...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Deca su željna kvalitetnih i lepih priča

01.06.2022.

Jedan od najvećih ovogodišnjih bioskopskih hitova, film Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim", biće prikazan u nedelju 5. juna na prvom festivalu "Vila" koji će od 3. do 5. juna biti održan u Vrdniku na Fruškoj gori. 

.

Biće to prilika da publika na festivalu i to ne samo ona mlađa, pogleda film koji je od 16. februara, kada je premijerno prikazan, do sada videlo oko 200.000 gledalaca u regionu. Film je do sada prikazan na nekoliko međunarodnih festivala za decu i mlade, internacionalna premijera bila je na festivalu Buff u Malmeu, a nedavno ga je videla i publika na festivalu u Zlinu, u Češkoj.

"Mlada publika se pokazala kao najvažnija za ovaj naš film. Najviše su dolazili na projekcije, nekako su najviše ludovali za filmom i u bioskopima i na mrežama. Slavili su se rođendani u bioskopima, škole su išle organizovano sa nastavnicima i to je ono što nas je i učinilo najsrećnijim u vezi sa ovim filmom", kaže producent filma Milan Stojanović.

leto kada sam naucila da letim2 jpeg

Snježana Sinovčić, Olga Odanović i Klara Hrvanović u filmu "Leto kada sam naučila da letim"

Milan dodaje da već dugo čvrsto veruje da filmovi za decu ne moraju da budu samo edukativni, već mogu da postanu i bioskopski hitovi, pre svega zato što nema kvalitetnog sadržaja za decu. 

"Deca su zaista željna kvalitetnih i lepih priča, kao što je 'Leto kada sam naučila da letim' i to se osećalo još na nivou knjige. Mi smo samo imali zadatak da pokušamo tu knjigu Jasminke Petrović da pretvorimo u film i srećom, uspeli smo u tome. Mislim da ovaj incident ima tendenciju da postane trend, sada Filmski centar Srbije ima i konkurs namenjen filmovima za decu, sve više interesovanja postoji da se takvi filmovi rade", kaže Milan.

Nakon projekcije filma, koja će biti u nedelju od 21 čas, sa publikom će razgovarati glavna glumica Klara Hrvanović i reditelj Radivoje Raša Andrić. 

"Mislim da će Klara biti najveća atrakcija, postala je baš, onako, velika zvezda. Radujemo se susretu sa publikom na festivalu", kaže Milan Stojanović, koji će takođe biti na festivalu sa članovima ekipe filma.

leto kada sam naucila da letim3 jpeg

Jasminka Petrović, Klara Hrvanović i Raša Andrić

U filmu "Leto kada sam naučila da letim", dvanaestogodišnja Sofija mašta o kampovanju sa ekipom i svom prvom poljupcu. Ipak, primorana je da letovanje provede u trošnoj porodičnoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom i luckastom baba-tetkom Luce. Bez društva, dometa i interneta, Sofijin život na Hvaru je pakao, ali monotoniju ubrzo prekida neobično ponašanje bake Marije.

Film će uskoro, zahvaljujući internacionalnim distributerima, videti i gledaoci u Poljskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Norveškoj i još nekim zemljama. Takođe, očekuju su i projekcije na međunarodnim festivalima, posebno onima koji su specijalizovani za decu i omladinu, kao što je Giffoni film festival u Italiji.

Porodični festival "Vila" održava se ove godine po prvi put u Vrdniku na Fruškoj gori, kao deo programskog luka "Heroine" Evropske prestonice kulture. Svi programi na festivalu su besplatni za publiku.

(Oradio)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Stiže Netfliksova "Porodica Adams"

Nova Netfliksova serija "Sreda" usredsređena je na jedinu ćerku Mortiše i Gomeza.

.

Stevan Subić preporučuje Farenhajt 451

Stevan Subić, zrenjaninski strip autor punom parom radi na stripu o Zagonetaču, za koji scenario piše holivudski glumac Pol Dano.…

.

Saut park slavi 25 godina, u najavi još minimum pet sezona

Autori serije Parker i Stoun nedavno su potpisali ugovor vredan 900 miliona dolara za nastavak produkcije serije za sledećih pet…

.

Rik i Morti našli put do Srbije

Rik i Morti, likovi iz crtanog filma koji kroz šalu i naučno fantastične motive kritikuje različite ustaljene društvene prakse, edukuje…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. avgusta

Sredinu avgusta obeležiće uglavnom filmske projekcije, ali tu su i zanimljive žurke koje možete da posetite.

.

Predator i Komanči - nastavak koji ne vređa inteligenciju

Od kada je Arnold Švarceneger, 1987, godine uspeo da savlada Predatora u gustišu centralno-američkih prašuma, Holivud traži recept za kvalitetan…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo