...
TRENUTNO13:50 - 14:00Tehnologija

Muzika

nemanja: Ezoterični put sazrevanja

22.03.2022.

Grupa "nemanja" na čelu Lukom Šipetićem iza sebe ima dva jako zanimljiva albuma, koja pričino iskaču iz standarda regionalne muzičke scene. Radi se o konceptualno zaokruženim putovanjima kroz najrazličitiju žanrove, u čijem je centru melodija, kao takva.

.

Foto: Instagram / nemanjabend

Kako je rekao u jednom od prethodnih intervjua, ime "nemanja" je došlo sasvim slučajno, a za sve je kriv Dukat iz Stray Dogga. Nedavno su na nastupima u Novom Sadu i Beogradu promovisali svoj drugi studijski album "Tarot funk", a kako kaže Luka, ovo su im bili prvi nastupi u Srbiji nakon dužeg perioda. 

Između dve serije nastupa, izbacili ste i drugi album...

Drugi album je nastao tokom prvog lockdowna i izašao je tokom leta 2020. godine, što je pre skoro dve godine. Promovisali smo ga u različitim periodima, najviše tokom leta. Sve je to dugo trajalo i nismo imalu pravu, veliku promociju, zbog svega. Lovimo bilo kakve načine za promociju. Došli smo ovde dve godine nakon izlaska albuma i to je neka pobeda!

Prvi album je bio kao udar energije - sve je bilo dobro posloženo i izgledalo je kao putovanje u neke druge svetove. Kako stvaraš muziku, vidi se da je u fokusu melodija, koja nosi poruku?

Na albumima sve radim sam. Sve snimam i onda se bend okupi kad je sve gotovo i naučimo, improvizujemo... Trudimo se da ono što je na albumima ne bude isto kao ono što sviramo na koncertima. Mislim da je potrebno da se ta dva iskustva razlikuju. Meni je melodija, pošto sam sa mora, iz Pule, ono što dođe prvo. To je uticaj Italije i Francuske i od toga ne mogu, niti pokušavam, da pobegnem.

Način na koji su kompozicije napravljene ostavlja puno prostora za improvizaciju i neki drugačiji doživljaj?

Kako je prvi album bio većinom instrumentalan, postavljene su glavne teme o kojih se kompozicije vrte i bend i svaki muzičar mogu ostvariti sebe unutar samih tema. Drugi album je više orijentisan na songove. Kad se prvi i drugi album slože, imamo kombinaciju songova i instrumentalnih tema i improvizacija i dobija se utisak live DJ seta. To je uticaj elektronske muzike, daba, regea i razne istočnjačke muzike, sve do rokenrola. Sve je spojeno u jedno!

Na prvom albumu su baš vidiljivi uticaju rok zvuka iz šezdesetih i sedamdesetih, dok je drugi muzički "put na istok"...

I prvi i drugi album su "omeđeni" literarnim antroploškim temama. Prvi album je određen tarot kartama i ezoterizmom, a drugi istočnjačkim učenjima, konkretno "Tibetanskom knjigom mrtvih". To je ezoterični put sazrevanja koji je meni vezan uz muziku i druge stvari koje sam sebi pokušavam da objasnim. Ljudima deluje možda dijametralno suprotno i neshvatljivo, ali u mojoj glavi to ima smisla.

Jedan si od retkih koji insistira na albumima. Koliko ti je bitno da priča na njima bude konceptualno zaokružena?

Od malena sam naučio da slušam cele albume a ne singlove. Meni su, jer je "nemanja" postavljen konceptualno, albumi u srži svega. Kada ulazim u snimanje, nije mi u planu pesma nego ceo album i možda zato nema "hitičnih" singlova. To je verovatno komercijalno loše, ali koga boli briga. Bilo bi puno jednostavnije snimiti jednu stvar, pa iskulirati pola godine i snimiti nešto novo... Kada radiš album, tu je 9-10 pesama, koje rešavaš istovremeno što uzima dosta energije. Defitivno izbacujem još jedan album, kako bih zaokružio trilogiju koju sam zamislio, a nakon toga ću možda preći na singlove, jer je lakše.

Da li već imaš neki kostur tog trećeg albuma?

Neću preterano da otkrivam, da ne bih sam sebe izbaksuzirao. On će se više biti tropsko-mediteranski, plesn i puno mirniji nego zadnja dva.

Razgovor s Lukom poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Riječki metal bend Mamut večeras u Novom Sadu

Večeras u Novom Sadu, u CK13, nastupa riječki alternativni bend Mamut. Publici će predstaviti, kako kažu najjači set pesama koji…

.

Prazna lepinja: Nismo više klinci

Zagrebački bend Prazna lepinja se nedavno vratio na scenu na najbolji mogući način - rasprodali su tri koncerta zaredom u…

.

Ako imaš ideju, posveti joj se i uspećeš

Sad Smiles je alternativni rok bend iz Poljske. Sastav u proseku ima 15 godina, a čine ga četvoro tinejdžera iz…

.

Kada izađeš na binu treba da pokažeš da si ranjiva

Kantautorka iz Mostara Anita Šunjić pobednica je nedavno održanog TAKT festivala u Novom Sadu. Nastupila je sa pesmom "Nešto lepo…

.

"Čovek patka": Početak novosadskog panka iz ugla glavnih aktera

Sinoć je u Kulturnom centru Novog Sada publici predstavljena knjiga "Čovek patka" koja treba da čitaocima da detaljniji uvid u…

.

Nedeljni vodič od 26. septembra do 2. oktobra

Navikavanje na jesenji period može da bude teško i depresivno, ali tu je gomila zanimljivih događaja koji će vam pomoći…

  • 13:20 Pesma dana
  • 13:30 O tome se priča
  • 13:50 Tehnologija
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo