...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Sombor: Buđenje muzičke inspiracije

14.06.2015.

Trodnevni koncertni spektakl povodom promocije nove knjige "Antologija somborskog rock & rolla" autora Igora Olujića, završen je sinoć, a ova manifestacija napravila je potpunu pozitivnu pometnju među mladima u gradu. Prvenstveno zato što knjiga treba da bude podstrek mladima da nastave tradiciju svirki i stvaranja muzike, baš onako kako je to radilo oko 200 bendova, tokom više od 50 godina obuhvaćenih knjigom.

.

Oni koji su knjigu osmislili, imaju zanimljivu ideju, a to je da prihod od prodaje bude namenjen za kupovinu opreme, pojačala, miksete, kompleta bubnjeva i zvučne izolacije, a zatim i opremanju prostorije gde će neki novi, mladi somborski bendovi moći besplatno da vežbaju.

Ekipa O radija bila je u Somboru tim povodom, pa smo razgovarali sa klincima kojima je ta buduća prostorija namenjena. Somborčani se slažu da je u pitanju korisna i dobra ideja, koja bi trebalo da doprinese buđenju muzičke scene u tom gradu.

"Smatram da je to veoma pozitivno, pošto postoji dosta bendova koji finansijski nisu u mogućnosti da sviraju ili nemaju opremu", rekao je nam je jedan mladić iz Sombora. Jedna devojka je kazala da smatra da je ideja sjajna jer mladi ljudi treba da se bave muzikom, jer to podstiče njihovu kreativnost, a svakako i bendovi koji danas postoje u Somboru nemaju baš mesto na kojem bi mogli da je iskažu.

Dvorište Dečije biblioteke, u kojem su konceti i promocija bili održani, zaista je bilo prepuno omladine, ali i starijih ljudi. Ovi stariji su drugog dana manifestacije došli da čuju svoje "idole" iz mladosti, odnosno bend Tajfuni, koji se nakon gotovo 50 godina ponovo okupio samo za ovu priliku. Tajfuni su bili prvi somborski rok bend, a članovi koji danas žive širom sveta, na bini u svom rodnom gradu ponovo su doživeli mladost i pet minuta svoje slave. Bend je snimao i u Studiju M RTV-a, a na svirci su odsvirali jednu od autorskih pesma "Kuvali smo Ernesta u ulju". "I tako smo mi skuvali Ernesta, a Tajfune večeras poslali u legedu", poručili su članovi benda sa bine, a verovatno i svoje poslednje javne svirke.

tajfuni jpg

A što se tiče današnje autorske rok scene, mladi Somborčani sa kojima smo pričali imaju različite stavove i prilično su zabrinuti za njenu budućnost i opstanak, pa potez koji su kreatori Antologije uradili ovde dobija na još većem značaju. Možda o ovome najbolje govori i činjenica da je jedan od najboljih bendova ovog grada Line Out, verovatno isto kao i Tajfuni nastupao poslednji put. Line Out je nedavno proslavio deset godina postojanja, ali su nakon relativno uspešne karijere ipak morali da odustanu, jer od muzike danas u Srbiji nije lako živeti.

"Ima nekoliko bendova koji sviraju i nešto rade, ali je grad dosta miran i penzionerski. U Somboru sada preovlađuje turbo folk, a rokera ima vrlo malo", kazao je jedan sagovornik. Da je scena prilično zamrla objasnio nam je i dečko koji kaže da mesta na kojima benovi mogu da nastupaju ima jako malo, te da bendovi mogu da sviraju samo na tih nekoliko lokacija, a da ih niko drugi ne poziva. I on je razočarano priznao da se sada najviše sluša tubro folk... "Rock & Roll je umro", kazao je on.

Jedna devojka rekla je da možda ipak ima nade, jer se u muzičku školu u Somboru svake godine upisuje sve više i više dece, te da interesovanje raste. "To je za pohvalu", poručila je ona, a njen drugar je dodao da u Somboru ipak ima muzike, da se svira dosta džeza, ali i narodnjaka.

Možda upravo jedna ovakva antologija nosi sa sobom ideje novim generacijama koje im trenutno nedostaju, jer sadrzi priče o vremenu u kojem su bendovi stvarali, u njoj su sabrani stihovi i fotografije i inspiracija generacija i generacija muzičara. Na promociji knjige govorio je između ostalih i Petar Janjatović, legenda i muzicki kritičar poznat na prostoru cele bivše Jugoslavije. On je poručio da se u prošlim vremenima nalaze korisne poruke.

antologija jpg

"Kroz te istorije različitih muzičkih scena, stvarno možeš da dobiješ taj nekakav začin i atmosferu prošlog vremena. Siguran sam da je više od pola priča koje se nalaze u ovoj knjizi, ostalo na masnom stolnjaku neke kafane u Somboru, ostale su u glavi nekog mamurnog jutra i dobro je kad se to spakuje u korice. Ko ima strpljenja i radoznalosti da to pročita, ja mislim da će samo profitirati", kazao nem je Petar Janjatović.

Knjiga može da se nabavi u somborskoj biblioteci!

Maja Leđenac

Foto: Facebook Antologije

Možda te još zanima:

.

Počinje manifestacija "Antologija somborskog rokenrola"

Manifestacija "Antologija somborskog rokenrola" - koncertna promocja knjige o istoriji rokenrola u Somboru počinje danas i trajaće tri dana, a…

.

Uskoro knjiga o somborskoj muzičkoj sceni

"Somborci su lenji i maštoviti. A da li uspeju da sprovedu svoju maštovitost? Ne, zato što ih sprečava lenjost", Saša…

.

Vredi pročitati: "Vadisrce"

Vedran Ferizović, umetnik, muzičar, kantautor, koga poznajete kao člana grupe Josip A Lisac, preporučuje vam da pročitate roman "Vadisrce" francuskog…

.

Nedeljni vodič od 20. do 26. maja

Novi Sad ove nedelje nudi interesantan niz događaja, uključujući koncerte, filmske projekcije, promocije, predstave i žurke koje ne smete propustiti.

.

Vredi pročitati: "Ključevi dobra i zla"

Slobodan Šušnjević je novosadski fotoreporter, aktivista, poštovalac i ljubitelj književnosti. Poznat po akciji koju duže od decenije organizuje svakog 6.…

.

Nedeljni vodič od 13. do 19. maja

Zanimljivih događaja ne nedostaje ni ove nedelje u Novom Sadu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo