...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Podcast

Evropska prestonica kulture i mladi

02.06.2021. · 11:47

U emisiji U kakvoj zemlji želim da živim bavimo se pozitivnim primerima koje možemo da usvojimo iz drugih zemalja, kao i dobrim zakonima koji postoje kod nas, ali se ne primenjuju u potpunosti. Slušajte nas svake srede od 11 časova. 

.

Novom Sadu je nedavno i zvanično uručena titula Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. Pored Novog Sada, ovu titulu za tu godinu, nose i grad Ešu u Luksemburgu i Kaunas u Litvaniji. Titulu su predali Rijeka iz Hrvatske i irski Golvej koji su zbog posledica pandemije koronavirusa imale produžene titule do 30. aprila 2021.
Novi Sad je izabran 2016. godine za Evropsku prestonicu kulture čime je postao prvi grad koji nosi ovu titulu a da je van Evropske unije.
Evropska prestonica kulture je titula koju jedan ili više gradova nosi tokom jedne godine. Sve je započelo u Grčkoj, a prva prestonica kulture je bila Atina. U početku, titula je bila namenjena poznatim evropskim gradovima sa bogatim kulturnim životom. Posle više od 30 godina od prve dodeljene titule Evropska prestonica kulture treba da stavi kulturu u centar društvenog razvoja, da ojača veze među Evropljanima i da promoviše uzajamno razumevanje i interkulturalnost.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo