...
TRENUTNO16:20 - 16:30Popodne na O radiju

Društvo

Reciklažom do nagrada

15.04.2024.

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju za uloženi trud. Pojedini aparati određenu ambalažu vrednuju novčanim iznosom koji vi ne možete direkto da podignete, ali možete da odaberete humanitarnu organizaciju kojoj će taj novac biti prosleđen, ili da sakupljate bodove za umanjenje svog računa u određenim trgovinskim lancima, da kredit prebacite na svoju karticu za gradski prevoz ili da prikupljate bodove koje ćete kasnije pretvoriti u nagrade. To šta ćete dobiti zavisi kako od kompanije koja je postavila reciklomat, tako i od lokalne samouprave uz čiju su saglasnost reciklomati postavljeni, ali i od zakona i propisa koji važe u vašoj zemlji.

.

U Novom Sadu su nedavno postavljeni reciklomati kompanije Sekopak u koje možete da odložite pet ambalažu i limenke. Reciklomati su za sada postavljeni na pet lokacija u gradu: kod Skupštine grada, pored Apolo centra, kod Štranda, na keju preko puta Doma vojske i u Kineskoj četvrti kod SKCNS Fabrike. 

“Mi imamo reciklomate u Kragujevcu, Aranđelovcu i Nišu i građani ih rado koriste.U reciklomatima dobijamo veoma čist materijal, građani se rado odazivaju, što pokazuje da postoji ekološka svest kod određenog procenta naših građana i to rade na dobrovoljnoj bazi, bez očekivanja bilo kakve nagrade”, kaže za Oradio Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka kompanije Sekopak.

Reciklomat3oradio

Nagrade ipak postoje i one su tu kako bi motivisale sve da se uključe u proces reciklaže

"Nagrade su stimulišuće, jer uvek imate procenat građana kojima je potrebna stimulacija. Naša istraživanja pokazuju da je oko 40 odsto građana dovoljno ekološki svesno da, kada im date infrastukturu i pokažete im kako da je koriste, oni to rade. To je sigurna baza ekologa koja se podiže na 70 odsto sa nagradama i intenzivnim radom na terenu. Ostaje tridesetak odsto građana koji nisu sigurni zašto bi trebalo da rade primarnu selekciju. Njima je potrebna drugačija stimulacija. Ja nisam za kažnjavanje, ali će u nekom trenutku morati da se podvuče crta i da se napravi razlika između onih koji hoće da rade primarnu selekciju i onih koji neće. Da li će to biti kazne, ili nagrade u vidu popusta na račune, videćemo, ali je to nešto što nas u budućnosti sigurno čeka jer u skoro svim zemljama Evropske unije momentalno to tako funkcioniše", dodaje Violeta.

@oradio.rtv

Na reciklomatima koji su postavljeni u Novom Sadu postoji QR kod koji vas vodi do aplikacije koju možete da instalirate u svoj telefon. 

"Aplikacija funkcioniše tako što, kada dođete do reciklomata i povežete se sa njim, kada ubacite ambalažu u aparat preko aplikacije dobijate poene, u zavisnosti od toga koliko ste ambalaže ubacili. Ti poeni se sabiraju u okviru aplikacije. Postojaće i rang lista i oni koji budu imali najveći broj poena će dobiti nagrade. Sa druge strane, aplikacija javlja komunalnom preduzeću popunjenost svakog reciklomata, da se ne bi desilo da reciklomat ne može da prima ambalažu. Kada popunjenost dođe do 90 odsto, komunalna preduzeća kreću ka reciklomatu kako bi ga ispraznila i kako bi on u svakom trenutku bio operativan", kaže Violeta. 

Nagrade još nisu tačno definisane, ali bi mogle da budu ulaznice za Štrand i bazene, pozorišta i bioskope, a moguće i za Exit festival. Gradskim čelnicima ostaje da se dogovore sa eventualnim sponzorima i odluče na koji način će nagraditi sugrađane koji vode računa o životnoj sredini. 

Ambalaža iz reciklomata završavaće na sortirnoj liniji JKP Čistoće gde će se odvajati pet ambalaža od limenki, a onda odlaziti na reciklažu. Pet ambalaža može da se reciklira u Srbiji, dok će se limenke izvoziti kako bi se u potpunosti reciklirale. 

Eko liniju u kojoj smo razgovarali o reciklomatima poslušajte na plejeru ispod:


Alma Kovčić

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Zoom vebinar: Iskustva i saveti profesora za buduće nastavnike

Vbinaru za studente pod nazivom “Posle faksa biću… nastavnik” biće održan u sredu 29. maja od 15 časova na Zoom…

.

Uvod u održivi razvoj: besplatne radionice za mlade

Sa ciljem da mlade, ali i druge zainteresovane, upoznaju sa konceptom održivog razvoja, udruženje Zona omladine za napredak i akciju…

.

LGBTQ+ osobe u većem riziku od siromaštva zbog diskriminacije na radu

Pripadnici i pripadnice LGBTQ+ zajednice u Srbiji i zemljama regiona suočavaju se sa diskriminacijom i u procesu zapošljavanja i tokom…

.

Letnja škola za mlade aktiviste

Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće u Petoj letnjoj školi društvene…

.

Posle fizičkih sukoba ponovo blokirani izbori na Filozofskom

Glasanje na izborima za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prekinuto je po treći put. Studenti iz neformalne grupe…

.

Prilika za studente: nagradni konkurs za radove o Evropskoj uniji

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Srbije raspisalo je nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo