...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Muzika / Festivali

Pank nije mrtav dok su mu deca živa!

15.08.2016.

Svoj boravak na ovogodišnjem, sjajnom, festivalu Punk Rock Holiday shvatio sam kao jedan simboličan povratak u prošlost (ili budućnost) jer sam pre tačno dvadeset godina željno čekao takvo nešto i kod nas. Naravno, to je bila samo jedna nerešiva hipoteza usled pomenute dekade "preživljavanja", pa sam tek sada uspeo da zatvorim davno zacrtani krug.

.

Nekako s leta, čitava jedna nova generacija publike sliva se poput neke žestoke reke u prekrasni gradić Tolmin na severozapadu Slovenije. Bilo da su to u pitanju metal glave (Metal Days), razni umetnički performansi i koncerti (Sajeta), sinovi i kćeri Jamajke (rege festival Overjam) ili pak ljuti pankeri (P.R.H.), ovaj mali kutak planete nudi svom posetiocu ceo jedan paket zagarantovanog provoda.

Pored festivalskih noći, dani se i te kako dobro mogu organizovati, pa su tako na meniju razna jela. Od slatkog pešačenja, preko začinjene vožnje brodićem ili kajacima, preko aromatične biciklističke ture u stilu Gunisa (istoimeni film iz 1985.) pa sve do turističkih obilazaka raznih prirodnih lepota. Okej, mnogima je jedina dnevna disciplina bila spavanje u šatoru na dvesta metara nadmorske visine ili je to bio obilazak raznoraznih trgovinsko-uslužnih objekata. Razumem sve te mlade pankere, oni su živeli za noćne aktivnosti, a ove godine P.R.H. je naprosto eksplodirao od koncerata i uzavrele atmosfere.

U stvari, mislim da se pank(rock) u vidu trećeg ili sada već stotog talasa, ponovo vratio među mlade subkulturaše! Prvi je bio početkom osamdesetih, drugi sredinom devedesetih... I da se sad ne bavim vikipedijskim istraživanjima, jednostavno je porodio neku novu generaciju spremnu da istraži zaostavštinu veoma plodne prošlosti, ali isto tako i da prihvati savremene tokove, način razmišljanja, vrstu aktuelnih tetovaža i odevnih kombinacija.

punk rock holiday

Ovaj veoma dobro organizovan festival bio je rasprodat već u aprilu (!), tako da je pozitivna energija visila u vazduhu i raširila se po svim stranama sveta. Društvo iz Velsa, Australije, mnogobrojni šatori iz Nemačke, Italije, Holandije novinari iz Španije, Srbije, Brazila (eto nekog kome ni Olimpijske igre nisu zanimljive. U prevodu: Bolje OI! nego O.I.), upotpunili su tu sliku sveta na jednom mestu, gde se razumeju samo zakoni poštenog provoda i neumornog stejdždajvinga.

Pošto sam u ranijim tekstovima pravio osvrt o prva tri dana, sada je na red došao i završni. Pardon, veče. E, za mene je ono počelo nastupom simpatičnog pop/punk benda iz Eksetera (Engleska) koji stvara pod imenom Muncie Girls. Ovaj trio stvarno je bio iznenađen posetom (oko 3.000 ljudi), pa su odmah na početku, logično, priznali kako im je koncert na P.R.H. sigurno najbrojniji u karijeri. Sve te lepe melodije i dopadljivi aranžmani pomešani sa melanholičnim glasom odlučne i živahne Lande Hekt uspele su da dopru do slovenačke publike kojoj je sigurno trebao i jedan ovakav muzički tretman, posle mnogobrojnih žestokih nastupa koji su protutnjali kroz protekle dane. Muncie Girls i dalje promovišu svoje hitično izdanje, album prvenac "From Caplan To besize" pa eto vam perfektni soundtrek dok polako odbrojavate dane za povratak u školu. A ako pišete nekakav dnevnik letnjih avantura, onda obavezno njegove stranice okitite tekstovima ovog benda.

total chaos

Mladi su završili svoje mini vinjete o post-tinejdž depresiji, da bi se potom na binu popeli neki mnogo stariji likovi. Total Chaos su nastali 1989. u Kaliforniji, a odlikuje ih stariji i siroviji gitarski pank zvuk, tako da cela ekspresija vuče ka engleskoj obali i svim tim bendovima sa početka osamdesetih. Dobro, matorci to sve rade iskreno i do kraja i po davno zacrtanom planu, samo što ja nisam imao živaca za takvu ekspresiju. A nije ni publika koja je ove godine nesumnjivo stala u taj američki kalup pank roka.

nfaa

E, tu dolazimo i do sledećih vinjeta iz osamdesetih godina, švedskih No Fun At All. Sada već stariji i ozbiljniji, a bogami i izmoreni od dnevenih "zrelih" poslova, ponovo su utehu pronašli u koncertima i putovanjima po svetu. Poslednji album (Low Rider) izdali su 2008. a cela ova nova frka krenula je pre tri godine. Prema rečima pevača i frontmena ove grupe, Ingemara Jansona, pank rok je nekako preživeo i ponovo osvanuo u novom svetlu. Ovoga puta pred publikom koja se nije ni rodila kada je izašao prvi album grupe. Sve se to izjednačilo kada je krenuo njihov set i stvarno je pozitivno bilo videti ljude koji pred surovim kapitalizmom i dalje beže samo sa svojim gitarama, pojačalima i pesmama. Možda su tek sada shvatili da pesmu "The time of my life" mogu pustiti iz početka.

Odlična svirka i perfektan uvod za još jedan švedski as u rukavu, heroje oid imenom Millencolin. Ko je (opet devdesetih) čitao fanzine, zna da smo se sa ovim bendom i njegovim frontmenom Nikolom Šarčevićem upoznali na stranicama kultnog novosadskog glasila "Tri Drugara". I tačno dvadeset godina posle, prisustvovao sam zatvaranju letnjih pankerskih igara uz ovaj bend! Počeli su žestoko, pesmom "Egocentric Man" koja otvara prošlogodišnji album "True Brew" a već sa trećom stvari su nas oduvali jer niko nije stajao u mestu uz generacijski hit "Twenty Two". Međutim, kako je koncert odmicao, tako se i bend polako umarao, imao problema sa gitarskim pojačalom, pa se sve nekako svelo samo na puko preživljavanje na bini. Ni uvežbane koreografije (kao i raspored ko će od članova benda da se obrati publici) nisu baš probudile po malo pospanu atmosferu na bini. Ma nema veze. Svaki panker ima svoj loš dan ali je tu zato publika koja je uvek spremna da preuzme odgovornost dobrog provoda. Uz poslednje taktove pesme "No Cigar", sa kojom je bend završio nastup, čitava jedna armija ljudi nesmetano se popela na binu i tako, umesto vatraometa, pustila sve te boje koje su označile kraj ali i ponovno okupljanje na starom mestu.

millencolin

Odličan after parti nastavljen je na prohladnoj plaži gde su pale veoma zabavne pank karaoke i to bez propratnih tekstova na ekranu! Bend naoštren, a na repertoaru mešano meso. Ko je znao-taj se dokazao i pokazao, a pobednica ove manifestacije, po mojoj oceni, bila je takmičarka koja je bez greške otpevala Rancid himnu "Roots Radicals". Eto joj ideje da napravi jedan verodostojan tribjut bend ovom kultnom kalifornijskom bendu.

Ako ovom tesktu pridodajemo i matematičke funkcije, onda treba spomenuti u cifru posetilaca koja je dostigla rekordnu brojku od 5.000 ljudi, a karte za sledeći festival već se nalaze u prodaji! Imena hedlajnera se još uvek ne znaju, ali Punk Rock Holiday danas ima veliko ime, dani slave tek prestoje, jer mi se čini da se ovaj pelcer dobro primio na mlade i sve one koji će svoj povratak u budućnost ispratiti sa muzikom u ušima i visoko dignutom pesnicom. Aj, za kraj, da bacim i neku odgovarajuću varijaciju na temu. Dakle: Tolmin, so long and thanks for all the shows! 

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Vodič kroz letnje festivale u regionu

Konačno je hajp oko korone gotov, barem tako izgleda trenutno, pa se neki aspekti života vraćaju u normalu. Nismo više…

.

Do sledećeg pankerskog praznovanja!

Rastanci su nešto najteže na svetu. Posebno ako je u pitanju rastanak sa jednim od najlepših festivala. Mini uteha mogla…

.

Magija Tolmina i misterija tolminske kiše

Jedna od najboljih stvari kod festivala Punk rock holiday jeste činjenica da su kapije otvorene od jutra do mraka. Ovo…

.

Pankerski praznik na kiši!

Pank rok se najlepše sluša na raspustu (ako ste srednjoškolac), uz neki prigodan i hladan napitak, a sunce je nezobilazna…

.

Počinje Punk rock holiday!

Tradicionalni letnji pankeraj u Tolminu zvanično počinje. Warm-up day očekuje nas za samo nekoliko sati, a potom još četiri dana…

.

Tradicionalni letnji pankeraj u Tolminu

Još jedno izdanje festivala Punk rock holiday biće održano u Tolminu, u Sloveniji. Posetioce očekuje pet dana odličnih pank koncerata,…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo