...
TRENUTNO22:00 - 00:00Floating Sounds

Muzika / Festivali

Na koji ćeš festival ovog leta?

03.06.2024.

Počinje još jedna letnja muzička festivalska sezona u Srbiji, sa raznovrsnom ponudom. Ima festivala koji traju decenijama i novih koje treba podržati, jer doprinose razvoju lokalne muzičke scene, turizma i ekonomije.

.

Na severu Banata, u opštini Kanjiža, nalazi se selo Orom. Tamo se već deset godina organizuje Malom festival, nazvan "Festival vetrenjača", po vetrenjači na salašu na kome se održava. Ove godine od 8. do 10. avgusta sviraju britanski veterani Stereo MCs, a biće tu još mnogo atraktivnih imena iz regiona, priča Lea Blaško iz organizacije festivala.

"Eyesburn slavi 30 godina postojanja sa nama. Biće tu i Belga iz Mađarske, interesantan sastav iz Francuske i Etiopije – Ukadan. Iz Češke dolazi Toot ansambl. Mnogima poznat mađarski sastav Anima Sound System takođe dolazi. Biće tu Profesor Čonta i Patka, Goblini, Kanda Kodža i Nebojša i Vuča iz Darkvud Daba. Dvojac iz Čilea – Organic elemental, prijatelji festivala Bas i Stega, Kilo Kilo banda i mnogi drugi", kaže Lea.

orom2

Festival takođe nudi i dnevne sadržaje, tribine, radionice, zabavu za klince, tako da je i "family friendly". Imaju i bazen i kamp. Uz trodnevne ulaznice, koje su sada 4.500 dinara, sadržaji su besplatni.

Lea poziva volontere da se priključe timu. Krajem juna biće organizovana i promo žurka u KC Matka u Novom Sadu.

Pankeraj u Ladovici

Ako volite pank, sigurno znate za bend Cepeni Ćunci i njihov festival "Pivski" koji organizuju pojačani mladim snagama iz bendova Hidrogen i Midlfinger, u selu Ladovica kod Vlasotinca. Sve je počelo još devedesetih na tribinama FK Progres, kao vid podrške klubu, kaže Milan Ignjatović iz benda Cepeni Ćunci.

U tri decenije, nema ko nije svirao na malom terenu u Ladovici. Ove godine, program se održava 19. i 20. jula.

Pivski 1

"Dolaze Dža ili Bu, Poslednji udar iz Makedonije, Čvrge iz Požarevca i Van Žulj. Druge večeri sviraju Sunshine i Šank iz Zagreba, sa kojima smo svirali i već deset godina pokušavamo da ih dovedemo. Tu su još Ćunci i Hidrogen", najavljuje Milan.

Kako dolikuje poštenom "panksu", našeg sagovornika smo zatekli na gradilištu u Beogradu. Kaže da su svi dobrodošli u Ladovicu, gde zna da se skupi i do hiljadu ljudi. Postoji organizovano spavanje, a uputstva potražite na stranici "Festival Pivski 1989 Ladovica".

Rege i dab na Ždrebanu 

Ljubitelji regea i rastafarijanskog pokreta posećuju Gornji Milanovac, izletište Ždreban, gde se u julu održava Natural Mystic festival, DIY festival u organizaciji ekipe iz benda Jahmessenjah. Organizuju ga 11. put i do sada je bio besplatan. Od ove godine uvode donatorske karte od 500, 1.000 i 2.000 dinara. Spremili su osam koncerata i više od 15 "lajv" nastupa, sound sistema, MC-jeva, kaže Boban Jeremić iz organizacije.

natural 1

"Hedlajneri su Wicked Dub Division iz Italije i Donovan Kingjay, Englez jamajčanskih korena, sa beogradskim bendom Soul Craft. Imaćemo Sr Wilsona iz Španije i austrijski dub bend Dub Tribe Rising. Tu su i domaći bendovi Dečja radost i Priroda društva. Iz Slovenije dolaze Groove Evolution i bend Raggalution Ove godine biće dva stejdža, jedan sa živim nastupima a drugi će biti sound ystem, "zvučni zid" koji donosi ekipa sa slovenačkog festivala "Roots in the woods".

Na Ždrebanu postoji kamp, a možete posetiti i Takovo, mesto Prvog srpskog ustanka, spomenike ili muzej. Festival se održava od 19. do 21. jula.

Jedan od novajlija među festivalima je "Slaughter Fest", festival umetničkih horor filmova i hevi metal muzike, u Doljevcu kod Niša. Pre dve godine, na prvom festivalu, prvih sto posetilaca dobilo besplatno pivo i kokice! Prikazuju se autorski, eksperimentalni i dugometražni horori, a muzički program je interesantan.

sloter 2

Tu je još nekoliko interesantnih festivala. Što se tiče elektronike, Summer3p na Paliću je afirmisan u toj branši, a ove godine se održava od 26. do 28. jula.

Mountain Music Fest na Divčibarama je izašao iz okvira lokalnog i postao mejnstrim, ali dalje ima šarm manjih festivala i intimnu atmosferu. Održava se od 2. do 4. avgusta.

Podsećamo na lokalni novosadski Blokstok, koji se održava 7. jula u Železničkom parku. Sviraju Atheist Rap, Sunshine, Blaža i Kljunovi, Majkan i Amajlija. Ulaz je besplatan.

Tu je i Mount of Artan festival, zanimljiv za ljubitelje stoner muzike i mističnog ambijenta Rtnja.

Za opširnije informacije o ovim festivalima poslušajte novu epizodu ŠpacirBećara na podkastu Oradija.

M. Jakovljev

Fotografije:
malomfesztival.com
FestivalPivski1989Ladovica 
https://naturalmystic.info
https://slaughterfestival.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Džinovska buba i vrući ritmovi na Gradić festu

Ovogodišnji 24. Festival uličnih svirača – Gradić fest otvoren je tradicionalnom povorkom koju su predvodili “Microcosmos” - Planète Vapeur iz Nice…

.

Joker Out: Snovi se ostvaruju

Joker Out su uspeli za svega nekoliko godina da poruše sve granice. Jedan bend iz Slovenije je postao poznat širom…

.

Oliver Tri: Na sceni sebe pojačavam na maksimum!

Jedan do muzičara koji su obeležili prvo veče ovogodišnjeg EXIT festivala je definitivno Oliver Tri (Tree). Mešavinom pop, rep i…

.

Baby Lasagna: Prvi put u Srbiji i odmah hedlajner na Exitu

Baby Lasagna sinoć je nastupio prvi put na Exitu pred najbrojnijom i najboljom publikom, kako je sam istakao. Tokom nastupa,…

.

ZHIVA: Snaga muzike u prevazilaženju ličnih teškoća

Iva Pažin ZHIVA, napravila je veliki korak na domaćoj muzičkoj sceni debitantskim albumom "Preterujem". Album se sastoji od devet originalnih pesama…

.

Za Arsenal toliko!

Kada pomislim na Kragujevac padnu mi na pamet dve stvari, jedan nepretenciozan domaći film o dobrim ljudima, bez psovki, ali sa…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo