...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo

Reciklažom do nagrada

15.04.2024.

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju za uloženi trud. Pojedini aparati određenu ambalažu vrednuju novčanim iznosom koji vi ne možete direkto da podignete, ali možete da odaberete humanitarnu organizaciju kojoj će taj novac biti prosleđen, ili da sakupljate bodove za umanjenje svog računa u određenim trgovinskim lancima, da kredit prebacite na svoju karticu za gradski prevoz ili da prikupljate bodove koje ćete kasnije pretvoriti u nagrade. To šta ćete dobiti zavisi kako od kompanije koja je postavila reciklomat, tako i od lokalne samouprave uz čiju su saglasnost reciklomati postavljeni, ali i od zakona i propisa koji važe u vašoj zemlji.

.

U Novom Sadu su nedavno postavljeni reciklomati kompanije Sekopak u koje možete da odložite pet ambalažu i limenke. Reciklomati su za sada postavljeni na pet lokacija u gradu: kod Skupštine grada, pored Apolo centra, kod Štranda, na keju preko puta Doma vojske i u Kineskoj četvrti kod SKCNS Fabrike. 

“Mi imamo reciklomate u Kragujevcu, Aranđelovcu i Nišu i građani ih rado koriste.U reciklomatima dobijamo veoma čist materijal, građani se rado odazivaju, što pokazuje da postoji ekološka svest kod određenog procenta naših građana i to rade na dobrovoljnoj bazi, bez očekivanja bilo kakve nagrade”, kaže za Oradio Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka kompanije Sekopak.

Reciklomat3oradio

Nagrade ipak postoje i one su tu kako bi motivisale sve da se uključe u proces reciklaže

"Nagrade su stimulišuće, jer uvek imate procenat građana kojima je potrebna stimulacija. Naša istraživanja pokazuju da je oko 40 odsto građana dovoljno ekološki svesno da, kada im date infrastukturu i pokažete im kako da je koriste, oni to rade. To je sigurna baza ekologa koja se podiže na 70 odsto sa nagradama i intenzivnim radom na terenu. Ostaje tridesetak odsto građana koji nisu sigurni zašto bi trebalo da rade primarnu selekciju. Njima je potrebna drugačija stimulacija. Ja nisam za kažnjavanje, ali će u nekom trenutku morati da se podvuče crta i da se napravi razlika između onih koji hoće da rade primarnu selekciju i onih koji neće. Da li će to biti kazne, ili nagrade u vidu popusta na račune, videćemo, ali je to nešto što nas u budućnosti sigurno čeka jer u skoro svim zemljama Evropske unije momentalno to tako funkcioniše", dodaje Violeta.

@oradio.rtv

Na reciklomatima koji su postavljeni u Novom Sadu postoji QR kod koji vas vodi do aplikacije koju možete da instalirate u svoj telefon. 

"Aplikacija funkcioniše tako što, kada dođete do reciklomata i povežete se sa njim, kada ubacite ambalažu u aparat preko aplikacije dobijate poene, u zavisnosti od toga koliko ste ambalaže ubacili. Ti poeni se sabiraju u okviru aplikacije. Postojaće i rang lista i oni koji budu imali najveći broj poena će dobiti nagrade. Sa druge strane, aplikacija javlja komunalnom preduzeću popunjenost svakog reciklomata, da se ne bi desilo da reciklomat ne može da prima ambalažu. Kada popunjenost dođe do 90 odsto, komunalna preduzeća kreću ka reciklomatu kako bi ga ispraznila i kako bi on u svakom trenutku bio operativan", kaže Violeta. 

Nagrade još nisu tačno definisane, ali bi mogle da budu ulaznice za Štrand i bazene, pozorišta i bioskope, a moguće i za Exit festival. Gradskim čelnicima ostaje da se dogovore sa eventualnim sponzorima i odluče na koji način će nagraditi sugrađane koji vode računa o životnoj sredini. 

Ambalaža iz reciklomata završavaće na sortirnoj liniji JKP Čistoće gde će se odvajati pet ambalaža od limenki, a onda odlaziti na reciklažu. Pet ambalaža može da se reciklira u Srbiji, dok će se limenke izvoziti kako bi se u potpunosti reciklirale. 

Eko liniju u kojoj smo razgovarali o reciklomatima poslušajte na plejeru ispod:


Alma Kovčić

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Naredne dve do tri godine su ključne - za spas planete

Opšte je pravilo da ako od malih mogu deci nešto govorite, oni će te informacije lako usvojiti i stečeno znanje…

.

Planinarenje nije turizam

Davne 1986. godine grupa Queen je napravila moćnu baladu koja postavlja večito pitanje "Who wants to live forever" za poznati…

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo