...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Projekat Nova mesta čeka uslove za završetak

21.11.2017.

Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pod nazivom "Nova mesta" pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u mesnim zajednicama i prigradskim naseljima u Novom Sadu. Ovaj projekat najavljen je kao prvi infrastrukturni projekat predviđen za realizaciju kroz program Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021. Pre svega mladi arhitekti dobili su priliku da pokažu svoju stručnost tako što su predložili rešenja za delove grada koji se najviše koriste.

.

Društvo arhitekata Novog Sada (DaNs) je sprovodilo konkurs. Kako nam je rekao predsednik DaNS-a Slobodan Jović čitava ekipa je zadovoljna kako je završena ova faza, što znači da su sada u trenutku kada postoje idejna rešenja za odabrane lokacije.

"Mi smo veoma zainteresovani za nastavak čitavog projekta i u tom smislu pružamo podršku Fondaciji i svim ljudima koji pokušavaju da ta idejna rešenja realizuju na delu. Znači da to građani zaista dobiju u obliku u kakvom smo mi dobili na konkursu. Naravno, uz određene modifikacije i promene koje su potrebne. Ukoliko se ova rešenja koja su dobijena konkursom stvarno realizuju, to će da bude pomak u tretiranju javnih prostora", rekao je Slobodan, dok za realizaciju projekata kaže da je u "fazi administracije".

Neki od projekata trebalo je već da počnu da se grade, ali će taj posao verovatno biti prebačen za sledeću godinu. 

pijaca jpg

"Mislim da se to trenutno nalazi u poziciji 'mistike administracije', koja je često nama koji učestvujemo u procesima ostaje potpuno neuhvatljiva i nedokučiva. Koliko mi trenutno imamo informacija, plan je da se realizuju neke od ovih lokacija u ovoj godini. Međutim mislimo da јe situacija takva da će se ipak nešto prebaciti za sledeću godinu iz razloga što je možda potrebna još neka dodatna dokumentacija. Ja se nadam da će se naći način da se ti problemi prevaziđu i da stvarno dobijemo realizovane lokacije, ako ne u ovoj godini, onda u sledećoj. I naravno da u sledećoj godini počnemo da radimo i na novim lokacijama", objašnjava Jović.

On smatra da su dobili dobra iskustva iz čitavog procesa i nada se da će sledeće godine ući na vreme i sa svim stečenim iskustvima napraviti još bolji proces.

"Mislim da ovaj proces nije samo pitanje dobijanja novih javnih prostora, već je i edukacija građana. Smatramo da kroz ovako male projekte koji su žižne tačke po raznim delovima grada možemo na direktan fizički način da edukujemo građane. Da i oni vide da postoje različite mogućnosti korišćenja javnog prostora, i to onda mnogo znači za sve ostalo u ovom gradu. Mi na žalost u gradu imamo situaciju gde nismo u dobroj poziciji što se tiče arhitekture i urbanističkih rešenja", kaže naš sagovornik i osvrće se na trenutno obnavljanje fasada u Podgrađu.

"To za većinu građana jeste dobra stvar. A da li sada imati neki kritički osvrt i rušiti neke stvari koje su za većinu ljudi dobre, ali ono što nama struka nalaže jeste da se tako postavimo. Naravno da obnavljanje fasada nije loša stvar, ali rešavanje fasada bez rešavanja strukture objekata, njihovih krovova, konstrukcija, pitanje vlage i pre svega saobraćaja u Podgrađu je nešto što može da da kratkoročne rezultate. To znači da ćemo imati lepe fasade, ali je pitanje njihove dugoročnosti", objašnjava Slobodan Jović, dok za saradnju na obnovi Kineske četvrti kaže da ima pomaka.

slobodanjovic jpg

 

Slobodan Jović u studiju Oradija

"Priča o Kineskoj četvrti traje već godinu dana. Od donošenja plana pa do primedbi koje smo imali posle i dijaloga koje smo imali tokom leta. Načinili smo jako velike pomake, a ti rezultati su u ovom trenutku takvi da smo mi sada na poziciji gde je trebalo da budemo pre godinu dana. To je sada na mestu iz kog može da se napravi nešto dobro. A da li će se to zaista i desiti prevazilazi moja znanja i ono na šta ja mogu da utičem", kaže Slobodan.

Podsećanja radi, u projektu Nova mesta, osim koviljske pijace, na osnovu pobedničkih projekata biće preuređen i Trg Zmaj Jove u Sremskoj Kamenici, park među zgradama na Detelinari, kao i deo obale Dunava u MZ Južni Telep. Sve nagrađene radove možete videti na sajtu Društva arhitekata Novog Sada, na web adresi dans.org.rs., a ceo razgovor možete preslušati na našem podcastu.

J.M./P.K.

Možda te još zanima:

.

"Nova mesta": Način da se afirmiše stručno mišljenje

Tokom proteklog vikenda u prostoru kulturne stanice Eđšeg održan je Festival kulture prostora u čijem fokusu su bile aktuelne arhitektonske teme,…

.

Mlade arhitekte preuređuju javne prostore

Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pod nazivom "Nova mesta" pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u mesnim zajednicama i…

.

Konkurs za uređenje malih javnih prostora "Nova mesta"

Fondacija Novi Sad 2021 raspisala je konkurs pod nazivom "Nova mesta", za sređivanje javnih prostora. Na konkurs će svoje ideje…

.

Nije rešenje da se svi preselimo u velike gradove

Stanovnici dva naša najveća grada, Beograda i Novog Sada, uskoro će, prema rečima nadležnih, moći da saznaju kakva ih sudbina…

.

Kako ćemo živeti zajedno

Mnoga velika svetska dešavanja prošle godine su, pod pritiskom koronavirusa, bila prinuđena da svoje termine održavanja pomere za godinu dana…

.

Lepa zgrada je dostignuće društva

Andrej Strehovec je slovenački arhitekta koji se pre pet godina preselio u Novi Sad, gde je nastavio da živi i radi.…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo