...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Muzika / Festivali

Šumska rok simfonija

05.06.2022.

Nastup rok dive vanserijskog glasa Tarje Turunen obeležio je drugo veče festivala "Vila" koji se ovog vikenda održava u Vrdniku. Mnogobrojni posetioci su odlučili da ovu toplu i sparnu subotu osveže boravkom u prirodi i uživanjem u muzici, ali i brojnim zanimljivim programima.

.

Juče je na prostoru kod hotela "Fruške terme" bilo zaista za svakoga po nešto - od dečjih bajki, preko projekcije filma "Zbornica" i pozorišne predstave, sve do odličnih koncerata. Da će veče u Vrdniku biti prepuno ljudi, bilo je očigledno već na novosadskoj Železničkoj stanici, odakle polazi organizovani prevoz. Autobusi su već na prvoj stanici bili puni, tako da je vožnja do Fruške gore bila prava avantura.

film png

Projekcija filma "Zbornica"

Amira Medunjanin je uz Vojvođanski simfonijski orkestar uvela publiku u ovo magično planinsko veče. Pored dobro pozatih bosanskih sevdalinki, koje Amira izvodi na maestralan način, bilo je tu pesma koje nisu često na njenom repertoaru. Publika je u pojedinim trenucima preuzimala "glavnu ulogu" i pevala neke od pesma.

predstavavila1 png

Akteri predstave "Udade se Živka Sirinićka"

Jedinstvena plesna predstava "Udade se Živka Sirinićka" na poseban način je kroz moderne plesne pokrete predstavila motive iz istoimene tradicionalne narodne pesme. Noć i šumski mir bili su idealni za ovakvu vrstu performansa, jer su u prvi plan istakli ono najbitnije a to su pokret i zvuk, koji su ovom prilikom savšeno uklopljeni.

tarja2 jpg

Glavna zvezda večeri je definitvno bila Tarja Turunen. Brojna publika je sa nestrpljenjem čekala 23 časa i početak njenog nastupa. Bilo je tu ljudi različitih godišta, ali najviše onih koji su odrastali tokom prve decenije 21. veka u vreme kada je Tarja bila deo benda Nightwish.

Ovaj koncert je za mnoge jednostavno bio ostvarnje snova iz detinjstva. Već sa prvim rifovima u publici je nastao tranas, ruke su poletele u vis, a glave su mahinalno letele gore-dole. Tarja je na početku koncerta publiku pozdravila na srpskom jeziku, što je izazvalo opšte oduševljenje. Sve je završneno, simbolično, kompozicijom "Until My Last Breath".

tarja1 jpg

Tajra Turunen

Poslednji dan festivala "Vila" obeležiće nešto mekši zvuk i nastupi sastava E playNatali Dizdar, violistkinje Tabee Cimerman i američkog indi rok benda Warpaint. Biće organizovan i razgovor o ženama u muzičkoj industriji, ali i projekcija filma "Leto kada sam naučila da letim", dok ljubitelje teatra očekuje predstava "Prah".

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vile osvojile Frušku goru

Uz koncerte i dečiji program juče je počeo festival "Vila" koji se do nedelje 5. juna održava u Vrdniku, na…

.

Talentovanu decu treba animirati da se bave muzikom, posebno devojčice

Maja Cvetković, osnivačica, pevačica i spriritus movens benda E-play, prepoznatljivo je lice domaće alternativne rok scene, na kojoj je više…

.

Simon Lamsma: Rođena violinistkinja

Holandska violinistkinja Simon Lamsma jedna je od onih srećnica koje su oduvek znale čime žele da se bave u životu. Već…

.

Sopran koji je promenio hevi metal scenu

Lik i delo finske pevačice Tarje Turunen mogu da se opišu kao spoj dva sveta, koja na prvi pogled izgledaju…

.

Vile osvojile Frušku goru

Uz koncerte i dečiji program juče je počeo festival "Vila" koji se do nedelje 5. juna održava u Vrdniku, na…

.

Počinje festival "Vila": Vikend escape na Frušku goru

Od danas, putevi Evropske prestonice kulture vode u Vrdnik, na festival "Vila". Vikend u prirodi, u nacionalnom parku, uz brojne…

  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo