...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Život stjuardese je organizovani haos

13.02.2024.

"Devojčice obično sanjaju o dve stvari - da budu manekenke ili stjuardese. To nikada nije bio moj san", počinje priču za Oradio Snežana Nena Obradović, profesorica italijanskog jezika i kniževnosti i stručnjakinja za odnose sa javnošću. Jedanaest godina je radila kao stjuardesa za kompaniju "Fly Emirates". Njen motiv je bio lične prirode. "Želela sam da se na neki način 'izmestim' iz postojećih okolnosti u Beogradu, gde sam živela. Putovanja nisu bila presudni motiv, iako mi je taj posao omogućio da proputujem ceo svet", priča naša sagovornica.

.

Njena prijateljica iz kompanije Dragana Marić Watson takođe živi u Dubaiju. Stjuardesa je postala odmah nakon medijskih studija u Novom Sadu i radi "u oblacima" već 15 godina.

"Imala sam veliku želju da putujem. Rekla sam majci svoj plan da budem stjuardesa, a ona je tražila da prvo završim fakultet. Diplomirala sam 15. januara, a već 16. sam imala let za Dubai", priča Dragana.

Dok razgovaramo preko Skajpa, Dragana je na takozvanom "lay-overu" u Bangkoku. Iz Dubaija je letela za Bangkok, sutradan ide za Hong Kong i onda sledi povratak u Dubai. Ovo veče je redak momenat kada ona može da bude sama sa sobom. To je i vreme kada imate priliku da vidite neki grad. Vremena je uvek malo, ponekad samo par sati, zato je potrebno sve dobro isplanirati. Takođe, period  koji provedete na nekoj destinaciji, istražujući je, u stvari je vreme koje ste oduzeli sebi od sna i odmora.

dragana college

"Ja sam stigla ovde posle X sati leta, u vreme kada treba da se spava i ko zna da li sam i juče spavala i kada sam stigla da jedem. Generalno, problem sa spavanjem i različitim vremenskim zonama je najveći. Dodala bih tu još i radijaciju zbog preleta preko okeana i različite fizičke izazove, kao i stres. Mi smo stalno u stresu", kaže Dragana.

"U avionu gde ima 300 putnika, ti brineš o svemu i spreman si na sve situacije. Izgleda da je posao stjuardese samo da posluži putnike i pokaže gde je izlaz,ali nije tako, to je samo vrh ledenog brega", dodaje ona.

"Život stjuardese je organizovani haos", deli njeno mišljenje i Nena, koja je i napustila "posao iz snova" jer je shvatila da neke stvari nemaju cenu. 

"Nema rutine, nema određenog vremena za jelo, spavanje, sve to, dugoročno, ostavlja posledice. Zato je ovo posao idealan za mlade između 20-30 godina, da upoznaju svet i iskuse nove stvari", kaže naša sagovornica.

Kanad

To iskustvo je nemerljivo. Činjenica je da su i Nena i Dragana više puta proputovale planetu i videle mesta za koja nisu ni znale da postoje ili su ih samo sanjale.

"Učila sam japanski i maštala o tome da vidim cvetanje trešanja, zato je Kjoto jedna od mojih najlepših uspomena. Ali ima mnogo lepih trenutaka i ta multinacionalnost, puno različitih ljudi svih rasa je veoma važna. U vreme kada sam radila, naša kompanija je, pored Ujedinjenih nacija, bila zajednica najviše različitih nacija i rasa", kaže Nena Obradoviić.

"Mi imamo i puno benefita, popuste za karte i ja se trudim da najbolje iskoristim te mogućnosti. Kad god imam odmor da odem negde gde nisam bila. Mene je oduševila Južna Amerika. Takođe i Japan, Mauricijus...", priča Dragana Marić Watson.

Sva ta iskustva, dobra i loša, Snežana Obradović je opisala knjizi "Call me Skybabe", koju je napisala sa još jednom koleginicom. Više o toj knjizi možete da čujete u novoj epizodi emisije ŠpacirBećar, na podkastu Oradija. Tamo ćete čuti i šta su sve doživele Dragana i Nena, kao stjuardese. Kako su uklopile posao i privatan život. Kako se, uopšte, postaje stjuardesa i koliko su plaćene, kao i to da li ih je i na koji način promenio taj neobičan posao.

Za one koji su zainteresovani, evo informacije da je do 14. februara aktuelan konkurs za kabinsko osoblje kompanije "Qatar airlines" u Sarajevu. Možda je to prilika za putovanje koje menja život.

M. Jakovljev 

Fotografije: lična arhiva Drane Marić Watson i Snežane Obradović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

.

Winamp uzvraća udarac

Popularni plejer dobija novu verziju, a u njegovom stvaranju će pomoći i developeri preko otvorenog koda.

.

Pijanista na krovu Afrike

Viktor Varoši iz Novog Sada je pijanista i profesor muzike. Dugo je nastupao, a onda se, kako kaže, premestio iza…

.

ChatGPT dobija još podataka

Kompanije OpenAI i Reddit su sklopile partnerstvo, koje će omogućiti da ChatGPT četbot dobija podatke sa popularne platforme.

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo