...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

O položaju žena treba uvek da se priča

02.06.2022.

Festival "Vila", koji se od 3. do 5. juna održava u Vrdniku na Fruškoj gori, posvećen je ženskom stvaralaštvu i inspirisan uspešnim ženama iz istorije Srbije koje su pomerale granice u svojim oblastima delovanja. Jedan od događaja na festivalu biće i razgovor o ženama u muzičkoj industriji, koji će 5. juna sa publikom i učesnicama Rok kampa za devojčice voditi Maja Cvetković, basistkinja i spiritus movens benda E play i autorka emisije Bunt na RTS-u Branka Glavonjić.

.

Branka Glavonjić, foto: Gordan Jović/RTS

"Lično sam raspoložena da proširimo temu, da razgovor ne bude samo o položaju žena u muzičkoj industriji, već i šire - šta se sve očekuje od žene danas. Po mom mišljenju, položaj žene u našem društvu nije se mnogo promenio u odnosu na položaj, na primer, moje bake. Samo što to sve danas drugačije izgleda, drugačije je upakovano”, kaže Branka Glavonjić. 

Prema njenim rečima, žena je oslonac današnje porodice i od nje zavisi da li će ona funkcionisati uspešno ili ne. Isto tako, od žena se dodatno očekuje da savršeno izgledaju, uvek budu raspoložene, imaju vremena za sve, što je, kako Branka tvrdi, "stvarno nemoguće, jer su žene preopterećene". 

"Mislim da je uvek potrebno da se priča o položaju žena, posebno u Srbiji. Ima mnogo nasilja u porodici, mnogo situacija u kojima danas, u 21. veku, žena nema nikakvo pravo glasa. Zanimljivo je da se toj temi ne ćuti, priča se, ali se ništa ne pokreće. Lepi događaji kao što su 'Vile' ili muzički festivali uopšte, možda i jesu mesto odakle bi trebalo da se pokrene pitanje položaja 'običnih' žena u Srbiji", ističe Branka.

branka glavonjic3 jpeg

Branka i članovi benda Eyesburn u emisiji Bunt

Kada je reč o ženama u muzičkoj industriji, u poslednje vreme ih ima sve više i rade na različitim poslovima, od kreativnog stvaralaštva, preko marketinga i promocije, do logistike. Ima ih i u rok novinarstvu, čak, govoreći o novinarstvu uopšte, možda ih ima i više nego muškaraca. Problem je, međutim, u tome koliko je onih žena koje su na vodećim pozicijama.

"Kad pogledam našu scenu, koliko mi zaista imamo autorki, frontmenki, osim Maje? Ona je osoba koja vuče bend, koja je sve u tom bendu. Vrlo je malo takvih primera. Ili, ako pogledamo primer emisije Bunt, koja dogodine ulazi u 20. sezonu, koliko je samo muka bilo da se ona održi na javnom servisu”, ističe Branka.

Na Bunt rok festivalu, proisteklom iz emisije Bunt, u početku je bilo malo bendova sa ženama u svojim redovima, iako je već pobednički bend iz prve sezone Dingospo Dali, imao ženski vokal. Kasnije su, prema Brankinim rečima, počele da se pojavljuju i bubnjarke, basistkinje…

branka glavonjic2 jpeg

Branka i Maja sa članovima jednog od ranijih žirija Bunt rok festivala

Upravo će insertima sa Bunt rok festivala biti i ilustrovan razgovor koji će voditi Branka i Maja. Takođe, publika će videti i inserte iz spotova benda E play i video o tome kako izgleda priprema jednog spota.

"Svaka ima neki svoj stav o poziciji žene, negde se i ne slažemo, možda to i nije loše. Voleli bismo da to bude interaktivno, da bude publike koja će biti zainteresovana za tu temu i da ćemo sa njima o tome moći da porazgovaramo", kaže Branka Glavonjić.

Posle razgovora koji je zakazan za 16 časova, dva sata kasnije na programu je i koncert benda E play na festivalu "Vila". Ulaz na sve programe festivala je besplatan za posetioce.

(Oradio)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Talentovanu decu treba animirati da se bave muzikom, posebno devojčice

Maja Cvetković, osnivačica, pevačica i spriritus movens benda E-play, prepoznatljivo je lice domaće alternativne rok scene, na kojoj je više…

.

Vredi pročitati: "Za sutra najavljuju konačno razvedravanje"

Maja Cvetković iz beogadskog benda E play ove nedelje preporučila nam je knjigu jednog domaćeg autora.

.

Dvadeset godina slobode!

Beogradski bend E-Play promovisaće novi album “Sloboda” i istovremeno proslaviće dve decenije postojanja koncertom 24. novembra (21:00) u dvorani “Amerikana”…

.

E-play ima novi spot

Bend E-play objavio je novi singl "Srešćemo se neki drugi put" koji je ujedno i najava njihovog petog studijskog albuma.

.

E-play: Novi materijal je opet potpuno drugačiji

E-play je na Lovefestu razvalio! Počeli su u mraku, polako, taman da zaintrigiraju publiku, koja je nestrpljivo iščekivala ludilo. I…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo