...
TRENUTNO18:30 - 18:45Album nedelje

Lifestyle / Zanimljivosti

Norvežani fizičko zamenili "eSportsom"

15.01.2016.

I dok mnoge škole širom Evrope insistiraju na fizičkom vaspitanju, jedna srednjoškolska ustanova u Norveškoj odlučila je da svojim đacima ponudi alternativu odlasku u teretanu, igranju fudbala ili trčanja. Sportsku opremu zamenili su tastatura i miš, a popularno "fizičko" – časovi gejminga, tačnije eSportsa.

.

Kako piše Tech Insider, ovaj potez je nastao kao logičan nastavak primera iz drugih škola u ovoj skandinavskoj zemlji koje su uvrstile časove eSportsa. Koliko je čitava stvar ozbiljna potvrđuje i činjenica da "digitalnu rekreaciju" sada nudi i jedna srednja škola u Švedskoj.

ESports kao industrija raste sve više. Pobednici na takmičenjima često osvajaju i šestocifrene nagradne iznose, što na duže staze predstavlja glavnu motivaciju i model na koji se ugledaju deca u srednjoškolskom uzrastu. Štaviše, procenjuje se da će do 2018. godine ova industrija (sama po sebi) vredeti i više od dve milijarde dolara.

Upravo iz tog razloga u školskoj 2016 – 2017. godini, đaci norveške Garnes srednje škole biće u mogućnosti da pohađaju eSports kao predmet, ali isključivo uz popunjenu prijavu koja mora biti odobrena. U početku, probna predavanja primaće i do 30 polaznika, dok će se na osnovu rezultata i uspešnosti programa polako povećavati i same kvote đaka.

Reakcije roditelja?

Iako je prva pomisao mnogih da gejming i sedenje za računarom šteti zdravlju dece, profesori iz pomenute škole obećavaju da će dati sve od sebe kako bi pomenuti program razvio liderske i timske veštine kod dece, oštreći još više njihov fokus ali i njihove reflekse, te izdržljivost koja je presudna na velikim takmičenjima.

Polaznici kursa mogu izabrati nekoliko popularnih naslova, a smo neki od njih su Starcraft 2, Counter Strike: Global Offensive, Dota 2 i League od Legends.

Nema sumnje da će se na ovaj način popularnost igara podići na još viši nivo, ali glavna pitanja tek čekaju da isplivaju na površinu – kako će zapravo reagovati roditelji? Roditelji čije stavove odavno znamo kada je višečasovno igranje video igara u pitanju, kao i kako će sve to uticati na decu. Hoćemo li kroz par godina nešto slično videti i na našim prostorima?

Izvor: Netokracija 

Možda te još zanima:

.

Adobe Animate zamenjuje Adobe flash

Predviđanja koja je još pre pet godina dao Stiv Jobs danas su se konačno obistinila. Reč je o Flashu koji…

.

Tinejdžeri najveće žrtve prikrivenog oglašavanja

Tinejdžeri postaju sve češća žrtva svog tehnološkog (ne)znanja. Istraživanje koje je objavio portal Netokracija govori da su tinejdžeri najčešće žrtve…

.

Marko Mudrinić: Nije lako biti IT novinar

Jedan od najuticajnijih ovdašnjih IT portala Netokracija nastao je u Hrvatskoj, a u Srbiji zaživeo zahvaljujući upornom i izvrsnom mladom…

.

Aplikacije za sada neće zameniti novinare

Iako je pažnja na ovogodišnjoj konferenciji za poslovnu primenu interneta "Webiz" u Zrenjaninu bila posvećena prvenstveno programerima i njihovom napredovanju, mesta se našlo i…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

  • 17:00 Rodnopravnost
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo