.
Trenutno
Reinženjering
 Vladimir Kozbašić
Lifestyle / Tehnologija

Aplikacije za sada neće zameniti novinare

31.03.2015.

Iako je pažnja na ovogodišnjoj konferenciji za poslovnu primenu interneta "Webiz" u Zrenjaninu bila posvećena prvenstveno programerima i njihovom napredovanju, mesta se našlo i za medije. Zanimljiv presek medija i poslovanja dali su ekonomski novinar Voja Stevanović i urednik regionalnog IT portala "Netokracija" Ivan Brezak Brkan; po njima, promeniće se kanali preko kojih se novinari obraćaju publici, a velike medijske kuće će nestati.

.

Kakve je sve mogućnosti donela savremena tehnologija i za šta se sve u Srbiji čeka pečat, govorio je upravo Stevanović. Na pitanje šta će se sve promeniti kada je reč o digitalizaciji medija u uslovima kakvi postoje u  Srbiji, Stevanović je za O radio dao i više nego optimistična predviđanja.

"Ono što je suština budućnosti novinarstva jeste da se njegova esencija neće menjati. Novinar ostaje čovek, ostaje novinar koji prezentuje ono što se dešava u njegovom sektoru. Međutim, ono što se menja su kanali preko kojih on to govori. Pre je to bilo sa papira, pa se pojavio radio, pa televizija, a sada je to developing story na portalima i aplikacijama. U svakom slučaju će čovek biti taj koji će to morati da razvija“, objasnio je Stevanović.

S druge strane, urednik sve popularnijeg portala "Netokracija" Ivan Brezak Brkan kaže da će do promene doći drastično. On smatra da će velike medijske kuće nestati, a da će Fejsbuk uzeti sve veću ulogu u širenju medijskog sadržaja.

webiz155 png

Urednik Netokracije Ivan Brezak Brkan u razgovoru sa novinarkom O radija

"Ono što se događa jeste da mali nezavisni igrači imaju priliku jer se traži specijalizovanost. To velike medijske kuće ne mogu da izguraju jer nemaju novac za velike kampanje. Mislim da nam sledi apsolutni shift, nešto će se dogoditi drastično i velike medijske kuće će nestati", rekao je on.

I kada su novinari u pitanju, Brezan Brkan takođe navodi da je specijalizovanost, ali i poznavanje savremenog poslovanja medija na internetu, ključ za opstanak profesije.

"Morate učiti tehničke aspekte svog posla, što znači da morati znati, između ostalog, kako da optimizirate vaš sajt i da pratite medije sa poslovnog aspekta i promene u industriji", kazao je Brezak Brkan.

Naš sagovornik je tako spomenuo i aplikacije koje će možda u budućnosti zameniti osnovni rad novinara. Ipak, novinari za sada mogu da odahnu jer ništa ne može zameniti umeće čoveka da tehnologijom upravlja i okrene je u svoju korist.

Treća po redu konferencija o poslovnoj primeni interneta "Webiz" u Zrenjaninu i ove godine je uspešno okupila  veliki broj studenata tehnike, medija i zaljubljenika u onlajn posao. Znatan broj predavača istakao je da je moguće dobro zaraditi i u Srbiji, a mnogi su na svom primeru pokazali kako.

Nataša Šaru

 

.
Prva autonomna dostavna vozila predstavio je Amazon, a nakon njega to je uradilo i nekoliko kompanija. Sada se još jedan tehnološki…
.
Briga o tome koliko vremena mladi ljudi provode ispred kompjutera prisutna je u skoro svim delovima sveta, a posebno u Kini, gde…
.
Poslovanje Fejsbuka već istražuje 47 američkih država, a Kalifornija se fokusira na okrivanje novih detalja iz slučaja Kembridž…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?