...
TRENUTNO12:00 - 13:00Za i protiv

Lifestyle / Putovanja

SP u Kataru: Kako se navija bez alkohola?

08.12.2022.

Svetsko prvenstvo u Kataru završeno je za našu reprezentaciju i dugo ćemo ga pamtiti. I igrači i navijači kojih je u Kataru, uprkos cenama, bilo izuzetno mnogo. Neverovatnih 34 hiljade na utakmici sa Švajcarskom! Zapanjujuć podatak.

Otići na Svetsko prvenstvo, makar na jednu utakmicu, skup je poduhvat, za koji treba minimalno oko 2.000 evra i to ako idete na samo jednu utakmicu, ali to je i nešto što se ne zaboravlja do kraja života, čak i kada vaš tim potpuno razočara.

.

Boris Nadlukač iz Novog Sada, sa još dvojicom prijatelja, gledao je sve tri utakmice naše reprezentacije, tokom 12 dana koliko je proveo u Kataru i Dubaiju, dok je Jovan Vukanić sa prijateljima otišao na treću, odlučujuću utakmicu sa Švajcarskom. Obojica su smeštaj našli u Dubaiju jer je u Kataru bilo nestvarno skupo, kaže Boris za Oradio.

"Recimo, spavanje u kontejneru u Dohi za dve osobe, je oko 350 USD za noć, dok smo u Dubaiju našli smeštaj za 2.100 evra za 12 dana, za nas trojicu, što je prihvatljivo. Išli smo avionom na utakmice. To je 700 km daleko, kao od Novog Sada do Tivta, ali se isplati. Let traje oko sat vremena", kaže Boris.

I Jovan Vukanić je sa ekipom slično izabrao. "Let zaista nije komplikovan ali košta 400 evra", kaže on.

"Izuzetno je naporno, naročito što je povratni let za Dubai tek u osam ujutro i onda celu noć ili šetaš po Dohi ili sediš na aerodromu! Naš prijatelj Rade je kupio karte za sve utakmice i na kraju, nije ni otišao na poslednju, jer nije mogao više. Takođe, neki momci su uzeli karte za utakmicu ali nisu na vreme bukirali let iz Dubaija, tako da nisu ni gledali utakmicu, a dali su 2.000 evra", priča Jovan.

Za razliku od Borisa i Jovana koji su bili smešteni na 700 kilometara od stadiona, Marjan Aleksić, poreklom iz Požarevca, stanuje na 10 -15 minuta vožnje od dva nova stadiona. Takođe, dobro poznaje Hamad aerodrom, jer tamo radi već devet godina. Živi u Dohi i ispratio je prvenstvo u svim fazama, od gradnje stadiona. Kaže da se euforija osećala mesecima ranije. Izgrađeno je čak osam novih super modernih stadiona i gomila prateće infrastrukture, ogromna fan zona gde se odvijao navijački život i gde je, izmedju ostalog, mogao i da se kupi alkohol.

boriskatar800533 jpg

"Ta navijačka zona dugačka je čak deset kilometara, uz obalu, glavno šetalište pored mora. Bilo je šest velikih navijačkih bimova i tu je žurka 24 sata. Pivo se točilo do tri ujutro. Inače, može u Dohi da se kupi alkohol uz posebnu dozvolu, pa smo mi 'domaći' na vreme napravili zalihe i nosili alkohol u flašama od vode. To su svi radili", kaže Marjan.

"Četrnaest piva smo platili 210 evra, jeli smo i neku pastu, porcija je 25 evra, uglavnom sve je skupo", priča svoje iskustvo Jovan Vukanić.

Sva trojica su saglasni da su najluđi navijači Brazilci i da je poseta Kataru vredela svaki dinar. Sve je nestvarno, od organizacije, vožnje metroom do ulaska na stadione i šetnje Dohom.

Kako je to izgledalo na stadionu i da li su naši bili zaista loši kako je delovalo na televiziji, možete čuti u novoj epizodi emisije ŠpacirBećar u podkastu O radija.

Marko Jakovljev 

fotografije: privatna arhiva Borisa Nadlukača

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ima li stjuardese u avionu?

Katar ervejz uvodi virtelnog člana kabinske posade, da asistira putnicima u avionu i na aerodromu, koji se na prvi pogled ne…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Svetsko prvenstvo: Vodič za preživljavanje

Danas u 17 časova utakmicom između Katara i Ekvadora počinje 22. Svetsko fudbalsko prvenstvo, koje će biti specifično po mnogo…

.

Vredi pročitati: "Priče o duši"

Književna kritičarka i aktivistkinja Katarina Kostić nam za ovu nedelju preporučuje zbirku priča Leposave Mijušković "Priče o duši".  

.

Dobra strana svetla

Katarina Popović je godinama pevala u beogradskom rok bendu Etar. Sada je došlo vreme za njenu solo karijeru, ali ovoga…

.

LGBT+ zajednica: Budite hrabri i uzvratite podršku

Iako je Svetsko prvenstvo u fudbalu tek počelo, već su ga obeležile razne kontroverze. Međunarodna asocijacija fudbalskih federacija, poznata po…

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo