...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Kompostiranje je ekološka pilula za zemlju

26.07.2023.

Jeste li probali nekada da pravite kompost? U pitanju je aktivnost kojom značajno možete doprineti ublažavanju ekoloških problema, ne košta mnogo, a benefite možete videti na cveću koje uzgajate u stanu ili povrću u bašti.

.

Milica Lukić se kompostiranjem bavi poslednje četiri godine, a njena porodica daleko duže. Ona je je istraživačica na Geografskom fakultetu u Beogradu. Obrazovana je i kao prostorna planerka, a bavi se i ekološkim aktivizmom.

Za nju je kompostiranje način života, jer kompost poboljšava kvalitet zemljišta, smanjuje emisije gasova sa efektom staklene bašte, reciklira hranljive materije i umanjuje efekte suša.

"Kompostiranje predstavlja proces razlaganja organske materije na dobre komponente. Slikovito bih to objasnila ovako: kada svoj organski otpad iz domaćinstva, poput voća i povrća, papira, kesica od čaja, ljuski od jaja, pošaljemo zajedno sa komunalnim otpadom na deponiju, on nema priliku da se razloži na hranjive materije", kaže Milica.

"Kada kompostiramo naš komunalni otpad, mi u stvari omogućavamo otpadu da se razloži na hranjive materije, sprečavamo emisije metana koji je za efekat staklene bašte gori nego ugljen dioksid", dodaje ona.

kompost2 jpg

Ono što dobijamo je kompost. Najsličnije tome je zemlja koju kupujemo u različitim prodavnicama i koristimo za uzgoj cveća. U pitanju je humus, materija tamno braon boje koja je izuzetno bogata humusnom materijom i najviše doprinosi plodnosti samog zemljišta.

"Koristimo ga kao prirodno đubrivo, dodajemo ga u saksije za cveće u bašte ukoliko uzgajamo povrće ili voće. Možemo đubiti njime i travnjake, bogat je azotom koji je prirodno đubrivo", kaže Milica.

Ona kompostira već četiri godine i ništa od organskog otpada nije bacila u kontejner za to vreme. Kompost koristi za cveće, a pošto živi u predgrađu Beograda, upotrebljava ga uglavnom za đubrenje bašte u kojoj uzgaja povrće.

Milica preporučuje kompostiranje svakome ko ima terasu ili dvorište Potrebna nam je kanta ili komposter. Njega možemo nabaviti u većim supermarketima ili specijalizovanim trgovinama. Jeftinija, a podjednako efikasna metoda je kompostiranje u kanti, koja mora biti zapremine bar 30 litara. Izbušimo je sa svih strana i na dnu, jer kroz rupice ulazi kiseonik koji je za kompostiranje najvažniji. On omogućuje dobro i kvalitetno razlaganje organskog otpada.

kompost3 jpg

Na dno kante se stavljaju grančice uzduž i popreko u nekoliko slojeva. Time pravimo prostor za drenažu. Preko toga ide sloj iscepkanog kartona, ali ne sme biti izbeljivan i plastificiran. Preko toga slažemo organski otpad. Tu ide otpad od voća i povrća, celi plodovi, čaj iz rinfuze, kesice čajeva ako nemaju mikroplastike u sebi. Dodaje se takođe talog od kafe, ljuske od jaja...

Preko tog sloja oped ide iscepkani braon papir ili karton. Praktično, kompost slažemo kao tortu.

Kompost je gotov za šeest meseci do godinu dana, u zavisnosti od količine otpada, kaže Milica. Duže treba velikim komposterima, a kantama treba od tri do šest meseci da dobijemo spreman kompost.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kako se osloboditi elektronskog otpada

Iz kompanije Apple su nedavno najavili da iPhone 15 stiže s USB-C kablom koji zamenjuje tradicionalni Lightening konektor. Drugim rečima: jedan punjač za sve…

.

Otpadna motorna ulja nisu energent za domaćintsva

Otpadna ulja predstavljaju izuzetno opasan otpad i jedan su od zagađivača koji zagađuju i zemlju i vazduh i vodu. Praksa…

.

O-DVA-JA-MO da smanjimo deponije

Dok veći deo Evrope svakodnevno reciklira svoj otpad i smanjuju deponije, a samim tim i zagađenje svoje neposredne okoline, u…

.

Rešenje za gomilanje električnog i elektronskog otpada je reciklaža

U poslednjoj deceniji došlo je do nagomilavanja električnog i elektronskog otpada mnogo brže nego što je to uobičajeno kada je…

.

Ekološke navike pojedinaca - male bitke za bolju budućnost

Nemoj uzeti kesu u prodavnici, ponesi ceger, a kao ga baš nemaš pri ruci a ne kupuje ti se novi,…

.

Zanatlije najtraženije, IT sektor više ne dominira

Tržište rada u Novom Sadu menja se iz meseca u mesec. Poslednjih nedelja najtraženije su zanatlije u najširem smislu, kao…

  • 16:40 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo