...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Aplikacije za sada neće zameniti novinare

31.03.2015.

Iako je pažnja na ovogodišnjoj konferenciji za poslovnu primenu interneta "Webiz" u Zrenjaninu bila posvećena prvenstveno programerima i njihovom napredovanju, mesta se našlo i za medije. Zanimljiv presek medija i poslovanja dali su ekonomski novinar Voja Stevanović i urednik regionalnog IT portala "Netokracija" Ivan Brezak Brkan; po njima, promeniće se kanali preko kojih se novinari obraćaju publici, a velike medijske kuće će nestati.

.

Kakve je sve mogućnosti donela savremena tehnologija i za šta se sve u Srbiji čeka pečat, govorio je upravo Stevanović. Na pitanje šta će se sve promeniti kada je reč o digitalizaciji medija u uslovima kakvi postoje u  Srbiji, Stevanović je za O radio dao i više nego optimistična predviđanja.

"Ono što je suština budućnosti novinarstva jeste da se njegova esencija neće menjati. Novinar ostaje čovek, ostaje novinar koji prezentuje ono što se dešava u njegovom sektoru. Međutim, ono što se menja su kanali preko kojih on to govori. Pre je to bilo sa papira, pa se pojavio radio, pa televizija, a sada je to developing story na portalima i aplikacijama. U svakom slučaju će čovek biti taj koji će to morati da razvija“, objasnio je Stevanović.

S druge strane, urednik sve popularnijeg portala "Netokracija" Ivan Brezak Brkan kaže da će do promene doći drastično. On smatra da će velike medijske kuće nestati, a da će Fejsbuk uzeti sve veću ulogu u širenju medijskog sadržaja.

webiz155 png

Urednik Netokracije Ivan Brezak Brkan u razgovoru sa novinarkom O radija

"Ono što se događa jeste da mali nezavisni igrači imaju priliku jer se traži specijalizovanost. To velike medijske kuće ne mogu da izguraju jer nemaju novac za velike kampanje. Mislim da nam sledi apsolutni shift, nešto će se dogoditi drastično i velike medijske kuće će nestati", rekao je on.

I kada su novinari u pitanju, Brezan Brkan takođe navodi da je specijalizovanost, ali i poznavanje savremenog poslovanja medija na internetu, ključ za opstanak profesije.

"Morate učiti tehničke aspekte svog posla, što znači da morati znati, između ostalog, kako da optimizirate vaš sajt i da pratite medije sa poslovnog aspekta i promene u industriji", kazao je Brezak Brkan.

Naš sagovornik je tako spomenuo i aplikacije koje će možda u budućnosti zameniti osnovni rad novinara. Ipak, novinari za sada mogu da odahnu jer ništa ne može zameniti umeće čoveka da tehnologijom upravlja i okrene je u svoju korist.

Treća po redu konferencija o poslovnoj primeni interneta "Webiz" u Zrenjaninu i ove godine je uspešno okupila  veliki broj studenata tehnike, medija i zaljubljenika u onlajn posao. Znatan broj predavača istakao je da je moguće dobro zaraditi i u Srbiji, a mnogi su na svom primeru pokazali kako.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Digitalizacija - DA, hologramski nastavnici - još uvek NE

Kao ni druge oblasti, koje se vremenom menjanju, usavršavaju i napreduju, tako ni obrazovanje ne sme da stagnira. Metode, tehnike…

.

Studentima za održiv razvoj u doba digitalizacije 1.000 evra!

Francusko-srpska privredna komora organizuje Studentsku nagradu 2017. na temu Održivi razvoj u doba digitalizacije. Ako napišete radove, možete da dobijete…

.

Microsoft zamenjuje novinare robotima

Korisnici Microsoftovog pretraživača Edge i posetioci sajta MSN, iza koga takođe stoji ova kompanija, sada će čitati vesti koje ne…

.

EU info point vas uči pisanju projekata

Evropska unija je Srbiji do danas donirala preko tri milijarde evra od 2000. godine. Bilo da se radi o bespovratnoj…

.

Trening za pisanje projekata finansiranih iz EU fondova

EU Info Point Novi Sad organizuje dvodnevni trening za izradu predloga projekata finansiranih od strane evropskih fondova, koji se održava…

.

Trening za mlade novinare o izveštavanju o migrantima

Beogradski centar za ljudska prava organizuje trening za mlade novinare o profesionalnom izveštavanju o pravima izbeglica i migranata. Polaznici treninga izrađivaće…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo