...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Marko Mudrinić: Nije lako biti IT novinar

12.11.2015.

Jedan od najuticajnijih ovdašnjih IT portala Netokracija nastao je u Hrvatskoj, a u Srbiji zaživeo zahvaljujući upornom i izvrsnom mladom novinaru Marku Mudriniću. I pre nego što je završio fakultet za medije, nametnuo se svojim zanimanjem za IT oblast što je za posledicu imalo ozbiljnu ponudu za posao u Techcrunchu, jednom od svetskih poznatih IT portala.

.

Foto: lična arhiva

Srećom po domaće IT novinarstvo, Marko je zadržan u Srbiji kao urednik portala Netokracija za Srbiju. Za svoje 24 godine uspeva da se uspešno bavi novinarstvom, ali i drži predavanja o tome kako uspeti u ovoj oblasti. U Novom Sadu ga možete čuti već sledećeg vikenda na ovogodišnjem Startap vikendu u Rektoratu. U pauzi između obaveza i konstantnih sastanaka, Marko je za O radio ispričao kako izgleda uređivati ovaj portal i baviti se IT sferom u Srbiji. 

Kažu da danas osobu upoznaš ako pogledaš o čemu tvituje. Tvitovao si o tome da novinarstvo u Srbiji nije umrlo, ali da je prave priče potrebno iskopati. Kakva je situacija sa IT novinarstvom u Srbiji?

Neki od mojih starijih kolega su se uglavnom bavili samom tehnologijom, dakle recenzijama uređaja i slično. Tehnologija sada igra veliku ulogu u našim životima - život je digitalizovan.  Tehnologija oblikuje naše živote. Nažalost većina tradicionalnih medija ne ume to da odradi, nemaju kvalitetan infromacioni trening i priče koje oni imaju često su kopija drugih medija ili čak sadržaja sa našeg. 

Gde je Netokracija u svemu tome?

Kada sam se 2012. godine priključio timu, otvorili smo slovenačko izdanje, a početkom ove godine i srpsko izdanje Netokracije. Ne bih rekao da smo najveći i najčitaniji, ne bismo baš da se pozicioniramo kao IT portal. Za sebe volimo da kažemo da smo poslovno – tehnološki magazin. Sigurno smo portal sa konstantnim trendom rasta. 

Iako ste tek početkom godine oformili i srpsko izdanje Netokracije, već te nazivaju najuticajnijim IT novinarom. Da li je teško biti to u Srbiji?

Nekako je uticaj dosta skupa reč u Srbiji. Ne bih rekao da sam najuticajniji, ali mi imponuje što se neki moj način razmišljanja i pisanja dopada ljudima i što na neki način uspevam da oblikujem mišljenja dela javnog mnjenja.

 Prema tvojoj priči IT novinaru ne treba zavideti. Grešimo ako mislimo da vam je posao "laganica" kao što većina misli. Kako izgleda radni dan jednog IT novinara?

Počinjem sa pregledanjem mejlova i sve često ume da potraje i po 12 i 13 sati. Morate konstantno bitri okruženi informacijama i to sve u onoj meri dok ne poludite od iste te količine.

 Netokracija nudi zavidnu količinu autorskih sadržaja, kojim ste zavredili i epitet uticajnog portala. Ko je ima najveći uticaj na tebe lično?.

Zapravo bih morao reći da je to Ivan Minić Burek jer je njegov način pisanja oblikovao i neke moje stavove. Mogu da kažem da je i sve više i mladih pojedinaca koji su se istakli svojim načinom pisanja i razmišljanja i koji su vidljivi na društvenim mrežama.

Kakvi su interesi publike danas i šta je to po mišljenju Netokracije najprimljiviji sadržaj?

Publiku dosta interesuju sadržaji vezani za "sharing economy" ili ekonomiju deljenja kao što su "Uber" ili "Airbnb". Oni su najbolji pokazatelji za te neke nove načine razmišljanja.

Omladinski radio mora da obezbedi i adekvatnu poruku za mlade. Nećemo im govoriti šta da rade, ali možemo šta bi trebalo da rade.

Svaka mlada osoba, srednjoškolac ili student, treba da razvija određena interesovanja , da prati industriju jer ono što dobijaju u školi ne mogu kasnije iskoristiti u industriji.

Nataša Šaru

 

 

Možda te još zanima:

.

Norvežani fizičko zamenili "eSportsom"

I dok mnoge škole širom Evrope insistiraju na fizičkom vaspitanju, jedna srednjoškolska ustanova u Norveškoj odlučila je da svojim đacima…

.

Adobe Animate zamenjuje Adobe flash

Predviđanja koja je još pre pet godina dao Stiv Jobs danas su se konačno obistinila. Reč je o Flashu koji…

.

Tinejdžeri najveće žrtve prikrivenog oglašavanja

Tinejdžeri postaju sve češća žrtva svog tehnološkog (ne)znanja. Istraživanje koje je objavio portal Netokracija govori da su tinejdžeri najčešće žrtve…

.

Aplikacije za sada neće zameniti novinare

Iako je pažnja na ovogodišnjoj konferenciji za poslovnu primenu interneta "Webiz" u Zrenjaninu bila posvećena prvenstveno programerima i njihovom napredovanju, mesta se našlo i…

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

.

Štampana ljudska krv za bolje lečenje teških bolesti

Jedan biotehnološki startap ima neobičnu zamisao - 3D štampanje ljudske krvi, kako bi se pravili bolji lekovi za retke ili…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo