...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Dub Pistols: Još jedan novi album i 20 godina u najavi

10.07.2016.

Neki bendovi koji nastupaju na Exit festivalu, zapravo prave svoj veliki comeback. Jedan od takvih je i Dub Pistols, koji posle nekog vremena ima novi album "Return of the Pistoleros". Osim novog albuma tu si novi mladi članovi, a bend je ogroman, na bini ih ima sedmorica i zajedno su napravili neverovatno dobru atmosferu na Fusion Stageu u subotu.

Gost O radija bio je osnivač benda i pevač Barry Ashworth, koji je rekao da je za Exit već čuo i da odavno želi da svira tu, jer iako nastupaju tri puta nedeljno na nekom festivalu, nikada nisu videli ovako magičnu lokaciju.

.

Barry i Dub Pistols u studiju Radija Novog Sada na Exit festivalu  2016.

Svi su čuli za Exit. O ovom festivalu se zbog prelepe lokacije priča po celom svetu.

Na Exitu promovišete novi album?

Ne samo da promovišemo album "Return of the Pistoleros", već smo napisali i novi album i sada sviramo pesme i sa njega, da vidimo kako publika reaguje. Plan je da novi materijal izađe u februaru sledeće godine.

Poznati ste po tome što ste radili soundrack muziku za filmove, poput Blade 2, kao i za neke video igrice, što je veoma zabavno. Igrate li još igrice ili samo svirate?

A da! Igramo dosta igara, jer veliki deo naših života porovodimo na putu i u tour busu, a i odrastao sam na njima kao i svi mi. Zaista je mindblowing momenat kada vidiš i čuješ da je neka tvoja stvar završila u video igrici.

Koja je razlika raditi na pesmi za igricu ili film od rada na albumima?

Najčešće se za igrice, a i za filmove, biraju pesme koje su već napisane, koje već postoje. Ali je zaista čast kada te pitaju da učestvuješ u takvom projektu. Muzika koju stvaram tako postaje živa i dobija novi smisao. Muzika i vizuelna umetnost idu jako dobro zajedno, i to je predivna stvar koju imam privilegiju da radim.

Kakvi su vaši planovi za naredni period posle velikog povratka na scenu?

Sledeće godine biće naš jubilej: 20 godina na sceni. Neki vaši slušaoci sigurno nisu bili ni rođeni kada smo mi već uveliko počeli da sviramo i snimamo. No proslavićemo ga još jednim novim albumom, a tu je i dokumentarac "What to Fuck Can Possibly Go Wrong" koji će predstaviti istoriju Dub Pistolsa. Moram da kažem da sve uvek krene naopako u našoj karijeri. Tako je i sa većinom drugih bendova. Sve je fantastično i onda se sruši kao kula od karata.

Kamere su nas pratile, pa se u filmu vidi kako smo se nosili sa tim teškim situacijama kada karijera ide na dole. Bilo je tu emocija, ovisnosti o drogama, alkohola, problema sa muzičkom industrijom, načinom na koji nas trtiraju... Zaista je vrlo iskren pogled na to šta se dešava sa bendovima i ljudima. Neki to sve prežive, neki ne, a mi smo tu da ispričamo priču.

Imate ogroman bend, ali primećujem i mlada lica. Da li je to način da se predstavite mlađoj publici i kako uspevate da kontrolišete tako veliku ekipu?

Ja sam kao neki "Ujka Barry". Kada imate bend, ljudi i dalje žive svoje živote, venčavaju se, imaju decu, neki imaju problema sa ovisnošću i slično... Zato je ono što održava priču i čini je svežom, da s vremena na vreme dovedemo novu, mladu krv. I ono što je najlepše, za te mlade muzičre je da i oni žive najbolje dane svog života i sjajno se provode. They have the time of their life! Za njih je ovo sve prvi put i možete videti uzbuđenje i uzivanje na svakom koncertu, i tako se to radi.

Svaki put kada mi sviramo naše pesme, to bude drugačija verzija. Praktično kao da čujete remix pesme. Naš koncert nikada nije isti, posebno ne za nas.

M.L.


Možda te još zanima:

.

Život stjuardese je organizovani haos

"Devojčice obično sanjaju o dve stvari - da budu manekenke ili stjuardese. To nikada nije bio moj san", počinje priču…

.

Dve decenije Dubioza kolektiva: Naše "dijagnoze" su sada puno teže

Zvezde treće večeri Arsenal festa definitivno su bili momci iz benda Dubioza kolektiv. Publika je uživala u energičnom nastupu, a…

.

Plivanje u moru dobre energije

Treće veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u znaku rođendanskog koncerta Dubioze kolektiv ali i brojnih interesantnih nastupa na Garden…

.

Pravo vreme za novo muzičko istraživanje

Nedavno se novim EP izdanjem publici predstavio beogradski indie lo-fi pop muzičar Luka Dubak. Izdanje, iza koga stoji etiketa "više…

.

SP u Kataru: Kako se navija bez alkohola?

Svetsko prvenstvo u Kataru završeno je za našu reprezentaciju i dugo ćemo ga pamtiti. I igrači i navijači kojih je…

.

Ljubav i bes: Posle regea i daba, čeka nas veče panka i hardkora

Sinoć je u Borisovom ateljeu na Petrovardinskoj tvrđavi počeo dvodnevni festival "Ljubav i bes". Tokom prve večeri posetioci su slušali…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo