljevina…

.

Ivana Rašić - Sajsi MC za Oradio.rs

O radio.rs: Šta misliš o urbanoj medijskoj priči za mlade?! Znaš kako je kada te ne skapiraju iz prve, ima li…

.

Ivana Rašić - Sajsi MC za Oradio.rs

O radio.rs: Šta misliš o urbanoj medijskoj priči za mlade?! Znaš kako je kada te ne skapiraju iz prve, ima li…

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo