...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Warpaint: Spajanje u pokretu

20.05.2022.

U današnje vreme sve je moguće, pa i to da pre nepune dve nedelje četiri devojke iz Kalifornije okupljene pod imenom Warpaint objave novi album, a da ih već za 15 dana slušamo uživo na prvom izdanju festivala "Vila" u Vrdniku i to besplatno. I šta je tu još zanimljivo? Možda korona ima veze s tim.

.

Četiri vile iz Kalifornije: Warpaint

Jer, koliko god to čudno zvučalo, postoji jedna dobra strana kolektivnog ludila, poznatijeg kao "pandemija", kroz koje smo prošli u proteklih par godina. A to je da su brojni umetnici, posebno muzičari, imali dovoljno vremena da pripreme i završe projekte koje su započeli pre ili su bili inspirisani tokom pandemije. Mnogi od njih to i ne kriju, jednostavno, neminovna rutina u koju upadne većina autora odvija se u ritmu "snimaj, objavi, promoviši, sviraj" i tako u beskraj. U takvoj kolotečini nema previše vremena za studioznost, za razmišljanje, doterivanje, "peglanje"... Upravo to dobili su tokom pandemije i zato ne treba da iznenađuje gomila dobre muzike kojom smo zasuti u poslednjih godinu dana.

Tačno se to dogodilo i bendu Warpaint. Devojke iz Los Anđelesa su poslednji album "Heads up" objavile još 2016. i posle zavidnog uspeha te ploče i svetske turneje na kojoj su, pored ostalih, svirale i sa Depeche Mode, Harijem Stajlsom i bendom Foals, povukle su se u svoje privatne živote. Neke su se fokusirale na solo projekte, druge su se posvetile porodici, ali su, barem tako kažu, ostale u stalnom kontaktu. Jednostavno, Warpaintu je bio potreban predah. A onda, kada su 2019. godine krenule sa pisanjem pesama i snimanjem probnih snimaka u studiju Joshua Tree, koji je u vlasništvu bubnjarke Stele Mozgave negde duboko u kalifornijskoj pustinji, stigla je pandemija. 

Rad su prekinule, ali im je iznenadno slobodno vreme donelo pregršt drugačijih kreativnih mogućnosti, kakve do tada nisu imale. Radile su na pesmama odvojeno, slale jedna drugoj neke segmente, demo snimke, solo gitare i uvodne ritmove. Gitaristkinja Tereza Vajmen nedavno je ispričala da je od deset novih pesama na albumu "Radiate like this", koji se pojavio početkom maja, samo jedna urađena na način na koji su stvarale ranije – sve zajedno, najčešće u prostoriji za vežbanje ili na tonskim probama pred koncerte, što im je, inače, omiljena kreativna metoda. 

 

Singl "Disco//Very - Keep It Healthy" sa albuma Warpaint (2014)

"'Radiate Like This' hvata ono što je oduvek bila magija Warpainta, a to je suptilna interakcija četiri odvojena dela koja se spajaju u pokretu. Sa druge strane, na neki način dozvoljava svakom pojedincu da sija malo svetlije", opisala je Tereza novi album svog benda. U jednoj od prvih recenzija, objavljenoj u čuvenom New Musical Expressu, stoji i ovo: "Poslednji put kada je Warpaint objavio ploču, 2016. godine, Donald Tramp još nije ni bio predsednik, niko nije čuo za TikTok, Bili Ajliš je bila viralna Soundcloud senzacija, a COVID-19 je bio tri godine daleko od promene sveta. Nakon ultra-ubrzanih šest godina moglo bi se pomisliti da će se pokolebati u traženju svog uporišta. Ali, veliki bend ne mora da bude vezan ni za jedan trenutak, već samo u kontaktu jedni sa drugima i sa samim sobom. To dokazuju četvrtim albumom 'Radiate Like This"'.

warpaint1 jpeg

Sada je 2022. i potpuno je neverovatno da je od pojave Warpainta na svetskoj sceni prošlo čak 12 godina. Bend je nastao znatno ranije, još 2004, ali se debi album "The Fool" pojavio 2010. godine. Od početka su publiku osvojile plutajućom, maglovitom, fluidnom down-tempo zvučnom slikom i sugestivnim vokalima nalik na Au Pairs ili Cat Power. U skladu sa svojim kalifornijskim bekgraundom, kroz karijeru su uspešno surfovale kroz žanrove, od low-fi elektronike i trip-hopa do obilja hip-hop elemenata na albumu "Heads up", zaokružujući time svoj klasični indie pop zvuk koji se, ako je to baš neophodno, može upotrebiti kao termin za žanrovsko određivanje onoga što devojke iz Warpainta sviraju.

Zanimljivo, negde na početku karijere, u vreme pre i oko prvog albuma, blisko su sarađivale sa dvojicom članova Red Hot Chili Peppersa – Džon Frušante (sadašnji, ali i gitarista u nekoliko ranijih faza RHCP-a) bio je producent EP-a "Exquisite Corpse" 2009. godine, možda i zbog toga što je u to vreme bio momak gitaristkinje i pevačice Emili Kokal. A Džoš Kinghofer, gitarista Pepersa u periodu od 2009. do 2019, dakle u vreme dok Frušante nije bio u bendu, na tom EP-u svirao je bubnjeve i gitare!

"Champion", prvi singl sa novog albuma "Radiate Like This" (2022)

Na kraju, ono što je za nas u ovom trenutku verovatno i najvažnije, Warpaint nisu objavile novi album pre dve godine, već pre dve nedelje. Jer, upravo nam je to što devojke ovih dana kreću na promotivnu turneju albuma "Radiate Like This" omogućilo da ih uživo gledamo 5. juna na festivalu "Vila", u Vrdniku na Fruškoj gori, u okviru programskog luka "Heroine" Evropske prestonice kulture. Ulaz na festival je slobodan, pa iskoristite priliku da ove četiri omamljujuće vile čujete i vidite uživo. 

(Oradio)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Šumska rok simfonija

Nastup rok dive vanserijskog glasa Tarje Turunen obeležio je drugo veče festivala "Vila" koji se ovog vikenda održava u Vrdniku.…

.

Vile osvojile Frušku goru

Uz koncerte i dečiji program juče je počeo festival "Vila" koji se do nedelje 5. juna održava u Vrdniku, na…

.

O položaju žena treba uvek da se priča

Festival "Vila", koji se od 3. do 5. juna održava u Vrdniku na Fruškoj gori, posvećen je ženskom stvaralaštvu i…

.

Da li je novac (preko) potreban ili dovoljan uslov za sreću?

Zamislite da preko noći postanete milioner? Da li bi ta novonastala situacija bila garant radosti ili bi donela i opterećenje,…

.

Deca su željna kvalitetnih i lepih priča

Jedan od najvećih ovogodišnjih bioskopskih hitova, film Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim", biće prikazan u nedelju 5.…

.

Talentovanu decu treba animirati da se bave muzikom, posebno devojčice

Maja Cvetković, osnivačica, pevačica i spriritus movens benda E-play, prepoznatljivo je lice domaće alternativne rok scene, na kojoj je više…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo