...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Uskoro knjiga o somborskoj muzičkoj sceni

24.05.2015.

"Somborci su lenji i maštoviti. A da li uspeju da sprovedu svoju maštovitost? Ne, zato što ih sprečava lenjost", Saša Popović. Ovo je prva rečenica u knjizi atologija somborskog rock and roll-a, koja će uskoro izaći iz štampe. Više od 50 godina muzičke scene u Somboru sakupio je i aranžirao u tekstove Igor Olujić, poznat kao pevač benda Neozbiljni pesimisti.

.

Igor je pokušao da za O radio objasni zašto knjiga počinje baš ovakvom kritikom. "To je izrekao moj prijatelj Saša Popović iz Sombora, ne iz Granda, kada smo snimali jedan dokumetarac o somborskoj muzičkoj sceni. To je jedna jako dobra rečenica koja opisuje Somborce. Knjigu smo počeli tom rečenicom, a u nastavku smo objasnili šta to zapravo znači u pogledu muzčkog stvaralaštva i uopšte bendova koji su Somboru nastajali“, otkrio nam je Igor u ovom malom teezeru.

On je objasnio da je knjiga koncipirana kao antologija, a svi bendovi koji su u njoj su poslali svoje biografije, fotografije i stihove svojih pesama i radi se samo o autorskim benovima.

"Ja sam skupljao materijal, nisam pisao knjigu. A u njoj će svoje mesto imati 124 benda", kazao je Igor.

Knjiga je podeljena u dekade i počinje u šezdesetim godinama, odnosno pojavom benda Tajfuni, koji je prvi somborski bend. "Svaka dekada ima svoj uvod u kojem je objašnjena političko, socijalno - sociološka struktura tog vremena, kako u svetu i muzici, tako i u samom Somboru. Tako će mladi ljudi, kojima je i namenjena ova knjiga, moći da pročitaju i u kom kontekstu su nastajali bendovi i o čemu su oni tada vodili računa i pisali", kazao je Igor.

Promocija knjige biće veliki događaj koji če biti održan u Somboru 11, 12. i 13. juna, a pratiće je veliki trodnevni spektakl sa koncertima, na kojem će nastupiti 18 bendova.

"Osim mladih bendova, nastupiće i 15 starih koji više ne postoje i koji su okupili posebno za ovu priliku. Trenutno se po Somboru intenzivno vežba u raznim prostorijama", kazao je Igor.

Najznačajnija obobenost ove knjige je što će sva sredstva od prodaje biti uložena u opremanje i zvučnu izolaciju jedne prostorije u okviru somborske biblioteke, koja je ujedno i izadavač ove knjige.

"Ovim novcem ćemo kupiti bubnjeve, razglas i pojačala za prostoriju koju će onda moći u budućnosti da besplatno koriste neki novi bendovi. Tako će mladi soborski bendovi imati mogućnost da besplatno vežbaju", dodoa je Igor.

Promocija knjige će osim svirkom biti podržana i tribinom na kojoj će učestvovati Bogica Mijatović, čovek koji je već napravio sličan poduhvat i u Enciklopediju svrstao vojvodjansku muzičku scenu, kao i naš urednik O radija Predrag Novković.

Na kraju poslušajte i kratak razgovor sa Igorom, kojeg smo slučajno uspeli da nahvatamo u novom Sadu, i od njega dobijemo ove informacije. Uskoro i celokupna najava trodnevnih svirki u Somboru!

M.L.

Foto by : Ana Pozderac, sajt Neozbiljnih pesimista

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo