...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Mlade arhitekte preuređuju javne prostore

03.10.2017.

Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pod nazivom "Nova mesta" pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u mesnim zajednicama i prigradskim naseljima u Novom Sadu. Ovaj projekat najavljen je kao prvi infrastrukturni projekat predviđen za realizaciju kroz program Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021. Pre svega mladi arhitekti dobili su priliku da pokažu svoju stručnost tako što su predložili rešenja za delove grada koji se najviše koriste. 

.

Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) pozvalo je građane da predlože lokacije, oformljene su fokus grupe da bi se videlo šta je građanima najpotrebnije, te je raspisan konkurs čiji su pobednici proglašeni na Festivalu kulture prostora održanom u Svilari.

Jedan od pobednika bila je i studentkinja arhitekture sa Beogradskog univerziteta Tijana Radovanović. Ona je sa kolegama Jelenom Jelačić, Aleksom Bekićem i Pavlom Nikolićem projektovala 'drive-through' pijacu u Kovilju, prvu takvu na ovim prostorima.

"Naše rešenje je izabrano kao pobedničko za MZ Kovilj. Ono čime smo se najviše rukovodili pri postavljanju konceprta za ovo rešenje došlo je nakon obilaska lokacije u toku pijačnog dana. Tamo smo zatekli ljude koji prodaju namirnice iz kola, dok pijaca uopšte nije bila korišćena. To smo prepoznali kao lokalnu specifičnost koju smo hteli da zadržimo jer takav način funkcionisanja pijace traje 30 godina. To smo iskoristili kao ključni aspekt našeg koncepta", kaže Tijana.

pijaca jpg

Tijana kaže da će njenoj grupi ova referenca biti dragocena u daljim arhitektonskim poduhvatima i da je ovo jedan od boljih konkursa koje je videla.

"Mislim da su ovakvi konkursi dragoceni. Mali broj konkursa ima ovako dobru podlogu koju smo dobili, gde je postojalo istraživanje, razgovor sa građanima. Mi smo i pored toga otišli na teren, ali mislim da bi moralo da postoji više ovakvih konkursa i da se da prilika da studenti deluju na ovakav način", objašnjava Tijana.

Članica Upravnog odbora DaNS-a Dragana Konstantinović nije krila zadovoljstvo rezultatima konkursa

"Vrlo smo zadovoljni, pre svega brojem pristiglih radova i činjenicom da su zastupljene sve četiri lokacije. Konkurs je raspisan za četiri urbana džepa Novog Sada: Kovilj, Sremska Kamenica, Južni Telep i Detelinara. Radovi za sve četiri kategorije su odličnog kvaliteta. Pristigla su 54 rada, što je baš impresivna cifra", kaže Dragana.

prostor1 jpg

Nagrađene radove čeka i realizacija na terenu. Dragana nije mogla da precizira do kada su raspisani rokovi, ali je naglasila kako se nada da će radovi početi još ove godine.

"Čitava ideja konkursa bila je da se dođe do arhitektonskog rešenja koja će ući u realizaciju, tako da se nadamo da će jedan ili dva odmah ući u realizaciju, a kasnije i svi preostali prostori", kaže Dragana. 

O radovima je odlučivao petočlani stručni žiri, a izvestilac konkursa Violeta Stefanović kaže da su pobednički radovi u potpunosti ispunili očekivanja.

"Specifično za sve radove je da su jako dobro odgovorili na same lokacije. Uklapanje u kontekst je bilo najvažnije za žiri generalno, da autor razume u potpunosti problematiku lokacije. Imali smo priliku da ih sagledamo iz ugla lokalnog stanovništva, što nije uvek praksa. Mi smo kroz fokus grupe dobili jedan uvid u njihov svakodnevni život. Svi autori koji su to najbolje prepoznali i najbolje artikulisali su u stvari oni autori koji su nagrađeni i proglašeni za najbolje", kaže Violeta.

Osim koviljske pijace, na osnovu pobedničkih projekata biće preuređen i Trg Zmaj Jove u Sremskoj Kamenici, park među zgradama na Detelinari, kao i deo obale Dunava u MZ Južni Telep. Sve nagrađene radove možete videti na sajtu Društva arhitekata Novog Sada na web adresi dans.org.rs.

P. K.

Možda te još zanima:

.

"Nova mesta": Način da se afirmiše stručno mišljenje

Tokom proteklog vikenda u prostoru kulturne stanice Eđšeg održan je Festival kulture prostora u čijem fokusu su bile aktuelne arhitektonske teme,…

.

Projekat Nova mesta čeka uslove za završetak

Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pod nazivom "Nova mesta" pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u mesnim zajednicama i…

.

Konkurs za uređenje malih javnih prostora "Nova mesta"

Fondacija Novi Sad 2021 raspisala je konkurs pod nazivom "Nova mesta", za sređivanje javnih prostora. Na konkurs će svoje ideje…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo