.
Trenutno
Music Mix by Majkić
 Dušan Majkić
Lifestyle / Web

Kako izbeći "ljubi te tetka" postove na Fejsbuku?

28.10.2016.

Do sada vam se sigurno dogodilo da vaše Facebook objave komentarišu tetka, mama, stric ili strina i da vas je pomalo sramota zbog toga. Taj problem je sve češći među omladinom, pa smo odlučili da pitamo studente koliko ih je zapravo sramota svoje rodbine na fejsbuku, kao i da li bi živeli srećnije bez tog online prijateljstva.

.

Koliko sramote preživi jedna mlada osoba kada roditelji odluče da postanu aktivni na Fejsbuku govori i činjenica da je francuska vlada propisala kaznu od 45 hiljada eura svakom roditelju koji odluči da blamira svoju decu na netu, putem fotografija i statusa. Tužbu protiv roditelja mogu da podignu samo deca i daje im mogućnost da se u budućnosti zaštite od sramotnih fotografija.

Nažalost, vlasti u Srbiji nisu toliko ažurne i našu omladinu ne štiti nijedan zakon od sramotnih objava. Troje studenata sa kojima smo razgovarali slažu se da bi život na fejsbuku bio mnogo lakši bez tetki, stričeva, roditelja i ostale starije rodbine.

Studentkinja novosadskog univerziteta Sanja Matić kaže da na Fejsbuku od rodbine ima samo tetku. Najveći problem su joj komentari, ali kako kaže nije mogla da izbegne to prijateljstvo.

"Moram da prihvatim, ako to ne uradim onda me tetka pita 'što me nisi prihvatila' i onda bolje to da uradim. Najveći problem su definitvno komentari, kada objavim neku fotografiju ili kada me neko taguje tetka obavezno mora da napiše komentar tipa 'lepotice moja, ljubi te tetka' i onda pita nešto za kuću", objasnila nam je Sanja i dalje dodala da razume što stariji ljudi ne poznaju jezik komuniciranja na Fejsbuku i da čak pojedini misle da to što postave na profil ne vidi niko osim njih. Ipak ona dodaje da tetkin profil ume nekad da je zabavi.

"Ona sad zna da objavi pesmu, da komentariše, lajkuje. Kada mi je jako dosadno onda mi je tetkin profil jako zabavan", dodala je Sanja.

Student žurnalistike Dragoljub Tasić na Fejsbuku ima strica i komšinicu. Kako kaže pokušao je da ih blokira, ali neuspešno.

"Uvek komentarišu što nije za javnost, ja ne mogu više. Pokušao sam da njih blokiram, ali ne ide. Jednom me je stric pitao 'gde si ti? mogu te videti sa ženinog profila, sa svog ne mogu', i onda sam ga odblokirao i rekao da sigurno nešto nije dobro ukucao", ispričao nam je Tasić. On je iskoristio ovu priliku da zamoli sve starije ljude koji su relativno skoro napravili Fejsbuk profil da ne dodaju mlade ljude, već samo svoje vršnjake.

Iako deluje da ovu muku dele svi mladi ljudi, studentkinja Tihana Pavlović kaže da je za te komentare nije briga.

"Ne pridajem toliko značaja Fejsbuku i komentarima. Kakva crna pravila, oni to ništa ne znaju skroz su preskočili taj deo i ne kapiraju šta je kul, a šta nije kul. Krivo bi mi bilo da nemaju FB, treba i oni da se edukuju, pa će možda jednom postati kul", zaključila je Tihana.

Da bismo čuli i drugu stranu priče, kontaktirali smo mamu Snežanu koja svaki dan provodi po nekoliko sati na Fejsbuku komentarišući postove svoje ćerke. Kako nam je ona rekla misli da to nije sramota, već samo nov način da iskaže svoje mišljenje.

"Fejsbuk sam napravila pre tri godine i odmah sam dodala ćerku za prijatelja. Uglavnom komentarišem fotografije moje ćerke, ali ja ne vidim ništa sramotno tu", rekla je Snežana, dodajući da "sigurno postoje roditelji koji blamiraju svoju decu, ali da se ona trudi da to ne radi".

S obzirom na to da kod nas još uvek nema naznaka da bi se problem rodbine na Facebooku mogao rešiti kao u Francuskoj, omladina će problem morati da rešava kroz različite opcije koje ta društvena mreža nudi. O radio vas savetuje da ukoliko želite da izbegnete rodbinu koristite custom vidljivost, ili prosto hajdujte komentare na postu.

L.K.

.
Vremenom, kako se tehnologija razvija, imamo više mogućnosti kada su u pitanju digitalne beleške, tako da ih sada možemo koristiti…
.
Hteli to sebi da priznamo ili ne svakodnevno pripremanje hrane brzo preraste u rutinu- spremamo nekoliko istih jela koje volimo ili…
.
Kako u Novom Sadu ne postoji zvanična aplikacija koja bi omogućila da na telefonu imate sve informacije o linijama javnog prevoza,…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?